Brødkrans med egg, ost og skinke

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tid: 3,5 timer

Porsjoner: 6

Brødkrans med egg, ost og skinke

Dette er et skikkelig luksusbrød av en brødkrans med egg, ost og skinke! Tidligere kalte jeg det tortano, men etter noen år fant jeg ut at det egentlig heter casatiello, som det er vanlig å bake i Napoli til påske. Så nå har jeg bare omdøpt det til brødkrans istedenfor.

Dette runde italienske brødet, fyllt med ost, skinke, salami og hele egg, ser utrolig lekkert ut. Og det smaker minst like godt som det ser ut.

LES MER! Sånn baker du en superluftig og god BRIOCHE – det ultimate påskebrødet!

Dette er det perfekte brødet om du skal ha lunsjgjester en formiddag i påsken, på skitur i godværet (til de av dere som reiser på fjellet) eller om du vil ha en staselig frokost påskemorgen. Det er mettende, pålegget er allerede på plass og brødet smaker aldeles fortryllende både varmt og kaldt.

PS! Brødet egner seg ikke til nedfrysning (eggene tåler ikke det), så her er det bare å spise i vei!

Ingredienser

Brødkrans
700 g hvetemel
1 ts salt
0.5 pk gjær
4.5 dl vann, ca. 25 grader
6 egg
50 g spekeskinke
50 g salami
50 g kokt skinke
100 g jarlsberg
100 g parmesan
0.5 ts nykvernet pepper
1 grein rosmarin

Slik gjør du

Ha alt det tørre i en bakebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den bare rett i bollen. Hell i vannet og start eltingen. Jeg bruker å starte maskinen på helt lav hastighet for å samle deigen, før jeg øker hastigheten litt og elter deigen i 10-12 minutter. Deigen skal være blank og glatt og du skal kunne dra litt i den uten av den ryker i stykker. Gjør den det, elter du litt til før du dekker bollen og lar deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Bruk gjerne litt gamle egg

Skallet på egg løsner lettere når eggene ikke er helt ferske, og her skal du rense egg som definitivt ikke er gjennomkokte, så da er det lurt å bruke egg som er litt gamle.

Legg eggene i kaldt vann i en kasserolle og kok opp vannet. La det koke i 3 minutter før du slår av vannet og legger eggene over i isvann. Når eggene er kalde, tar du forsiktig av skallet. Husk at de er veldig skjøre. Hvis du er nervøs for at eggene dine skal gå i stykker, kan du koke eggene i 1 minutt til.

Italiensk standard

Dette er i utgangspunktet et italiensk brød, og det setter visse standardskrav til kjøttet som skal i, så jeg bruker ordentlig god spekeskinke, som ikke er for salt, og en god salamipølse. Skjær alt kjøttet og osten i små terninger. Bland kjøttet, osten og pepperen i en skål.

Utbakingen

Når deigen er ferdig hevet, drysser du litt mel på bakebordet og hvelver deigen oppå. Ta av deig tilsvarende størrelsen på en tennisball, pakk den inn i et klede og legg den tilside.

Klapp resten av deigen flat til en firkant og fordel kjøtt og osteblandingen over. Rull deigen sammen og brett den sammen til alt kjøttet og osten er helt innarbeidet i deigen. Det er mulig du må brette ut og rulle i flere omganger for å få med deg alt kjøttet og osten.

Rull deigen ut til en lang pølse på rundt 65 centimeter. Legg den over på et bakepapirkledd stekebrett og form det til en sirkel. Dra deigen over hverandre slik at du får en fin skjøt. Lag 6 store groper, fordelt rundt og legg eggene forsiktig ned i hullene.

Del den lille deigkulen, som du la til side, i 12 like store deler og rull hver ut til en pølse på 10-12 centimeter. Væt endene med vann og fest to og to i kryss over hullene med egg. Stikk inn en liten rosmarinkvast hist og her.

Dekk ringen løst med en oppklippet brødpose og sett brødrigen til heving på et lunt sted til den blir ca. dobbel så stor. Det tar et sted mellom 45 og 60 minutter. Alt etter hvor kaldt det er i kjøkkenet ditt.

I mellomtiden setter du stekeovnen på 225 grader over- og undervarme.

Stek ringen på nederste rille i stekeovnen i ca. 30 minutter til den er gyllenbrun. Ta den ut og la den forsiktig gli ned på en bakerist.

Serveres enten litt avkjølt eller helt kald.

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

Klart for deilig påskefrokost, -brunsj eller -lunsj!

Tortano - innbakt brød med egg, ost og skinke

9 kommentarer til “Brødkrans med egg, ost og skinke”

  1. Hei! Burde ikke denne oppskriften ha blitt kalt casatiello? Har lest litt her og der på nettet og ser ut som at tortano ikke skal ha egg på toppen, mens casatiello blir «tvillingen», men med egg på toppen. Tradisjonelt sett har ortano heller ikke skinke i, så mener dette er casatiello om jeg har forstått dette rett 😊

    • Hei Toni!
      Det er godt mulig at du har rett. Jeg måtte lese meg opp litt her nå og ser at tortanoen har eggene inni selve deigen og ikke på toppen, som du skriver. Jeg kommer nok imidlertid til å fortsette å kalle akkurat denne for tortano, for oppskriften er såpass godt innarbeidet. 🙂

  2. Har du forslag til å lykkes med rensking av eggene? Her havnet alle 6 i vasken (skallet løsnet ikke lett, til tross for avkjøling i kaldt vann)…

    • Ja, noen ganger er de eggene bare helt umulig å rense. Helt ferske egg er vanskeligere å rense enn de som er litt eldre. Hvis du vet at du har fersie egg, vil det nok være lurt å koke dem litt lenger iallfall sånn at de blir litt lettere å skrelle.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon