Luftig og smakfullt havrebrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Luftig og smakfullt havrebrød

Med en 15-åring i hus som spiser mengder av brød, er det kjekt å kunne ha litt hjemmebakt også. De metter ganske mye mer enn de aller fleste kjøpte brød.

Jeg som er matblogger burde jo kunne skilte med hjemmebakte brød til enhver tid, men det kan jeg altså ikke. Men, jeg tror ingen lider noen nød av den grunn 🙂 Jeg bruker ofte å bake i helgene, enten rundstykker eller brød, eller kanskje begge deler!

Havre er bra for oss å spise. Det har ingen bakeevne i seg selv, så det trenger hjelp av annet mel for å heve seg luftig. Her bruker jeg både havremel og litt havregryn i brødene.

hjemmebakte havrebrød

Oppskrift på smakfulle havrebrød
2 brød

200 g havremel
100 g havregryn
200 g fint sammalt hvetemel
50 g knuske linfrø
50 g solsikkekjerner
550 g hvetemel
1 ½ ts salt
1 pk gjær
8 dl vann

Ha alle ingrediensene i en stor miksebolle. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den i sammen med resten ev ingrediensene.

Sett i eltekroken og elt deigen på laveste hastighet i 20 minutter. Sett på en stoppeklokke!

Dekk bollen med plastfolie. La deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

Smør to brødformer med olje eller formfett.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i to like store deler. Rull dem ut til brød og legg dem over i brødformene. Pensle brødene med vann og dryss over litt havregryn. Press dem lett ned i deigen med hånden.

Dekk brødene med plastfolie eller et kjøkkenhåndkle. La dem etterheve til de har blitt nesten dobbelt så store, det tar som regel et sted mellom 35 og 50 minutter.

Sett stekeovnen på 180 grader varmluft.

Stek brødene i ca. 50 minutter. Du kan ta et brød ut av brødoformen og kakke på undersiden av det for å høre om du får en hul lyd. Får du det, er brødet ferdig. Du kan også stikke et steketermometer i brødet for å sjekke kjernetemperaturen. Den skal være 97-98 grader.

Ta brødene ut av brødformene og legg dem over på en bakerist til avkjøling.

God brødbaking!

havrebrød

 

 

 

12 kommentarer til “Luftig og smakfullt havrebrød”

 1. Hei,
  Takk for veldig god oppskrift på havrebrød!
  Jeg tilsatte ekstra vann for å få brødet saftigere: Rørte først sammen alt grovt mel, gryn, frø og alt vannet. Etter to timer tilsatte jeg hvetemel, gjær og salt + 2 dl ekstra vann. Da ble brødet veldig godt og saftig!
  Forøvrig takk for mange gode middagsforslag, som brukes flittig!

  • Det skjønner jeg ingenting av. Fulgte oppskriften, men det blir jo bare suppe. Tilsatte forsiktig litt mer mel til d ble kompakt nok til å ta på, men da ble den for tykk. Gjør nå samme greia, bare at jeg ikke tilsetter mer mel. i beste fall er det en tynn gryterett som eltes i maskina akkurat nå. Skjønner at brødbaking ikke er for alle. Får i verste fall bare helle røra over brødforma etter den har «heva».

   • Hei Thomas! Det skal være en forholdsvis løs deig, men skal definitivt ikke være som en suppe. Det er det vi kaller rundt 75% væske i deigen, så det skal fungere fint så lenge som deigen blir eltet godt i en maskin. Det er også kjekt å ha en brødskrape til å håndtere deigen når du har den på benken etter første heving. Skulle den være for løs denne gangen også, får du helle den over i brødformene, så blir nok det bra også! Håper den ikke har tatt bakemotet fra deg!

  • Hei Julie! Jeg bruker former som er 1 1/2 liter, tror jeg. Nå sitter jeg hjemme og formene er på verkstedet, men er ganske sikker på det. Ble de hevet skikkelig? De er absolutt ikke av de største brødene, og vil du ha dem litt større, kan du evt. øke oppskriften litt. Håper du likte smaken da 🙂

 2. Jeg tok litt ekstra væske i, 1,5-2 dl, syns deigen ble litt vel fast med de 7 dl som var oppgitt. Hadde litt kefir stående så jeg brukte det. La brødene i 1,2 l former, de ble høye og fine! Tok de ut av formene og stekte de uten form de siste 5-10 min.

  • Enig med deg, Solveig i at den deigen høres litt tørr ut. Jeg tilsetter litt mer væske i oppskriften. Det er bra dere lesere ordner dere selv 🙂

 3. Hei😊 Tenkte å bake havremel brød, og lurer på om jeg kan bruke sammalt spelt og siktet spelt istedenfor sammalt hvete og hvetemel i oppskriften. Er allergisk mot hvete.

  • Hei Wenche! Det går nok bra. Spelt er litt vanskeligere å bake med enn hvetemel, og du må være litt mer forsiktig med eltingen. Lykke til!

 4. Hei, jeg skjønner heller ikek så mye. min deig ble også svært rennede, sånns om oppskriften er nå. Det står ikke hvor i ovnen de skal stå…

  • Hei Iselin.
   Nå måtte jeg sjekke oppskriften selv, så jeg lagde den samme deigen i går kveld, og min ble akkurat som den skulle være. Den krever at du må ha en skikkelig eltemaskin sånn at eltekroken får gjort en skikkelig eltejobb. Hvis du opplever alt for løs deig senere, kan du tilsette litt mer mel. Og så kan du dra og strekke deigen noen ganger mens den hever første gang. På samme måte som jeg gjør når jeg lager surdeigsbrød.
   Når brødene stekes på varmluft, kan du steke hvor du vil i stekeovnen. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon