Tortano – innbakt brød med egg, ost og skinke

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tortano – innbakt brød med egg, ost og skinke

Samme hvor du tenker å være i påsken, må du spise mat. God mat forhåpentligvis, og her kommer mitt første inspirasjonsbidrag. Dette er et italiensk rundt brød, fyllt med ost, skinke, salami og hele egg. Det ser utrolig lekkert ut og smaker minst like godt som det ser ut.

Dette er det perfekte brødet om du skal ha lunsjgjester en formiddag i påsken, på skitur i godværet (til de av dere som reiser på fjellet) eller om du vil ha en staselig frokost påskemorgen. Det er mettende, pålegget er allerede på plass og brødet smaker aldeles fortryllende både varmt og kaldt.

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Tortano – rundt brød med skinke, ost og egg
1 stort brød

700 g hvetemel
1 ts salt
½ pk gjær, fersk eller tørr
4 ½ dl vann, 37 grader
6 egg
50 g spekeskinke
50 g salami
50 g kokt skinke
100 g jarlsberg
100 g parmesan
3-4 runder med pepperkverna
1 rosmaringrein

Bland sammen mesteparten av hvetemelet og alt saltet i en bakebolle før du tilsetter eventuell tørrgjær. Ferskgjær smuldrer du opp og rører ut i vannet før du tilsetter det i melet. Elt deigen sammen, enten for hånd eller med en miksmaster. Elt til deigen blir blank og slipper bollen. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel. Dekk bollen med et kjøkkenklede og la deigen heve til den er dobbel så stor, ca. 1 time.

Legg eggene i kaldt vann i en kasserolle og kok opp vannet. La det koke i nøyaktig 3 minutter før du slår av vannet og heller over kaldt vann i stedet for. Når eggene er kalde, tar du forsiktig av skallet. Husk at de er veldig skjøre.

Dette er i utgangspunktet et italiensk brød, og det setter visse standardskrav til kjøttet som skal i, så jeg bruker ordentlig god spekeskinke, som ikke er for salt, og en god salami. Skjær alt kjøttet og osten i små terninger eller ruter. Bland kjøttet, osten og pepperen i en skål.

Dryss litt mel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Ta av deig tilsvarende en tennisball, pakk den inn i et klede og legg den tilside. Klem resten av deigen flat til en firkant og fordel kjøtt og osteblandingen over. Rull deigen sammen og kna den sammen til alt kjøttet og osten er helt innarbeidet i deigen. Det er mulig du må brette ut og rulle i flere omganger for å få med deg alt kjøttet og osten.

Rull deigen ut til en lang pølse på rundt 65 centimeter. Legg den over på et bakepapirkledd stekebrett samtidig som du former det til en sirkel. Dra deigen over hverandre slik at du får en fin skjøt. Lag 6 store hull, fordelt rundt sirkelen. Legg eggene forsiktig ned i hullene.

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Del den lille deigkulen i 12 like store deler og rull hver ut til en pølse på 10-12 centimeter. Væt endene med vann og fest to og to i kryss over hullene med egg. Stikk inn en liten rosmarinkvast hist og her.

Dekk ringen med kjøkkenkledet og sett den til heving på et lunt sted til den blir ca. dobbel så stor. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter. Alt etter hvor kaldt det er i kjøkkenet ditt. I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader.

Stek ringen på nederste rille i stekeovnen i ca. 30 minutter til den er gyllenbrun. Ta den ut og la den forsiktig gli ned på en bakerist.

Serveres enten litt avkjølt eller helt kald.

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Brødet egner seg ikke til nedfrysning (eggene tåler ikke det), så her er det bare å spise i vei!

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Klart for deilig påskefrokost, -brunsj eller -lunsj!

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

 

 

9 svar til “Tortano – innbakt brød med egg, ost og skinke”

  1. Hei! Burde ikke denne oppskriften ha blitt kalt casatiello? Har lest litt her og der på nettet og ser ut som at tortano ikke skal ha egg på toppen, mens casatiello blir «tvillingen», men med egg på toppen. Tradisjonelt sett har ortano heller ikke skinke i, så mener dette er casatiello om jeg har forstått dette rett 😊

    • Hei Toni!
      Det er godt mulig at du har rett. Jeg måtte lese meg opp litt her nå og ser at tortanoen har eggene inni selve deigen og ikke på toppen, som du skriver. Jeg kommer nok imidlertid til å fortsette å kalle akkurat denne for tortano, for oppskriften er såpass godt innarbeidet. 🙂

  2. Har du forslag til å lykkes med rensking av eggene? Her havnet alle 6 i vasken (skallet løsnet ikke lett, til tross for avkjøling i kaldt vann)…

    • Ja, noen ganger er de eggene bare helt umulig å rense. Helt ferske egg er vanskeligere å rense enn de som er litt eldre. Hvis du vet at du har fersie egg, vil det nok være lurt å koke dem litt lenger iallfall sånn at de blir litt lettere å skrelle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon