Den beste kjøttsuppen og lapskausen!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Den beste kjøttsuppen og lapskausen!

Når jeg lager kjøttsuppe, har jeg alltid som mål at det skal være nok til to dager, selv om det ikke alltid blir det. Når suppa kommer på bordet, har vi en tendens til å ta godt for oss. Kjøttsuppe er jo så utrolig godt! Jeg bruker som oftest å gjøre om suppa til lapskaus dag nummer to, og har vi spist litt for mye av suppa den første dagen, sper jeg bare på med noen ekstra potetbiter og kanskje en middagspølse.

Ettersom størrelsen på grønnsakene varierer, er det vanskelig å angi helt nøyaktige mål, så bruk oppskriften som en veileder, ikke en fasit.

Jeg liker best å kjøpe grytekjøtt hos slakteren, for der får jeg alltid med ekstra kraftbein til jeg skal koke kjøttet, og da blir jo alt enda litt bedre.

Den beste kjøttsuppen!

Oppskrift på kjøttsuppe
4 personer dag èn og lapskaus til samme gjengen dag to

Til koking av kjøttet
1,2-1,4 kg storfekjøtt, høyrygg eller flatbiff. Er det mye ben på kjøttet, må du beregne litt mer
ev. kraftbein
1 løk
½ purre
2 gulrøtter
1 skive sellerirot
5 pepperkorn
2 laurbærblad
1 ss salt
ca. 2 l vann

Til resten av suppa
12 poteter
6 gulrøtter
2 skiver kålrot
1 blomkål
1 brokkoli
3 vårløk

Legg kjøttet og kraftbeina i en stor kasserolle. Skrell grønnsakene og del dem i store biter. Ha dem oppi kasserollen sammen med pepper, laurbærblad og salt. Hell over vannet og kok opp. Det skal være nok vann til at det dekker alle ingrediensene.

Hvis det dannes skum på toppen når dette begynner å koke, fjerner du det med en skje. La kjøttet småkoke i 1-1 ½ time. Da ser du at kjøttet begynner å løsne fra beina.

Mens krafta koker, tilbereder du resten av det som skal i suppa. Skrell poteter, gulrøtter og kålrot og skjær det opp i terninger. Gulrøttene kan du ha i skiver også. Legg det i en bolle med kaldt vann til kjøttet er ferdig. Blomkålen, brokkolien og vårløken har du for seg selv. For å unngå at blomkålen og brokkolien smuldrer veldig mye, skjærer jeg bare halvveis løs små buketter fra stilksiden, og så river jeg selve blomsten. Det ser bedre ut.

Gulrøttene og sellerirota som koker sammen med kjøttet, vil jeg bruke videre i suppa, så dem tar jeg forsiktig ut sammen med kjøttstykket. Selv om jeg har skummet av under kokingen, kan det være litt grums i kraften, og det vil jeg ikke ha i den ferdige suppa, så da legger jeg et lag med tørkepapir i en stor sil, legger silen oppå en stor bolle og heller kraften fra kasserollen over i silen.

Vask kasserollen før du heller krafta tilbake i den. Kok den opp igjen og ha i rotgrønnsakene, men ikke vannet de ligger i. Smak etter om krafta er salt nok. Salt den eventuelt litt mer. Mens dette koker, deler du opp sellerirota og gulrøttene i terninger og/eller skiver og skjærer kjøttet i terninger. Skjær også av eventuelle fettklumper på kjøttstykket.

3 minutter før grønnsakene er ferdigkokt, det vil si når de har kokt i ca. 15 minutter, tilsetter du resten av det som skal oppi suppa. La det koke opp igjen, smak til med salt og pepper og ta det av plata så snart blomkålen og brokkolien er ferdig.

Server flatbrød til kjøttsuppa. Det er en perfekt kombinasjon.

Nå har du forhåpentligvis lagd så mye mat at det er nok til lapskaus neste dag. En ting som er viktig da, så snart middagen er ferdig spist, er å avkjøle suppa som er igjen. Fyll oppvaskkummen med kaldt vann og sett kasserollen oppi. Rør en gang så du får løftet opp det som ligger på bunnen. Når suppa er kald, legger du på lokket og setter kasserollen inn i kjøleskapet.

Den beste kjøttsuppen!

Lapskaus

Nå burde jeg sikkert komme med en god, gammeldags måte å forandre kjøttsuppa til lapskaus på, men jeg bruker rett og slett brun maisennajevner, av den typen som du kan helle rett i gryta mens den koker. Veldig kjapt, enkelt og godt.

Du må nesten bare prøve deg fram med hvor mye du trenger. Bare kok opp suppa og hell i jevning i en tynn stråle mens du rører. La lapskausen koke i noen minutter før du serverer den.

5 kommentarer til “Den beste kjøttsuppen og lapskausen!”

  1. Hei, bruker du finsalt eller grovsalt i suppa?

    Fint om du kan svare ganske kjapt, skal sette suppa på kok hver minutt nå! 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon