Fiskeform med laks, reker og karri

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fiskeform med laks, reker og karri

Uten at jeg hadde skjenket saken mye tankevirksomhet, innbilte jeg meg til langt oppi voksenåra at karri er et krydder på lik linje med pepper eller nellik eller hvilket som helst annet krydder. Men det er det ikke. Det finnes ingen hele karrikorn som du kan plukke ned fra et tre og knuse til pulver selv. Karri er nemlig et blandingskrydder som blir laget av mange ulike krydder, som bukkehornskløver, koriander, cayennepepper, ingefær, fennikel, spisskummen og nellik. I enkelte karriblandinger kan det være 20 ulike krydderier.

Karri er først og fremst vanlig å bruke i indisk mat, og i India er det vanlig at hver familie lager sin egen karri. Og her kan styrkegraden variere veldig. De karriblandingene som selges i vanlige butikker i Norge, er milde i smaken. I innvandrerbutikkene kan du få tak i sterkere varianter.

Vanligvis er det fiskebollene som er karriens faste følgesvenn her til lands, og da drysser vi den ofte oppå den hvite sausen ved servering. Men for at den aller beste smaken i karrien skal komme fram bør den faktisk stekes på ganske sterk varme. Jeg tror at når du har smakt denne fiskegryta, vil karripulveret i kjøkkenskuffa ikke rekke å gå ut på dato mer.

Jeg bruker å lage denne gryta i stekeovnen, men den kan også stå og småkoke på stekeplata hvis det passer deg bedre.

Fiskeform med laks, reker og karri

Dette trenger du for å lage fiskeforma til 4 personer

1 ss rapsolje
1 ss karripulver, gjerne sterk type
1 stor løk
1 fedd hvitløk
25 g smør
½–1 chili
2 ss hvetemel
4 dl varm grønnsakbuljong
3 dl matfløte
8 poteter
600 g laksefilet
100 g rensede reker
eventuelt noen friske urter til pynt

Fiskeform med laks, reker og karri

Sett stekeovnen på 200 grader.

Ha oljen og karrien i en gryte og la det frese på ganske sterk varme i ca. 30 sekunder. Skru ned varmen. Finhakk løken og hvitløken og ha både løk og smør oppi gryta. La det surre i 3-4 minutter til løken blir blank og myk. I mellomtida deler du chilien i to på langs og skraper ut frøene. Finhakk så mye chili som du vil bruke, og ha det oppi gryta. Ha i hvetemelet og rør det sammen. Så sper du med buljongen mens du visper kraftig. Forsikre deg om at alle klumper er borte før du tilsetter matfløten. Kok opp.

Skrubb og vask potetene godt og del dem i tynne båter. Er skallet stygt, skreller du potetene. Legg båtene i gryta. Øs sausen med en skje slik at den dekker alle potetbåtene. Sett forma midt i ovnen og stek i 15 minutter.

Del opp fiskefiletene i litt store terninger. Ta forma ut av ovnen og ha fisken i. Sett gryta tilbake i ovnen i 10 minutter før du strør på rekene, rører rundt en gang og steker videre i 1 minutt. Bare nok til at rekene rekker å bli varme. De blir fort seige om de ligger for lenge.

Strø gjerne noen grovhakkede krydderurter over ved servering.

Fiskeform med laks, reker og karri

Hvis du, som jeg, har en pakke flatbrød stående i skapet, er dette en fin anledning til å finne den fram.

Fiskeform med laks, reker og karri

6 kommentarer til “Fiskeform med laks, reker og karri”

 1. Hei!

  Denne så god ut, men jeg lurer på.. Det står ingenting om vårløk i oppskriften, men det er vårløk på bildet? Hvor mye vårløk skal det være i? Og skal der være chili? Ser ikke så mye rødt, men har dårlig skjerm på pc-en, så kan være det..

 2. Hei Janne!
  Ser du godt etter, kan du se snurten av noen små røde biter fra en chili, men du har helt rett i at jeg har glemt å ta med vårløken. Her har jeg bare skjært opp en vårløk i ringer og drysset over ved servering.
  🙂 Marit

 3. Denne er kjempegod, og en variant av denne (med litt rester fra gårsdagen i formen i tillegg) står på dagens meny. Takk for fine oppskrifter og inspirerende blogg. 🙂

 4. Er ikke så begeistret for reker. Vil retten bli like god om jeg utelater rekene?
  Du serverer kun flatbrød som tilbehør?

  Takk for alle ideer og oppskrifter du deler ?

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon