Bak hvite, sprø kakemenn!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Bak hvite, sprø kakemenn!

For meg er kailla og kjærringa, som jeg sier på trøndersk, det jeg aller mest forbinder med jul og kaker. Mamma lagde alltid minst dobbel porsjon, og fylte et 20-liters spann til randen. Vi ungene og pappa ble satt i sving med konditorfarge og fyrstikker. Alle kjeksene skulle dekoreres med øyne, munn, knapper og skjørt eller bukse.

Repertoaret av kakeformer har økt betraktelig siden da, så nå er det både hjerter, kameler, biler og bamser med på laget. På bildene dekorerer ungene med eggehvite- og melisglasur tilsatt fargepasta. Bruker du det, blir kakene myke og holder seg ikke gode like lenge som hvis du bare bruker vanlig konditorfarge.

De trønderske kaillan og kjærringan er mindre enn dem du får kjøpt på Østlandet. De er dessuten harde, som pepperkaker, og var vel egentlig vår versjon av pepperkaker. Jeg tror ikke det var mange nordtrøndere som lagde pepperkaker før godt utpå 80-tallet. Jeg har bakt årets rasjon av kailla og kjærringa i dag. Her er oppskriften om du har lyst til å prøve deg. De er veldig enkle å lage.

NB! Til alle dere som har brukt oppskriften tidligere: Jeg har endret melmengden i oppskriften.

Bak hvite, sprø kakemenn!

Dette trenger du til én  porsjon kakemenn
700 g hvetemel
375 g sukker
125 g smør
2 ts hornsalt
2 ½ dl vann

Stekes på 180 grader varmluft eller 200 grader vanlig over- og undervarme i 12–14 minutter.
Kle 3–4 stekebrett med bakebapir.
Deigen må hvile i kjøleskapet i minimum 1 time.

Ha hvetemel og sukker i en bolle. Smelt smøret og tilsett hornsaltet. Når hornsaltet kommer i kontakt med smøret, skjer det en kjemisk reaksjon som gjør at det begynner å boble, og det utvikles en ganske sterk lukt. Men fortvil ikke. Det er sånn det skal være, og kakene kommer ikke til å smake som denne lukta.

Ha det smeltede smøret, hornsaltet og vannet oppi bakebollen og bland alt til du får en jevn og fin deig. Du kan gjerne bruke miksmasteren til dette. Pakk deigen inn i plastikk og legg den i kjøleskapet. Der kan den ligge i flere dager før du starter på utkjevlinga.

Bak hvite, sprø kakemenn!     Bak hvite, sprø kakemenn!

Bak hvite, sprø kakemenn!     Bak hvite, sprø kakemenn!

Dryss litt hvetemel på bakebordet og legg en deigklump oppå. Kjevle ut til leiven er 2–3 mm tykk. Løft den opp litt innimellom for å forsikre deg om at den ikke sitter fast i bordet. Dryss eventuelt på litt mer mel før du fortsetter. Stikk ut kaker med de formene du har. Lager du veldig store figurer, kan det være lurt å legge dem på et eget stekebrett. De største kakene krever litt lengre steketid enn de små.

Bak hvite, sprø kakemenn!     Bak hvite, sprø kakemenn!

Stek kakene midt i ovnen hvis du bruker over- og undervarme. Bruker du varmluft, kan du steke flere brett på én gang. Jeg steker maks tre brett samtidig. Kakene skal fremdeles være hvite, men de kan ha begynt å få litt farge på tuppene. Legg dem over på en rist, og la dem avkjøles der.

Mal dem eventuelt med konditorfarge før du legger dem over i en tett kakeboks.

Bak hvite, sprø kakemenn!

 

Har du smakt stollen noen gang? Det er et fantastisk godt, tysk julebrød, fylt med marsipan. Har du lyst til å finne ut litt mer om stollen, finner du oppskrift og bilde her.  

 

 

11 kommentarer til “Bak hvite, sprø kakemenn!”

  1. Lager kakemennene nå:) hadde litt problemer med veldig klissete deig ,men tok mye mer mel i og da gikk det bra :))) så nå spørs det om de smaker bra eller mel 😉

  2. Prøver meg på denne. Byttet ut hornsalt med bakepulver (4ts). Tror det funker altså 🙂 Klissete deig som jeg bare brukte en slikkepotte til å ta ut av bollen over på plastfolie eller en brødpose som jeg hadde revet opp. Dermed pakke inn deigen og hive i kjøleskapet til i morgen.

    • Lykke til med bakingen, Erlend. Bakepulver og hornsalt har litt ulike egenskaper, men jeg håper de blir sprø allikevel!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon