Små bringebærterter med vaniljesaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Små bringebærterter med vaniljesaus

Å, himmel og hav – disse tertene er gode! Min erfaring er at de må oppbevares langt utenfor rekkevidden til ethvert menneske som bare har et snev av klåfingerhet, hvis planen er at alle skal få en pai hver til dessert.

I denne versjonen er det bringebær som gjelder, men du kan også bruke andre bær på disse herlige paiene, eller tertene, om du vil.

Denne oppskriften er fra boken min: «Fru Timians beste sommermat». Alle bildene er tatt av Studio Dreyer Hensley. 

Vil du bestille boken, kan du gjøre det her!

 

Små bringebærpaier med vaniljesaus

Tertebunnene
100 g mandler
200 g hvetemel + til utkjevling
100 g melis
200 g kaldt smør
1 egg

Fyllet
300 g bringebær, ferske eller frosne
2 ss maisenna
75 g brunt demerarasukker
1 egg

Vaniljesausen
½ vaniljestang
eller 1 ts vaniljesukker
3 dl melk
3 eggeplommer
75 g sukker

Ha mandlene i en matprosessor og kjør knivene rundt til det er blitt helt smulete. Ha i hvetemelet og melisen – og kjør det sammen. Del smøret opp i terninger. Ha det i prosessoren og kjør til det er oppsmuldret. Ha i egget og kjør det kjapt sammen Pakk tertedeigen inn i plastfolie og legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Er bringebærene til fyllet frosne, lar du dem tine før du har dem i en bolle og blander dem med maisennaen og 50 gram av sukkeret.

Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg over tertedeigen. Dryss over et tynt lag med hvetemel og legg et bakepapir over der igjen. Kjevle deigen ut til den blir omtrent like stort som bakepapiret. Løft på bakepapiret innimellom, for å forsikre deg om at det ikke setter seg fast. Dryss eventuelt på litt mer mel. Vend også hele deigen og bakepapiret én gang, så du får sjekket at den ikke setter seg fast på undersiden. Stikk ut 8 sirkler på 10 cm i diameter og legg dem over på et bakepapirkledd stekebrett.

Fordel fyllet midt på de små tertesirklene. La det være igjen 2 cm rundt det hele, som du bretter opp over bærene. Pisk lett sammen egget og pensle det rundt hele kanten. Dryss resten av sukkeret over deigkantene.

Stek paiene i 12–15 minutter, til de har fått en gyllenbrun kant og bringebærene bobler rundt kanten.

Bruker du vaniljestang til vaniljesausen, deler du den i to på langs og skrap ut frøene med en kniv eller teskje. Ha frøene, stanga og melken i en kasserolle og kok opp.

Pisk eggeplommene og sukkeret sammen til det blir luftig. Hell halvparten av den kokende væsken oppi egg- og sukkerblandingen – og rør til alt sukkeret er oppløst. Hell så hele blandingen tilbake i kasserollen og varm sausen opp på ganske svak varme. Rør hele tiden.

Nå er det viktig at sausen ikke koker, da vil den skille seg. Rør til den begynner å tykne. Da tar du den av varmen. Sausen skal være så tykk at du kan dra en finger opp langs sleiva og se at «veien» etter fingeren blir igjen.

Hell sausen gjennom en sil og over i en bolle – og sett den til avkjøling.

 

 

3 kommentarer til “Små bringebærterter med vaniljesaus”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon