Lag opp-ned-pai sammen med barna!
Veldig mange barn synes det er artig å være med å lage mat, og har du barn eller barnebarn i nærheten som også synes det, kan du jo for eksempel lage denne opp-ned-paien sammen med dem.
Oppskriften er skrevet ekstra enkelt slik at også barn kan følge den alene.
Det mest vanlige når man lager pai, er å ha en paibunn nederst og fyllet på toppen. Her snur vi alt oppned og har heller et pailokk på toppen. Hvis du virkelig vil imponere familien din, skal lage dette til middag en dag!
Bildene ble tatt til en Allersreportasje for flere år siden, i forbindelse med at boka mi “Vi baker” kom ut.
Oppned-pai med ost og tomtaer
nok til 4 personer
Paideig
75 g smør
3 ½ dl siktet hvetemel + litt til utkjevling
½ ts salt
6–7 ss kaldt vann
Fyll
1 stor løk
2 fedd hvitløk
20 g smør
1 ss olivenolje
4 middels store poteter
1 bunt brokkoli, ca. 400 g
4 egg
2 dl melk
2 dl kesam
2 dl revet hvitost
1 ts salt
litt pepper
8 cherrytomater
smør eller olje til å smøre forma
Finn fram
ildfastform
pensel
stor bolle
vekt
desilitermål
spiseskje
teskje
plastfolie
liten bolle eller melkeglass
kniv
skjærefjel
sleiv
stekepanne
potetskreller
visp
grytekluter
Tid
Laging: 50 minutter + hvile og steking
Hvile: 30 minutter
Steking: ca. 45 minutter
Steketemperatur: 200 grader
Før du begynner
Smør en ildfast form med olje eller smør
Ha smør, hvetemel og salt oppi en stor bolle og bruk fingrene til å smuldre opp smøret. Ha i vann til deigen klumper seg. Bruk fingrene til å klemme og kna deigen sammen til en klump og pakk den godt inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i 30 minutter. Det gjør ingenting om den ligger lenger.
Mens deigen hviler, lager du fyllet.
Finhakk løken og hvitløken. Skjær løken i to og del den deretter i strimler, først den ene veien, så den andre. Ha smør og olivenolje sammen i en stekepanne og ha i løk og hvitløk. La det steke i 3 minutter til løken blir blank. Den skal ikke bli brun.
Skrell potetene og skjær dem i tynne skiver. Ha dem i panna sammen med løken og la det steke videre i 5 minutter. Del opp brokkolien i små buketter og ha i. Bland det sammen før du heller det oppi den smurte forma.
Knekk ett og ett egg i en liten bolle eller et melkeglass før du har dem i en større bolle hvor du blander dem sammen med melk, kesam, ost, salt og pepper med en visp og slår det oppi forma. La det være igjen littegrann av det siste egget i melkeglasset. Skjær tomatene i skiver og legg i.
Sett på stekeovnen.
Dryss litt hvetemel på bordet og ha paideigen oppå. Pass på at deigen ikke setter seg fast i bordet. Løft den opp litt innimellom og dryss eventuelt på litt mer mel. Løft forsiktig opp paideigen og legg den på toppen av forma.
Press kantene sammen. Visp sammen det du har spart av egget og pensle det på lokket.
Stekes på nederste rille i ca. 45 minutter. Bruk grytekluter når du forsiktig løfter paien ut av ovnen. Pass på for det kan være litt vanskelig å få et godt tak på forma. La paien hvile på kjøkkenbenken i 5–10 minutter før dere spiser.
Laget rabarbrapaien her om dagen og den var utrooolig god.
Anbefaler alle å prøve denne oppskriften.
Monica
Så bra da, Monica! Tusen takk 🙂