Bombe Alaska

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 1 time + avkjøling

Porsjoner: 8

Bombe Alaska

Bombe Alaska, eller omelette norvégienne som den også heter (merkelig nok siden den jo ikke er spesielt vanlig å servere her i Norge), er en skikkelig festdessert! Perfekt å servere på nyttårsaften og andre festdager.

Den er egentlig ganske så enkel å lage også.

Som bunn bruker jeg sukkerbrød, jeg lager en rullekakebunn som jeg stikker ut, og så bruker jeg ferdigkjøpt is inni bomben. Her kan du også veldig gjerne bruke hjemmelaget is, så får du brukt opp eggeplommene til eggehvitene som du bruker i marengsen du kler bombene med.

LES MER: Hjemmelaget is med sjokolade og salt karamellsaus

Når du lager den italienske marengsen, som du skal kle isen med, er det viktig at du pisker den lenge nok. Den skal piskes til den blir kald. Les mer lenger ned i oppskriften!

Du kan også bruke samme oppskrift om du vil lage én stor bombe Alaska!

Ingredienser

Sukkerbrødbunnen
2 egg
2 eggeplomme(r)
120 g sukker
120 g hvetemel
1 ts bakepulver

Italiensk marengs
4 eggehvite(r)
240 g sukker
60 ml vann

Resten av ingrediensene
1.5 l god is
brente mandler

Slik gjør du

Sett stekeovnen på 200 grader og legg bakepapir på et stekebrett.

Visp en luftig eggedosis av eggene og sukkeret. La miksmasteren gå på full styrke i 5-6 minutter. I mellomtiden blander du hvetemelet og bakepulveret som du så sikter inn i eggedosisen. Bruk en slikkepott til å røre inn det tørre. Fordi vi ikke ønsker å ha like mye luft i en rullekakerøre som en sukkerbrødrøre, setter du bollen tilbake i miksmasteren og lar den gå noen runder slik at litt av lufta blir mikset ut av røra.

Hell røra over på bakepapiret og bruk en slikkepott til å fordele den jevnt utover. Stek den på midterste rille i 8-10 minutter. Den skal akkurat rekke å sette seg.

Legg et rent kjøkkenhåndkle på en bakeris og hvelv den ferdigstekte rullekaka over. Dra forsiktig av bakepapiret og legg en kald langpanne over mens kaka avkjøles. På denne måten holder den seg myk.

Bruk en utstikker/kopp på ca. 7 cm i diameter og stikk ut rundinger fra sukkerbrødbunnen.

Ta isen ut av fryseren sånn at den rekker å bli forholdsvis myk før du bruker en isskje og lager iskuler som passer til bunnene. Hvis du skal lage alt på én gang, starter du med den italienske marengsen før du fordeler isen på bunnene, men om du vil lage noe klart i forkant, legger du nå bunnene med iskulene på, i fryseren.

Når du skal lage den italienske marengsen må du forberede to ting på én gang. Finn først frem et litermål som tåler høy temperatur (ikke bruk knuselig glass).

Ha eggehvitene i en gullende ren miksebolle, men ikke start mikseren riktig ennå. Så har du sukkeret og vannet i en kjele. Kok opp vann og sukker, uten å røre, og kok til det blir 116 grader. Beveg litt på kasserollen slik at  varmen fordeler seg jevnt utover. Ofte koker den fortere på én side enn den andre, og det er viktig at hele massen blir 116 grader.

Når du har satt på sukkermassen, setter du også på eggehvitene og begynner å piske dem. Når sukkermassen er 116 grader, skal eggehvitene akkurat ha begynt å danne hvite topper. Hvis eggehvitene blir ferdig for tidlig, skrur du av kjøkkenmaskinen og så starter den igjen rett før sukkermassen er 116 grader.

Hell sukkermassen rett over i litermålet. Vær forsiktig for dette er veldig varmt. Mens mikseren går på medium hastighet, skal du nå helle sukkerlaken helt inntil kanten av bollen og ned til eggehvitene. Det er viktig at sukkerlaken kommer ned til eggehvitene og ikke inn i ballongvispen, for da blir det bare masse lange sukkertråder som lages i vispen, og ingen marengs.

Når all sukkerlaken er hatt i, skrur du opp hastigheten og visper på full styrke til marengsen har blitt helt kald.

Ha en rund kaketut, med åpning på ca. 1 ½ cm i diameter, i en stor sprøytepose og ha i marengsen.

Ta bunnene ut av fryseren og fordel marengsen rundt isen. Her kan du lage fine mønster og uttrykke din indre kunstner.

Bruk en creme brulee-brenner til å brenne marengsen like før servering.

Hakk opp mandler, nøtter eller rester av julens brenge mandler og dryss over ved servering.

God feiring!

2 kommentarer til “Bombe Alaska”

  1. Hei! Spennende med de Alaska bombene. Lurer på om de kan settes på frys igjen etter marengsen er tatt på slik at disse kan lages en stund i forkant av besøket? Og bare ta de rett ut fra frys å brenne over marengsen rett før servering?

    • Hei Cecilie. Det har jeg ikke prød, og er litt usikker på om det er mulig. Men du kan jo evt. teste det med en 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon