Tomatpai

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Tomatpai

Jeg simpelthen elsker en god pai og det vet jeg at det er mange av dere som gjør også! For meg er pai perfekt å servere når det kommer besøk eller når bare vi hjemme skal kose oss. En av fordelene med å servere pai, er at du blir ferdig med all ryddingen og oppvasken før maten kommer på bordet, så da kan du sitte og skravle akkurat så mye som du vil med gjestene! Det liker iallfall jeg.

Her har jeg laget en pai hvor jeg bretter inn kantene til en rustikk tomatpai. Du kan gjerne bruke denne oppskriften til å lage en tradisjonell pai også, hvor du klemmer paideigen oppover en paiform istedenfor å brette den inn. Du må beregne litt mer fyll da. Øk mengden creme fraiche med ca. 1 dl.

Oppskrift på tomatpai

Paibunn med urter
175 g hvetemel
½ ts salt
¼ potte med basilikum (bare bladene)
125 g smør
3–4 ss kaldt vann

Fyll
1 liten sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
1 ts salt
nykvernet pepper
250 g cherrytomat
2 egg
1 ½ dl creme fraiche
1 dl melk
100 g ost
noen basilikumblader

Ha hvetemelet, saltet og basilikumbladene i en matprosessor. Del smøret i små terninger og ha i. Kjør knivene rundt til smøret er smuldret opp. Ha i nok vann til at du greier å klemme massen sammen til en deig.

Klapp deigen flatt sammen og pakk den i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Sett stekeovnen på 190 grader. Har du en pai- og pizzafunksjon på stekeovnen, bruker du den.

I mellomtiden kan du lage klart fyllet. Finhakk sjalottløken og hvitløkfeddet og ha i en stekepanne sammen med olivenoljen, salt og pepper. La det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter, til løken har blitt blank.

Del cherrytomatene i to. Her bruker jeg både gule og rød, men du kan selvfølgelig bare bruke røde.

Pisk lett sammen eggene, creme fraichen og melken. Riv osten og ha i.

Dryss et tynt lag med hvetemel på et bakepapir og legg på paideigen. Dryss et tynt lag med hvetemel over og legg et bakepapir over. Kjevle ut deigen til en runding ca. så stor som stekeplaten din. Snu og vend på bakepapiret og deigen innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast. Legg bunnen over på et stekebrett.

Prikk paibunnen med en gaffel. Unnlat prikking på de 2 ytterste centimetrene. Fordel løkblandingen og tomatene på bunnen. Brett inn kantene og gjør plass for resten av fyllet. Du må helle og brette litt om hverandre sånn at fyllet holder seg på plass og ikke renner over.

Sett stekeplaten forsiktig i stekeovnen og stek paien i 20-25 minutter til den har en fast overflate. Ta den ut og la den hvile i 5 minutter før servering. Den kan også serveres lunken.

Server gjerne en god grønnsalat til paien!

 

2 kommentarer til “Tomatpai”

    • Hei Lisa!
      Ja, dem er kjempegod! Denne er ikke så veldig stor og høy, så 2-3 personer. Du kan også lage en stor salat til sånn at det blir nok til 4 personer.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon