Samme hvor du tenker å være i påsken, må du spise mat. God mat forhåpentligvis, og her kommer mitt første inspirasjonsbidrag. Dette er et italiensk rundt brød, fyllt med ost, skinke, salami og hele egg. Det ser utrolig lekkert ut og smaker minst like godt som det ser ut.

Dette er det perfekte brødet om du skal ha lunsjgjester en formiddag i påsken, på skitur i godværet (til de av dere som reiser på fjellet) eller om du vil ha en staselig frokost påskemorgen. Det er mettende, pålegget er allerede på plass og brødet smaker aldeles fortryllende både varmt og kaldt.

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Tortano – rundt brød med skinke, ost og egg
1 stort brød

700 g hvetemel
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
4 ½ dl vann, 37 grader
6 egg
50 g spekeskinke
50 g salami
50 g kokt skinke
100 g jarlsberg
100 g parmesan
3-4 runder med pepperkverna
1 rosmaringrein

Bland sammen mesteparten av hvetemelet og alt saltet i en bakebolle før du tilsetter eventuell tørrgjær. Ferskgjær smuldrer du opp og rører ut i vannet før du tilsetter det i melet. Elt deigen sammen, enten for hånd eller med en miksmaster. Elt til deigen blir blank og slipper bollen. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel. Dekk bollen med et kjøkkenklede og la deigen heve til den er dobbel så stor, ca. 1 time.

Legg eggene i kaldt vann i en kasserolle og kok opp vannet. La det koke i nøyaktig 3 minutter før du slår av vannet og heller over kaldt vann i stedet for. Når eggene er kalde, tar du forsiktig av skallet. Husk at de er veldig skjøre.

Dette er i utgangspunktet et italiensk brød, og det setter visse standardskrav til kjøttet som skal i, så jeg bruker ordentlig god spekeskinke, som ikke er for salt, og en god salami. Skjær alt kjøttet og osten i små terninger eller ruter. Bland kjøttet, osten og pepperen i en skål.

Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Ta av deig tilsvarende en tennisball, pakk den inn i et klede og legg den tilside. Klem resten av deigen flat til en firkant og fordel kjøtt og osteblandingen over. Rull deigen sammen og kna den sammen til alt kjøttet og osten er helt innarbeidet i deigen. Det er mulig du må brette ut og rulle i flere omganger for å få med deg alt kjøttet og osten.

Rull deigen ut til en lang pølse på rundt 65 centimeter. Legg den over på et bakepapirkledd stekebrett samtidig som du former det til en sirkel. Dra deigen over hverandre slik at du får en fin skjøt. Lag 6 store hull, fordelt rundt sirkelen. Legg eggene forsiktig ned i hullene.

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Del den lille deigkulen i 12 like store deler og rull hver ut til en pølse på 10-12 centimeter. Væt endene med vann og fest to og to i kryss over hullene med egg. Stikk inn en liten rosmarinkvast hist og her.

Dekk ringen med kjøkkenkledet og sett den til heving på et lunt sted til den blir ca. dobbel så stor. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter. Alt etter hvor kaldt det er i kjøkkenet ditt. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader.

Stek ringen på nederste rille i stekeovnen i ca. 30 minutter til den er gyllenbrun. Ta den ut og la den forsiktig gli ned på en bakerist.

Serveres enten litt avkjølt eller helt kald.

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Brødet egner seg ikke til nedfrysning (eggene tåler ikke det), så her er det bare å spise i vei!

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Klart for deilig påskefrokost, -brunsj eller -lunsj!

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *