Sirupssnipper

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sirupssnipper

Her i huset kaller vi også sirupssnippene for sirupssnupper, for det var det husets lille snuppe kalte dem da hun var lita.

Denne oppskriften har jeg fra min svigerinne, som har tatt med seg oppskriften fra Bergen. Nå vet ikke jeg om sirupssnippene egentlig stammer fra Bergen. Det er i grunn veldig vanskelig å finne opprinnelseshistorien for mange av de tradisjonelle julekakene som vi lager av den enkle grunn at de har blitt lagd i så uendelig mange år.

Sirupssnippene ligger høyt oppe på favorittlista mi, og jeg hvert år min ære i å kjevle ut tynne leiver som jeg risser opp med en baketrinse, topper med skåldede mandler og steker knasende sprø.

Sirupssnipper

Dette trenger du for å lage ca. 100 sirupssnipper
120 g smør
250 g sirup
4 ss seterrømme
175 g sukker
2 ts stjerneanis
1 ts malt nellik
1 ts malt ingefær
½ kg hvetemel
ca. 250 g skåldede mandler

Smelt smøret i en stor kasserolle. Skru av varmen og tilsett sirupen. Rør det godt sammen. Hvis sirupen din var ganske fast, er det mulig du må varme opp dette lite grann for at det skal bli helt tyntflytende.

Ta kasserollen av varmen og rør inn seterrømmen. Bland sammen sukker, stjerneanis, nellik, ingefær og hvetemel i en bolle og rør med en visp for å fjerne alle klumper. Hell dette over i kasserollen og rør det sammen til en glatt og fin deig. Pakk deigen inn i plastfolie og legg i kjøleskapet over natta.

Skåld mandlene. Det gjør du ved å helle kokende vann over mandlene og la dem ligge der i 4–5 minutter til du kjenner at skallet løsner. Hell ut vannet og fjern skallet. Del mandlene i to og la dem tørke.

Sirupssnipper     Sirupssnipper

Neste dag, drysser du et tynt lag med hvetemel på bakebordet og kjevler ut deigen tynt. Ta litt av deigen om gangen. Bruk linjal og skjær opp snipper. Mine bruker å være 13–14 cm fra tupp til tupp, med sider på ca. 7 cm.  Legg ½ mandel på hver kjeks og legg dem forsiktig over på bakepapirkledde stekebrett.

Stekes på 170 grader varmluft i 7–8 minutter. Du kan steke flere brett på én gang. Avkjøl sirupssnippene på en bakerist før du legger dem over i en lufttett boks.

Sirupssnipper

Jeg lagde akkurat sirupssnipper på radioen på NRK Østfold også. Har du lyst til å høre det innslaget, finner du det her. 

Når du først er i gang med bakingen, så kanskje du har lyst til å lage colapinner også! Oppskriften på mine colapinner finner du her. 

6 kommentarer til “Sirupssnipper”

  1. Jeg bare lurer på om du kan skrive under på at disse er rimelig greie å kjevle ut. Jeg vil prøve å unngå «vriene» kjevlekaker så godt jeg kan.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon