Deilig spansk paella

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Deilig spansk paella

Det er nesten ikke mulig å ha vært i Spania uten å ha spist saftig og god paella. Ulike varianter selges nærmest alle steder, også i typiske snackbarer og hurtigrestauranter.

Paella stammer fra Valencia og navnet kommer fra pannen maten tilberedes i, paellera. Originalt ble den lagd med kaninkjøtt og snegler, men nå får du kjøpt den med mange ulike hovedingredienser. Spanjolene er flinke til å bruke den av all den gode sjømaten som de har, så sjansen er stor for at du finner kongereker, kreps eller eller skjell i paellaen.

Det er ikke bestandig så lett å finne spansk paellaris rundt om i norske dagligvarebutikker, så jeg ender ofte opp med å bruke italiensk risottoris i steder for. Jeg kan jo ikke la meg stoppe av mangelen på riktig ris!

Jeg er utrolig glad i mat som lages ferdig i én panne, og hvor jeg kan sette pannen rett på bordet. Det er ordentlig avslappa mat. I oppskriften bruker jeg tørre bønner. Du kan uten problemer bytte dem ut med en boks hermetiske.

Deilig spansk paella

Dette trenger du til 4 personer
200 g store hvite bønner
2 kyllingfileter
1 dl olivenolje
salt
pepper
1 løk
2 fedd hvitløk
3 tomater
1–1 1/4 l kyllingkraft/-buljong
400 g spansk ris, med middels store korn
1/2 ts safran rørt ut i 2 ss kokende vann, ev. 2 ts gurkemeie
1 gren fersk rosmarin
16–20 rå scampi
flat bladpersille

Store, hvite tørkede bønner får du kjøpt i de fleste helsekostforretninger i tillegg til velassorterte dagligvarebutikker. Legg bønnene i en bolle med rikelig vann og la det stå over natta. Tøm ut vannet og skyll av dem. Ha dem i en kasserolle, fyll på med vann til det går 7–8 cm over bønnene, 2 ts salt og la det koke i 1 time. Velger du heller hermetiske, tilsetter du dem samtidig som scampiene.

Skjær kyllingfiletene i passe store serveringsstykker. Ha olivenolje i stekepannen og varm den opp. Ha i kyllingbitene og stek dem gyldne på alle sider. Strø på litt salt og pepper. Det tar 4–5 minutter. Ta ut kyllingbitene og legg dem tilside. La oljen være igjen i panna.

Finhakk løken og hvitløken og ha i stekepanna. La det surre på ganske svak varme i noen minutter til løken er blank og myk. I mellomtiden flår du tomatene. Skjær et kryss på toppen av tomatene. Ha dem opp i en gryte med kokende vann og la dem ligge der i 20–30 sekunder. Ta dem opp og skyll kaldt vann på dem. Nå er det lett å flå av skinnet. Del tomatene i båter og skjær ut det bløte inni. Skjær opp tomatkjøttet i småbiter og ha oppi sammen med løken. La det surre videre i 2–3 minutter.

Ha i kyllingkraften (som er varm), risen, kyllingbitene, bønnene, safranen og finhakket rosmarin, og la det småkoke i ca. 20 minutter uten lokk. Jeg bruker bare å la den stå sånn uten å røre nedi den. Det som eventuelt fester seg til bunnen smaker kjempegodt.

Mens dette småkoker, renser du scampiene. Det er fint å la skallet på halene være igjen. Vær sikker på at du får med deg tarmen når du renser scampiene. Skjær et snitt øverst på ryggen for å dra den ut.

Når det er 3–4 minutter igjen av koketiden, har du i scampiene. Smak samtidig på risen for å kjenne om den begynner å bli ferdig. Like før den er ferdigkokt, skal du nemlig ta panna av plata, legge på et lokk eller en ren klut og la paellaen hvile i 5–6 minutter. Da blir risen ferdig mens den står og godgjør seg.

Finhakk persillen og strø over like før servering. Server rett fra panna.

 

 

Ett kommentar til “Deilig spansk paella”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon