Paella!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Paella!

Jeg har lært av en spanjol at én viktig faktor når man skal lage paella, er å finne den perfekte steketemperaturen. Saken er nemlig den at du ikke skal røre i risen når kokingen først har startet. Det skal nemlig danne seg en stekeskorpe nederst i pannen under stekingen. Og den skal jo da helst ikke bli brent, men bare være fullkommen gyllenbrun. Den smaker fantastisk!

Hvis jeg sier paella til deg, er sannsynligheten ganske stor for at du får opp Spania i hodet umiddelbart, for paella er kanskje ved siden av tapas, den mest kjente spanske maten som finnes.

For å lage en best mulig paella, er det bra å ha paellaris. Det finner du i velassorterte dagligvarebutikker. Finner du ikke paellaris, kan du bruke risottoris eller sushiris istedenfor.

Paella!

Oppskrift på paella
4 personer

Har du en egen paellapanne, bruker du den. Hvis ikke, fungerer det helt fint med en vanlig stekepanne også.

200 g kyllingbryst, gjerne med skinn
flaksalt
nykvernet pepper
5 ss olivenolje
1 sjalottløk
2 fedd hvitløk
½ boks – 2 dl hakket hermetisk tomat
¼ ts safran
340 g paellaris
7 ½ dl svak kyllingkraft eller vann og buljong
20 blåskjell
2 sjøkreps (her kan du bruke store reker, men da noen flere istedenfor også)
noen salatblader

Del kyllingen i 4 biter. Dryss over salt og pepper. Varm all oljen i paella- eller stekepannen og stek kyllingbitene med skinnsiden ned på forholdsvis høy varme i noen minutter til de er gyllenbrune. Ta dem ut og legg dem til side.

Skru ned varmen noe. Finhakk løken og hvitløkfeddene og ha i oljen. La det surre i noen minutter. Tilsett tomatene, safranen og risen og rør det godt sammen. Bruker du ferdig kraft, heller du den rett i pannen og rører det sammen. Skal du blande vann og buljong, må du røre sammen det før du heller over i pannen. Hvor mye salt du så skal tilsette avhenger av hvilken væske du bruker. Kraft er ofte usaltet eller svakt saltet mens buljong er mye saltet.

La pannen ha passe varme slik at det akkurat putrer. La paellaen putre uten lokk i ca. 20 minutter. Prøvesmak etter 18 minutter for å sjekke om risen er ferdig.

Mens dette koker, gjør du klar skalldyrene. Vask blåskjellene og kast de som eventuelt er ødelagte. Hvis noen er åpne, og ikke lukker seg dersom du kakker dem lett i kjøkkenbenken, kaster du dem også. Sjøkrepsene er sannsynligvis ferdig kokte, så de skjærer du i to. Bruk så en teskje til å fjerne paven (som er det mørke som ligger rett bak øynene) og tarmen.

Når det er igjen ca. 5 minutter av steketiden, legger du i blåskjellene og sjøkrepsene og legger over et lokk.

Dryss over noen salatblader ved servering.

Paella!

2 kommentarer til “Paella!”

    • Hei Marthe! Risen må koke så lenge som det står på pakken, så om du bruker grøtris som skal koke i 40 minutter, må du nok koke paellaen så lenge også. Da må du nok kanskje tilsette litt mer væske 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon