Sandkaker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sandkaker

Dette er blant mange julekakebakere den berømte sandkakeoppskriften til Ingrid Espelig Hovig. Med denne oppskriften er det garantert at sandkakene pent og pyntelig sklir ut av formene. Jeg bruker litt mer malte mandler enn det som står i hennes oppskrift. Du trenger sandkakeformer til dette.

Mange av de tradisjonelle julekakeoppskriftene er store oppskrifter som gir mange kaker. Deigen ser ikke stor ut, men fordi kakene er så tynne, blir det veldig mange kaker. Det er ingenting i veien for å halvere denne oppskriften.

Sandkaker

Dette trenger du for å bake ca. 95 sandkaker
250 g smør, romtemperert
190 g melis
120 g mandler
1 egg
375 g hvetemel

Stekes i 12–15 minutter på 160 grader varmluft eller 180 grader over- og undervarme.

Finn fram sandkakeformene dine. Det fine med denne oppskriften er at du ikke trenger å smøre formene.

Ha mør og melis i en miksmasterbolle og pisk til du får en hvit og luftig masse. I mellomtiden kan du male mandlene i en mandelkvern eller en food prosessor.

Bland 100 g av mandlene, egget og hvetemelet sammen med smøret og melisen og rør alt godt sammen. Pakk deigen inn i plastfolie og la den hvile i kjøleskapet til neste dag. Pakk inn resten av de malte mandlene og gjem dem til neste dag også.

Dryss litt hvetemel på bakebordet og ta ut en liten del av deigen. Rull den ut til en pølse og del den små biter. Når du ruller en sånn liten bit til en kule, skal den være like stor som en middels drue. Legg en klump i en sandkakeform, dypp fingrene dine i de malte mandlene og press deigen ut i formen. Det skal være helt tynt, og du må ikke la deigen gå over kanten på formen. Da vil kaka gå istykker når du skal kakke den ut av formen etter steking.

Når du har klemt ut noen, litt avhengig av hvor mange former du har, setter du dem på et stekebrett og steker dem. Sett stekebrettet midt i ovnen hvis du bruker over- og undervarme. Følg med sånn at de ikke brenner seg. Fortsett å klemme ut mens første pulje stekes. Når kakene er ferdig lar e,du dem stå i formene til de er nesten kalde. Da hvelver du dem på hodet og kakker dem forsiktig ned på et flatt underlag. Nå skal de, helt smertefritt, komme ut av formen. Legg kakene forsiktig over på en rist og la dem bli helt kalde før du legger dem over i en lufttett boks.

Bruker dere å ha multrekrem til julemiddagen, er det kjempegodt å fylle sandkakene med nettopp det, krem og multer.

 

Har du lyst til å lage en annen god favoritt, nemlig berlinerkranser, finner du oppskriften her.

 

Ett kommentar til “Sandkaker”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon