Brioche!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Brioche!

Jeg kan ikke tenke meg noe bedre å spise til frokost i påsken enn brioche! Brioche er et fransk bakverk, som enten lages som loff i brødform eller i egne porsjonsformer. Det er særdeles rikt på smør og egg, og ettersom eggene har en så stor symbolsk betydning i påska, passer briochen perfekt inn.

Smaken er en historie i seg selv. Det er så smakfullt og har en letthet over seg som er helt unik.

Det tar noen timer å bake brioche. Ikke fordi at det er veldig mye jobb, men fordi at du får det beste og mest luftige resultatet når deigen får mange timer å heve på. Fordi det er så mye smør og egg i deigen, vil det ferdige resultatet lett kunne bli tungt dersom du skynder deg for mye. Jeg bruker bestandig å la briochedeigen heve i kjøleskapet over natta. Når du har rullet ut deigen og plassert den i brødformer, må du også ha tålmodighet til å la deigen heve lenge nok. Det er akkurat da du får disse fantastiske luftige loffene som har en smak fra oven.

Brioche!

Dette trenger du for å bake 2 briocheloffer
250 g smør, romtemperert
525 g hvetemel
40 g sukker
15 g fersk gjær eller 3 ½ g tørrgjær
1 ts salt
6 store eller 7 medium egg (375-390 g veid med skallet på), romtemperert
1 egg til pensling

Når du begynner å elte sammen denne deigen, tror du ikke det er mulig at den skal bli en glatt og fin klump til slutt. Til det virker den altfor klissete. Men det vil den bli. Du må bare ha tålmodighet. Og du må for all del ikke kompensere tålmodigheten med å tilsette mer mel! Da blir ikke briochene så lette og luftige som de skal.

Start med å kutte opp smøret i terninger og sett det til side. For at du skal få det arbeidet inn i deigen på rett måte, må det være skikkelig romtemperert.

Ha hvetemel og sukker i miksmasterbollen og bland det sammen. Ettersom det ikke er annen væske i denne deigen enn eggene, smuldrer jeg bare gjæren sammen med melet. Tørrgjær blander du inn med melet. Bland inn saltet før du heller i eggene og blander.

Elt deigen sammen til den begynner å samle seg. Så tilsetter du smørterningene. Innarbeid én og én terning i deigen. Fortsett å elte deigen i 8–10 minutter.

Dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken i 1 time før du setter den i kjøleskapet over natta, 12-14 timer. Hvis eggene dine ikke var skikkelig romtempererte før du hadde dem i deigen, lar du deigen stå ute i enda en time før du setter den inn i kjøleskapet.

Brioche!

Ta deigen ut av kjøleskapet og la den stå i ca. 1 time før du starter jobbingen med den. Smør 2 brødformer på 1 1/2 liter med smør. Dryss litt hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Del den i 16 like store deler og rull dem ut til boller. Plasser 8 boller i hver brødform. Dekk formene med plastfolie og la dem etterheve i 2 1/2 –3 timer. Etter heving skal bollene rekke omtrent opp til kanten på brødforma.

Sett stekeovnen på 190 grader.

Pensle brødene med et sammenpisket egg og sett formene på nederste rille i stekeovnen. Etter 10 minutters steking, skrur du ned varmen til 180 grader og steker videre i ca. 25 minutter.

Brioche!

Når brødene er ferdige, hvelver du dem ut av forma og lar dem avkjøles på en bakerist. Kakk brødet på undersiden for å sjekke om det er gjennomstekt. Får du en hul lyd, er brødet ferdig.

Brioche!

God bakst!

 

2 kommentarer til “Brioche!”

  1. Dette var sjukt godt 🤩 selv om familien måtte vente helt til klokka 23 på kveldsmat siden far insisterte på at det måtte etterheves lenge nok. For nå hadde han planlagt disse brødene HELE påsken…

    • Ha ha ha! Ja, det tar tid å lage brioche! Men er heldigvis verdt å vente på! Egentlig ganske utrolig at noe med så mye smør og egg i kan bli så lett etter at det er stekt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon