Saftig eplekake med nøttetopping

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Saftig eplekake med nøttetopping

Jeg har et stort kjølehjørne på kjøkkenet, med forholdsvis god kontroll over hva som finnes på alle hyllene og i alle boksene. Vi har en stor kasse på den ene hylla som bruker å være mer eller mindre full av frukt. Innimellom blir det fylt opp litt for mye slik at eplene som ligger på bunnen rekker å bli litt skrukkete i skinnet før de skal fortæres. Ikke alle i husstanden er like glade i skrukkete epler, og da er det kjekt å bruke dem til noe annet.

Kjent problem? Eller bare lyst til å lage en sabla god kake allikevel? Prøv denne, da vel!

Kan du tenkte deg noe bedre enn en varm eplekake med mengder av saftige epleskiver, rikelig krydret av kanel og med knasende valnøtter på toppen! Lukk øynene og se det for deg. Kjenner du lukta? Jeg er nå nesten på siklestadiet. Kjenner at dette frister noe veldig.

Jeg begynner etter hvert å ha ganske mange oppskrifter på ulike eplekaker kladdet ned i diverse bøker. Og så godt som eplekake er, skulle jo det bare mangle. Denne kaken lagde jeg først i en versjon med bringebær og blåbær. Den ble så god at jeg likeså godt bakte en epleutgave dagen etter. Etter det har oppskriften vært ettertraktet blant de som har smakt.

Saftig eplekake med nøttetopping

Visste du forresten at eple bestandig har hatt en stor symbolsk betydning. Fra kunnskap og visdom, fruktbarhet og kjærlighet til død, fristelse og syndefall. I gamle Hellas symboliserte eplet kjærlighet og begjær, mens det i Kina står for harmoni og fred.

Dette trenger du til én kake
Røre
175 g smør
3 egg
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
325 g hvetmel
3 ts bakepulver
1–1 1/2 ts kanel
1 1/4 dl melk
2–3 epler

Topping
100 g smør
50 g brunt sukker
1/2 ts kanel
100 g valnøtter

Sett stekeovnen på 160 grader og smør en rundform på 22 cm i diameter. Legg bakepapir i bunnen av forma.

Smelt smøret og sett det til avkjøling. Det trenger ikke å bli kaldt, men det er greit om det blir litt avkjølt før du blander det sammen med resten av røra.

Saftig eplekake med nøttetopping

Pisk egg, sukker og vaniljesukker til en luftig eggedosis. Det tar ca. 5 minutter. I mellomtiden blander du sammen hvetemel, bakepulver og kanel i en bolle og lager toppingen. Smelt smør og rør inn sukker og kanel. Hakk opp valnøttene og rør dem inn.

Når eggedosisen er ferdig, tilsetter du melblandingen og melken vekselvis mens mikseren går på forholdsvis lav hastighet. Så heller du i det smeltede smøret. Kjør mikseren kraftig rundt en gang for å forsikre deg om at alt er blandet. Ikke kjør mikseren mer enn det som er nødvendig slik at du pisker ut den innpiskede luften igjen.

Saftig eplekake med nøttetopping

Fjern kjernehusene på eplene og skjær dem i tynne skiver. Er det norske epler eller andre epler med tynt skall, trenger du ikke å skrelle dem først. Er skallet så tykt at du tror det er en fare for at det blir seigt i den ferdige kaken, skreller du det vekk før du skjærer skivene.

Hell litt over halvparten av røren over i kakeformen. Legg epleskivene i en jevnt lag over det hele. Hell over resten av røren før du fordeler utover toppingen. Stek kaken på nederste rille i 60–70 minutter. Stikk en tynn kakepinne ned i kaken for å se om den er gjennomstekt. Kommer pinnen tørr ut, er kaken ferdig. Sett kaken over på en bakerist og la den avkjøles litt før du tar av kakeringen rundt.

Saftig eplekake med nøttetopping

Kaken kan gjerne serveres sammen med en god klatt med krem eller is. Pisket crème fraîche er også veldig godt til.

 

 

4 kommentarer til “Saftig eplekake med nøttetopping”

  1. My God, Ms. Thyme! your cake looks absolutely fabulous, I’m a sucker for anything with apples and I¨ll be trying this one this afternoon, no doubt, only thing I think I will use green apples instead, preffer more of a thangy taste. Anyways, thanks for the recipe Ma’am!!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon