Søte boller med sukkertopping

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Søte boller med sukkertopping

Det er nok medfødt behovet hos meg for bestandig å ha en pose eller to med hjemmebakte rundstykker eller boller i fryseren. Da vet jeg at jeg aldri er mange minuttene unna et godt måltid. Samme hvor skralt det ellers måtte være i kjøkkenskapene.

Jeg velger gjerne et nystekt eller nytinet småbrød når skapene bugner også. For hva er vel bedre enn en lunken croissant en søndag morgen eller disse deilige, mexicanske conchasbollene sammen med en kopp te?

Oppskriften er en omarbeidet oppskrift fra den amerikanske/mexikanske kokebokforfatteren Diana Kennedy.

Søte boller med sukkertopping

Dette trenger du for å bake 20 conchas
Disse mexicanske bollene er kjempesøte å se på og så smaker de om mulig enda bedre! De blir så luftige at de nesten ikke veier noen ting. Det er sukkertopprutene som gjør bollene så spesielle. Den blåser seg litt opp under stekingen og får en sprø skorpe som smelter i munnen. Herlig!

Deigen
700 g hvetemel
½ ts salt
½ ts kanel
100 g sukker
1 pk gjær for søte deiger, fersk eller tørr
1 boks (4 dl) Vikingmelk, 37 grader
30 g smør, helt mykt
2 egg, romtempererte

Sukkertoppingen
125 g hvetemel
125 g sukker
125 g smør, romtemperert
1 ss kanel
1 ss kakaopulver

Søte boller med sukkertopping

Ha alle de tørre ingrediensene i en miksmasterbolle. Bruker du tørrgjær, blander du den med melet, mens fersk gjær røres ut i melken før den tilsettes. Ha i både Vikingmelken og smøret og elt det inn i deigen mens mikseren går på middels styrke. Når smøret er arbeidet inn i deigen, har du i eggene og elter dem inn. Kjør mikseren til alle ingrediensene er godt blandet sammen og deigen har blitt blank og glatt. Legg et klede over den og la den heve til dobbel størrelse på et lunt sted, det tar ca. 45 minutter.

Mens deigen hever, lager du sukkertoppingen. Smuldre sammen mel, sukker og smør enten i en food processor eller for hånd. Det skal bli en glatt deig. Del den i 2 og bland inn kanel i den ene halvparten og kakaopulver i den andre. Sett den i kjøleskapet fram til deigen er ferdig hevet.

Dryss et tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen oppå. Kna den litt sammen før du deler den i 20 like store deler. Rull hver deigbit ut til en bolle. Ikke bruk mer mel på bakeplaten enn det du trenger når du ruller ut bollene. Sannsynligvis trenger du ikke mel i det hele tatt, for deigen er veldig god å jobbe med. La det være noen centimeters avstand mellomegg bollene når du legger dem på stekebrettet. Klem dem litt flate med håndbaken.

Sukkertoppingen kan være klissete å holde på med, så det beste er å dele kanel- og kakaoversjonen i 10 deler hver og klemme dem ut til rundinger som er like store som bollene, mellom to lag brødposer. Pensle et lag med vann på bollene og plasser toppingen over. Så bruker du en skarp kniv og skjærer striper eller ruter i den.

Legg kledet over bollene og la dem etterheve i ca. 30 minutter. Sett stekeovnen på 200 grader.

Stek bollene midt i stekeovnen i 12-15 minutter. La dem avkjøles på en bakerist.

3 kommentarer til “Søte boller med sukkertopping”

  1. Ååå!!! Nå ble jeg skikkelig inspirert og fikk lyst til å bake med en gang! De så skikkelig delikate og fristende ut!
    Tusen takk, Marit!! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon