De beste pepperkakene

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3 timer 45 minutter

Porsjoner: 100

De beste pepperkakene

Det var en gang en gammel mann som bodde sammen med en gammel kone i et gammelt hus langt inne i den dype skogen.

Sånn begynner eventyret om pepperkakegutten. Da Adrian var liten, kunne han i en lang periode ikke legge seg å sove uten at vi leste om den gamle kona som lagde en pepperkakegutt til mannen sin. De hadde ingen egne barn, så en pepperkakegutt var løsningen. Problemet var bare at pepperkakegutten hoppet ut av bakerovnen og løp inn i skogen mens han ropte: Løp, løp, løp så fort du kan. Ingen kan fange en pepperkakemann, eller pange en pepperkakemann, som Adrian sa.

Etter å ha utlistet både kona, mannen, haren og bjørnen måtte pepperkakegutten til slutt gi tapt for den slu reven. Og i tre jafs var hele pepperkakegutten borte.

Snipp snapp snute, så var det eventyret ute.

Deigen til disse pepperkakene er utrolig god. Den smaker som en blanding av karamell og kake, og mor i huset er nesten like ivrig som ungene til å smake på deigen. Den er dessuten kjapp å lage.

PS! Før brukte jeg 2 ts bakepulver i denne deigen, men det har jeg kuttet ut de siste årene. Kakene blir akkurat like gode, og deigen holder seg mye jevnere og finere. Og det er spesielt viktig hvis du skal lage pepperkakehus.

Ingredienser

Pepperkakedeigen
250 g smør
275 g sirup
275 g sukker
3 egg
825 g hvetemel
2 ts malt nellik
1 ts kanel
0.5 ts kardemomme
1 ts malt anis
2 ts malt ingefær
0.5 ts nykvernet pepper

Melisglasuren
1 eggehvite(r)
125 g melis

Slik gjør du

Ha smør, sirup og sukker i en stor kasserolle og kok opp. Ta den av platen og la blandingen avkjøles til den er lunken. Rør inn eggene, ett om gangen. Bland alt det tørre før du har det oppi kasserollen. Bland alt godt. Du kan også gjøre dette i kjøkkenmaskinen.

Hvelv deigen over på kjøkkenbenken og kna den sammen en gang før du pakker den inn i plastfolie og lar den ligge i kjøleskapet i minst noen timer. Den kan ligge der i flere dager før du fortsetter arbeidet med den.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft og kle flere stekebrett med bakepapir.

De beste pepperkakene

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og ta ut en del av deigen. Kjevle den ut til den blir 2–3 mm tykk og stikk ut pepperkaker. Det er lurt å legge pepperkaker som har omtrent samme størrelse sammen på stekebrettet, slik at de blir ferdigstekt samtidig.

Steketiden avhenger av størrelsen, men det vil ta 10–15 minutter. Lager du store ting, som tak og vegger til pepperkakehus, er det lurt å la det ligge i ro på stekebrettet i to minutter når det er ferdigstekt, før du forsiktig legger det over på en bakerist.

For å få en hvit og holdbar melisglasur bruker jeg egghvite, og ikke vann, til å røre ut melisen i. Hvor mye melis du må ha, avhenger av hvor stort egget er, men ca. 125 gram. Bland sammen og rør til du får en glatt og fin masse som er så tykk at den ikke vil renne utover, men så flytende at du faktisk greier å sprute den ut av et kremmerhus.

Lag et kremmerhus av matpapir. Ikke ha noe hull i bunnen ennå. Bruke tape for å få det til å sitte skikkelig sammen. Sett kremmerhuset i et høyt litermål eller noe annet som holder det stødig oppe, og fyll i melisglasuren. Klipp et lite hull på tuppen og sprøyt i vei. Vil du ha farge på melisglasuren, tilsetter du farge mens du rører ut. Du får aller best resultat om du bruker fargegelé, som du får kjøpt i jernvare- eller hobbybutikker, men god gammeldags konditorfarge går også.

De beste pepperkakene

God julebakst!

Ett kommentar til “De beste pepperkakene”

  1. Disse kakene smakte ikke som pepperkaker. Smaken av anis var alt for fremtredende. Ok småkaker, men syntes det blir feil å kalle de pepperkaker. Deigen trengte også mye mer mel enn det som sto i oppskriften.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon