Knallgod rabarbrapai med jordbær

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 2 timer 30 minutter + 3 timer kjøling

Porsjoner: 1

Knallgod rabarbrapai med jordbær

Jeg skulle med glede kalt dette verdens beste rabarbrapai, men det kan jeg jo ikke, for det har jeg allerede en rabarbrapai som heter her på bloggen. Ha ha ha! Du kan klikke deg inn til oppskriften på VERDENS BESTE RABARBRAPAI her!

Jeg har testet ut en ny paideig til denne paien, og den ble utrolig bra, det må jeg si. Den er både veldig god i smak og den er god å jobbe med, og det er ikke en selvfølge når det kommer til paideig. Oppskriften på den har jeg fra australske Phoebe Wood, og jeg tror at dette kommer til å bli min nye paideigoppskrift. Så kan den tilpasses til søte paier – som denne  – og salte.

Phoebe skriver at hun bestandig lager paideigen for hånd, for å være sikker på at hun arbeider minst mulig med melet, og for å sikre at det fremdeles er igjen forholdsvis store smørklumper i deigen når hun pakker den inn og legger den i kjøleskapet for å hvile. Hun bruker dessuten litt eplecidereddik i deigen, som skal være med på å ødelegge glutenbindingene i deigen. For, når vi lager en paideig, ønsker vi at glutenet i melet opparbeides så lite som overhode mulig. Altså stikk motsatt fra når vi baker brød og rundstykker.

Ingredienser

Paideigen
1 ts eplecidereddik
0.75 dl vann, iskaldt
2 isbiter
250 g smør kjøleskapskaldt
400 g hvetemel
50 g sukker
0.25 ts flaksalt

Rabarbra- og jordbærfyllet
750 g rabarbra
250 g sukker
40 g maisenna
200 g kokt jordbærsyltetøy med minimum 60% bær
1 egg til pensling
2 ss brunt demerarasukker til strøssel

Slik gjør du

Bland sammen eplecidereddiken, vannet og isbitene. Er isbitene store, kan du gjerne knuse dem litt først. Del smøret i ca. 2 x 2 cm store terninger.

Bland sammen hvetemel, sukker og salt i en bolle og ha i smørterningene. Klem dem ut og bland med melet. Du skal ikke arbeide ut alle smørklumpene, men la det være igjen noen som er rundt 1 cm store. Klem dem bare flate.

Ha i halvparten av væsken og arbeid den inn. Tilsett nok væske til at du akkurat greier å arbeide deigen sammen. Den skal fremdeles kjennes litt tørr ut, men du skal greie å klemme den sammen til en ball. Del deigen i to like store deler og pakk dem inn hver for seg i plastfolie. Legg dem i kjøleskapet i minimum 3 timer, gjerne over natten.

Ta ut den ene paideigen og kjevle den ut til den blir stor nok til å dekke paiformen din, inkludert oppover kantene. Jeg bruker å kjevle mellom to to lag med bakepapir eller plastfolie, og bare drysse på litt mel slik at deigen ikke setter seg fast. Da er det også lett å vende deigen. Det bruker iallfall jeg å gjøre.

Smør paiformen din og ha i deigen. Klem den på plass. La deigen gå et stykke over kanten. Sett paiformen tilbake i kjøleskapet og la den stå der i 30 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader varmluft.

Del rabarbraen i 1-2 cm store biter og bland sammen med sukkeret og maisennaen. Så blander du inn jorbædsyltetøyet til slutt.

Ta ut den andre paideigen og kjevle den ut på samme måte. Del den i strimler. Her har jeg delt opp noen brede og noen smale, og jeg har også flettet sammen tre smale.

Så tar du ut paibunnen fra kjøleskapet og har i fyllet før du legger på strimlene i et flettemønster. Legg tre remser samme vei, med litt avstand, på midten av formen. Så legger du tre remser tvers over andre veien, og løfter opp annenhver av de du allerede har lagt ned, sånn at det blir flettemønster. Du ser det lett når du begynner. Du kan også øve med noen hyssingstubber først. Når du har lagt de tre første, utvider du med én og én remse på hver sine sider av midten og hver sine veier.

Pisk lett sammen egget og pensle paistrimlene med før du drysser over demerarasukkeret.

Stek paien på 200 grader i 20 minutter. Skru ned varmen til 180 grader og stek videre i 40 minutter.

La paien avkjøles noe før servering.

Server gjerne is til paien! God fornøyelse!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon