Har du lagd vannbakkels noen gang? Hvis ikke, skal du få en god grunn til å prøve det nå. Der er kjempegodt! På 80-tallet var vannbakkelskringe en del av søndagsettermiddagskaffen både titt og ofte, og jeg tror egentlig at det var en ganske vanlig ting å lage da. Så har den nærmest forsvunnet fra jordens overflate. Her er mitt forsøk på å gjøre den synlig igjen! Det som er spesielt med vannbakkelsen er at du koker røren før du steker den. Ikke vanskelig, men du må røre godt og jevnt under kokingen. Fylte små vannbakkels Dette trenger du til 40–50 små boller 1 1/4 dl melk 1 1/4 dl vann ½ ts salt 1 ts sukker 100 g smør 150 g hvetemel 4 egg, romtemterert 1 egg + 1 ss melk til pensling Vaniljekrem 3 eggeplommer 65 g sukker 20 g hvetemel 2 1/2 dl melk 1/2 vaniljestang eller 1 ts godt vaniljesukker ev. litt melis 1 dl kremfløte 1 ss sukker 3–4 ss Marsala (kan utelates) Sett stekeovnen på 200 grader. Ha melk, vann, salt og sukker i en kasserolle. Del opp smøret i terninger og ha i. Kok opp og ta det av plata med en gang. Ha i hvetemelet og rør det godt inn. Sett kasserollen tilbake på plata på middels varme og rør kontinuerlig i 1 minutt. Hvelv det over i en stor bolle. Nå tilsetter du eggene, ett og ett, og rører hvert enkelt helt inn før du tilsetter neste. Når alle fire eggene er innrørt, skal du ha en helt glatt og blank røre. Ha røren over i et kremmerhus og sprøyt små topper på et bakepapirkledd stekebrett. Ha god avstand mellom. Jeg fordeler disse bollene på to stekebrett. Pensle bollene med egg og melkeblandingen og stek dem midt i ovnen i 15–17 minutter. De skal være sprø utenpå men myke inni. Sett dem til avkjøling på en bakerist. Her har jeg lagd to ulike fyll som du kan ha i vannbakkelbollene. Det ene er vaniljekrem ispedd en dæsj Marsala (italiensk hetvin). I det andre fyllet har jeg i tillegg blandet inn en sterk kaffesmak. Utrolig godt! Her kan du selvsagt bruke en ferdigkjøpt vaniljekrem, men i dagens samfunn, hvor det meste kan kjøpes ferdig i butikken, glemmer vi at ting faktisk kan være både enkelt og fort å lage hjemme også. Så her er oppskriften på en god vaniljekrem. Vanlijekrem Ha eggeplommene og ca. 1/3 av sukkeret i en bolle og pisk det til eggedosis. I en kasserolle har du i i resten av sukkeret, hvetemelet og melken. Del vaniljestangen i to på langs og skrap ut frøene. Ha frøene i kasserollen og kok opp. Hell væsken over eggeblandingen og rør det sammen. Hell det tilbake til kasserollen, kok opp og la det småkoke i 1–2 minutter. Ta det av plata og la det avkjøles. For å hindre at det dannes snerk på toppen, sikter du litt melis over. Stivpisk kremfløten og sukkeret. Bland kremen godt inn i den avkjølte vaniljekremen og rør til slutt inn Marsala. Kaffe- og vaniljekrem Følg samme oppskrift som ovenfor, men pisk krem av 2 dl fløte i stedet for 1 dl. Så blander du ut 3 ss pulverkaffe med 1 1/2 ss kokende vann. La det avkjøles før du blander det inn i kremen. Ha kremen i et kremmerhus. Stikk et lite hull på den ene siden av bollen og sprøyt inn kremen. Fylte små vannbakkels Dryss over kakao eller melis og server.

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *