I går arrangerte Regional Matkultur i Østfold og Akershus inspirasjonsdag for kokkene sine på Inspiria Science Center i Sarpsborg. Nå er jeg verken kokk eller medlem av Regional Matkultur, men jeg fikk allikevel lov til å være med! Jippi! Regional Matkultur jobber for å øke forbruket av lokalprodusert mat i restauranter og spisesteder i de to fylkene. Og det finnes utrolig mye gode råvarer som produseres i dette distriktet. Problemet for oss vanlige forbrukere, er at det ofte er vanskelig å få tak i disse lokalproduserte varene, men det hjelper. Og, jo mer vi spør etter dem i butikken, desto større sjanse er det for at de faktisk dukker opp!

Inspirert på Inspiria

Kurt Øraas, som er en av primus motorene i Regional Matkultur og som driver både Curtisen i Halden og restauranten på Inspiria, startet dagen med å gå gjennom råvarene vi hadde tilgjengelig. Og de må jeg nesten dele med deg også, for her er det mye spennende:
Vill-laks fra Bjerkreim
Lam fra den første slaktingen ved hjelp av det nye mobile slakteriet vi har fått i Østfold
Ytrefilet av Spælsau fra Søsterøyene
Livechekylling fra Løken gård i Trøgstad (kom hel med klør og hode på)
Duebryst fra Torsnes
Hjorteskanker fra Øivind Ness i Trøgstad
Persillerot fra Grøde
Jordskokker fra Feilstad gård i Akershus
Gule beter, polkabeter og rødbeter fra Grøde
Polert spelt fra Holli Mølle
Polert Emmer fra Holli Mølle

Så ble vi delt inn i grupper og bestemte oss for hvilke råvarer vi ville prøve og og hva vi ville lage.

Inspirert på Inspiria

Dette var gruppa mi! Tommy Thøgersen – Kaserna Fredriksten Festning, Sebastian Engh (var kursleder) – Curtisen, Fru Timian og Petter Andresen fra Bøensetra i Aremark.

Inspirert på Inspiria

Fornøyde med gruppevalget!

Her er vi klare til dyst, og dette er hva vi lagde:

Inspirert på Inspiria

Lunsjen var pannestekt duebryst med …….

Inspirert på Inspiria

…. emmerrisotto kokt på eplejuice og kyllingkraft med eplebiter, rosmarinsjy, pyntet med tynne eplestaver og gressløk og kjørvel.

Inspirert på Inspiria

Konsentrasjon når fatene blir lagt opp. Her gjelder det å ha øye for detaljene.

Inspirert på Inspiria

Brith Bakken stakk innom en tur og ble med oss på gruppa også. Her sammen med Tommy.

Så gikk vi over til:

Inspirert på Inspiria

Ytrefilet av spælsau med havrerotpuré, smørstekte jordskokkterninger, rosmarinsjy og urteolje. Fantastisk godt!

Inspirert på Inspiria

Hjorteskanker med rotgrønnsaker

Inspirert på Inspiria

Ferdigkokt hjorteskank med bakte potetbåter, rotgrønnsaker og sjysaus.

Inspirert på Inspiria

Til dessert lagde vi tilslørte Inspiriapiker. I tillegg til de faste ingrediensene, eplemos og krem, i tilslørte bondepiker, ovnsbakte vi alle tre betetypene, sukret dem, delte i små terninger og blandet med eplemos, og vi tørr-ristet emmer og speltkorn før de ble knust og så igjen stekt med massevis av Kviteseidsmør, sukker, kanel og kardemomme. Deilig!

Inspirert på Inspiria

Fornøyde med dagens innsats!

Jeg rakk ikke å ta bilde av de andre gruppenes innsats utenom denne:

Inspirert på Inspiria

Farsert kyllingnakke, fylte kyllingbrystskiver, linser og beter. Veldig godt det også!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

    • Hei! Ja, jeg forsøkte meg også med frossenfisk før jeg viste bedre 🙂
      Du kan jo finhakke med kniven, men det spørs om du greier å få den fin nok. Mulig at det da kan være lurt å blande inn en most, kokt potet. For å binde massen godt nok.
      Prøv, og gi meg gjerne en tilbakemelding i etterkant 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *