Coq au vin

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Coq au vin

Det finnes det sikkert like mange oppskrifter på coq au vin som det finnes franskmenn. Denne er litt herfra og derfra, og blir en forholdsvis lett og mild variant av den franske nasjonalretten. Jeg forstår ikke fransk, men jeg har skjønt nok til å vite at coq au vin betyr hane kokt i vin. Haner er ikke noe vi kan gå i butikken og kjøpe her i Norge, og ikke vet jeg om det er mulig i Frankrike heller, for jeg har aldri prøvd. I oppskriften bruker jeg kylling, men du må veldig gjerne bruke høne også. Det egner seg veldig godt å bruke her!

Her kommer oppskriften til 4 personer. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang!

Coq au vin

Dette trenger du for å lage coq au vin til 4 personer

1 kylling, ca. 1,3 kg
4-5 ss hvetemel
1 ts salt
pepper
1/2 dl+3 ss olivenolje
2 ss smør
200 g bacon
1 løk
3 fedd hvitløk
10–12 sjalottløk
2 gulrøtter
2 purre
150 g sjampinjong
2 grener frisk rosmarin, ev. 2 ts tørket
2 grener frisk timian, ev. 2 ts tørket
2 laurbærblad
1 dl konjakk eller brandy
1 flaske fyldig og fruktig rødvin
1 l kyllingbuljong

Aktiv tid: 45 minutter
Fra start til ferdig middag: ca. 2 timer og 15 minutter

Coq au vin

Bruker du hel kylling, må du starte med å dele den opp. Skjær av lårene og del dem så i to, slik at du får klubben og øverste del av låret hver for seg. Hvis du bruker en stor kylling, skjærer du også av forbena. Så skjærer du løs brystfiletene og deler hver filet i to.

Ha hvetemel, salt og pepper i en pose, legg i kyllingbitene og rist kjøttet i slik at bitene blir dekt av mel på alle sider. Ha halvparten av olivenoljen og smøret i en stor gryte sammen med halvparten av kyllingbitene. Brun dem godt på alle sider. Legg dem over på en tallerken og gjenta med den andre halvparten.

Skjær opp baconet i småbiter og brun det i gryte. Tilsett eventuelt litt mer olje.

Rens løken og hvitløken og hakk dem opp i småbiter. Sjalottløkene fjerner du bare skallet av og lar dem være hele. Rens gulrøttene og vask purren godt. Skjær dem og soppen i mindre biter. Ha det i kasserollen sammen med urtene og la alt surre sammen i 5–6 minutter før du legger kyllingen tilbake i gryta.

Nå har tida kommet for å leke mesterkokk: Tilsett konjakken eller brandyen, rør rundt en gang og tenn på. Vær forsiktig for det er meningen at det bare er alkoholen som skal brenne ut, ikke kjøkkenet. Det er ikke nødvendig å gjøre sånn, men det gir en ekstra piff på den endelige smaken.

Tilsett vin, vann og buljong og kok opp. La det småkoke uten lokk i ca. 1 ½ time. Smak til med salt og pepper.

Serveres med ris.

Coq au vin

10 kommentarer til “Coq au vin”

    • Jeg har ikke prøvd med hane, Andre, men vil tro at en hane og en høne tar ca. like lang tid. Tror det skal gå riktig så bra om du beregner 2-2 1/2 timer 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon