Grønnsakscurry

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Grønnsakscurry

Ser ikke dette utrolig godt ut? Alle de lekre fargene som stråler mot deg! Fantastisk! Fantastisk godt er det også! Med bare godsaker for kropp og sjel.

Karri er mer enn det pulveret vi får kjøpt på et krydderglass i butikken. Karri, eller curry, er i utgangspunktet en betegnelse som engelskmennene satte på gryter og sausbaserte retter som de fikk servert av sine indiske husholdere i kolonitiden. Og fordi engelskmennene likte denne maten så godt, lagde de krydderblandinger når de kom hjem til England igjen, for å fremskaffe de deilige duftene og smakene. Derav karripulver.

Her har jeg lagd en grønnsakskarri helt uten det ferdigkjøpte pulveret, og dette er en perfekt rett til alle dere som synes at kjøttinntaket har vært vel høyt i det siste!

Jeg vet det er en lang innholdsfortegnelse til denne retten, men det er ikke så ille som det kan se ut til ved første øyekast. Mye av dette er ting du vanligvis har i kjøleskapet eller matskapet. Fiskesaus (nam pla) og soyasaus er vel de to tingene som ikke alle har i sitt matskap, men du får kjøpt det i de aller fleste matbutikker. Begge deler er sentrale deltagere i de fleste asiatiske middagsretter. Og vær trygg på at fiskesausen gir en mye bedre smak i maten enn den lukter!

Grønnsakscurry

Dette trenger du for å lage grønnsakscurry (eller karri) for 4 personer
4 gulrøtter
2 medium store søtpoteter (ca. 400 g)
1 persillerot
2 ss rapsolje
2 løk, jeg bruker 1 gul og 1 rød
4 fedd hvitløk
3 vårløk
2 paprika, jeg bruker 1 rød og 1 oransje
1 squash, jeg bruker både gul og grønn
2 røde chili
2 dl vann
2 ss peanøttsmør
1 ss tomatpuré
1 ss fiskesaus
1 ss soyasaus
skall og saft av 1 lime
2 cm fersk ingefær eller 1/2 ts tørket
4 dl kokosmelk
1 ts sukker
1 ts salt
pepper

Grønnsakscurry      Grønnsakscurry

Skrell rotgrønnsakene og del dem i 1 centimeter store terninger. Ha det i en gryte sammen med rapsoljen og la det surre på medium varme i 4-5 minutter. I mellomtiden deler du løken i litt grove biter og grovhakker hvitløken. Vårløken deler du i ringer. Også paprikaen og squashen skal ende opp i ca. 1 cm store terninger. Del chilien i to på langs og skrap ut frøene. Finhakk chilien. Ha  det oppi gryta.

Grønnsakscurry

Kok opp vannet. Ha peanøttsmøret i en bolle og hell det kokende vannet over. Rør det ut. Tilsett tomatpuréen, fiskesausen og soyasausen. Vask limen godt i varmt vann før du river skallet på den fineste siden av rivjernet. Bare ta med det grønne.

Bruk en teskje til å skrape vekk skallet på ingefæren og riv også den på den fine siden av rivjernet. Ha både limeskall og –saft, samt ingefæren i bollen og bland det sammen. Tøm det over i gryten.

Det er opp til deg om du bruker hel- eller halvfet kokosmelk. Konsistensen blir litt tykkere med den helfete varianten, men halvfet fungerer også veldig bra. Hell den i gryta. Sett på et lokk og la det hele koke opp. La det småkoke i 25-30 minutter.

Ha i sukkeret og smak til med salt og pepper. Både soyasaus og fiskeaus er salt, så smak for all del på karrien før du salter.

Grønnsakscurry

Serveres med ris. Her har jeg kokt brun ris og tilsatt ristede pinjekjerner og litt fersk timian.

11 kommentarer til “Grønnsakscurry”

  1. Hei.
    Hvordan er det å varme opp denne retten? Feks lage den dagen i forveien og ha lett vegetarmidddag dagen etter? Elsker karri, så denne må jeg prøve.

    • Ja, det går fint å bytte mellom de to. Har du ikke fiskesaus, kutter du den bare ut. Tilsett litt soyasaus eller litt ekstra salt istedenfor 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon