Hjemmelagd babymat – mange oppskrifter

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hjemmelagd babymat – mange oppskrifter

Til alle dere som går inn i det nye året med et ønske om å lage babymaten selv: her kommer et lite utvalg av god babymat du lett kan lage hjemme

Når du vil introdusere mat for smårollingen, vil det sannsynligvis være snakk om 1–2 ts med grøt eller most mat i starten. Så kan du utvide i løpet av en uke eller to.

Tilsett aldri salt i maten du lager til barn under ett år. Spebarn tåler ikke mye salt. Etter ettårsalderen kan det tilsettes salt i små mengder, men er ofte ikke nødvendig. Du kan heller tilsette litt friske urter for å gi litt ekstra smak i maten. Husk at dine egne smaksløker trenger mye mer salt i maten for å kjenne saltsmaken enn en liten unge.

Hjemmelagd babymat
(fiskeboller med grønnsaker – oppskriften kommer lenger ned i saken)

Fine middager å starte med 

Moste, kokte poteter
fra 6 måneder

2 poteter

Kok opp vann i en liten kasserolle. Skrell potetene og del dem opp i terninger. Kok potetene møre. Hell ut kokevannet men ta vare på litt av det.

Har du en stavmikser er den kjekk å bruke til å mose potetene skikkelig. Tilsett litt av kokevannet for at det ikke skal bli for tørt. Hvis du ikke har stavmikser, moser du potetene gjennom en sil. Da slipper du at det blir noen klumper i mosen. Tilsett kokevann etter behov.

I begynnelsen vil dette være nok mat til 3–4 dager. Ha det opp i porsjonsformer og frys det ned eller la det stå i kjøleskapet i opptil 4 dager.

 

Moste, kokte gulrøtterfra 6 måneder

2 gulrøtter

Skrell gulrøttene, del dem opp i mindre biter og benytt samme framgangsmåte som for de moste potetene.

 

Moste, kokte grønnsaker
fra 6 måneder

2 poteter
2 blomster brokkoli, ca. 1/3 av et hode
1 stav kålrot
2 ss kokt eple (se egen oppskrift) eller 2 ss revet eple

Kok og mos grønnsakene på samme måte som overfor. Bland inn eplet tilslutt.

Hjemmelagd babymat
(kjøttgryte – oppskrifen kommer litt lenger ned)

Middager for den litt mer erfarne 

Kyllinggryte
fra 7–8 måneder

1 tomat ev 1 ts tomatpuré (ikke ketchup)
1 hvitløkfedd
2 poteter
1 kyllingfilet
1 blomst brokkoli, ca. ¼ av et lite hode
1 ts olivenolje
litt persille

Start med å skålde tomaten. Kok opp vann i en kasserolle. Skjær et kryss i toppen på tomaten og ha den oppi det kokende vannet. La den ligge der i 20 sekunder før du fisker den opp. Nå er det lett å dra skinnet av tomaten.

Skrell potetene og del den opp i mindre biter, og fjern skallet av hvitløkfeddet og ha det oppi det kokende vannet sammen med kyllingfileten og brokkolien. La det koke i 10–12 minutter. Sjekk om potetbitene er møre. Ha i tomaten de to siste kokeminuttene. Bruker du tomatpuré, blander du den inn når maten moses.

Slå av kokevannet, men ta vare på det til utspeing etterpå. Tilsett olivenoljen.

Har du en stavmikser, er den enkelste måten å mose maten på, men dersom ungen din er moden for noen småklumper, er for eksempel en potetmoser et godt verktøy. Bruker du stavmikser kan du bare ha persillen oppi når du moser. Bruker du en potetmoser, må du finhakke persillen før du har den oppi sammen med resten av maten. Spe med kokevannet.

 

Kjøttgryte (bildet over)
fra 7–8 måneder

½ skive kålrot
1 blomst blomkål
100 g karbonadedeig
1 ss hirseflak (kan utelates)
5 cm squash
1 ts olivenolje
noen timianblader

Kok opp vann i en kasserolle. Skrell kålroten og del den i mindre biter. Ha kålroten oppi det kokende vannet sammen med hirseflakene. Del opp blomkålen og ha oppi. Væt hendene dine med litt vann og lag noen boller av karbonadedeigen som du så har oppi vannet. Det er ikke så farlig hvordan fasongen på bollene er, de skal jo moses istykker etterpå allikevel. Så deler du opp squashen og koker den også.

La det småkoke i 7–8 minutter til grønnsakene er møre. Tøm av kokevannet men ta vare på det. Tilsett olivenoljen.

Mos maten med enten en stavmikser, en potetmoser eller en gaffel hvis ungen er stor nok til å få noen klumper i maten.

Har du ikke timian hjemme, men persille eller en annen urt som ikke har veldig sterk smak, bruker du det. Bruker du stavmikser, har du timian oppi når du moser. Bruker du en av de andre mosealternativene, må du finhakke timianen før du blander den med resten av maten.

 

Fiskeboller med grønnsaker (bilde helt på toppen av denne saken)
fra 8 måneder
Har dere fiskeallergi i familien, er det lurt å prøve seg forsiktig fram.

Hvis du er veldig flink kan du lage dine egne fiskeboller. Da kan du unnlate å ha salt i bollene. Men for den som synes det blir for mye jobb, kan du bruke ferdige fiskeboller.

1 gulrot
2 blomster blomkål
2 blomster brokkoli
100 g fiskeboller, 3 eller 4 stykker
1 ts olivenolje
en liten kvast dill

Kok opp vann i en kjele. Skrell gulroten og del både den, blomkål og brokkoli opp i mindre biter før du har det oppi kokevannet.

Fiskebollene skal bare trekke i vannet i noen få minutter, så vent med å ha dem oppi kasserollen til grønnsakene er nesten møre. Når alt er ferdigkokt slår du av kokevannet, men tar vare på det til etterpå.

Tilsett olivenoljen. Mos all maten med en stavmikser, potetmoser eller gaffel. Spe med kokevannet. Bruker du stavmikser, har du dillen oppi når du moser. Bruker du en av de andre mosealternativene, må du finhakke dillen før du blander den med resten av maten.

Hjemmelagd babymat
(råkostsalat og eplemos)

Desserter

Avokadomos
fra 6 måneder

Avokado har en stor andel av flerumettede fettsyrer som er sunt både for små babyer og for voksne. Det å gi moset avokado er derfor en god ting. Her har jeg blandet den med banan og eple for å gi den en litt søtere smak. Den kan også gis most alene.

1 moden avokado
¾ banan
1 ss kokt eple (se egen oppskrift) eller 1 ss revet eple

For å finne ut om en avokado er moden, legger du hele frukten inni håndflata og trykker lett med tommeltotten. Gir den etter, er den moden. Det kan imidlertid være vanskelig å finne passe modne avokadoer i butikken, så det beste er egentlig å kjøpe dem mens de ennå er harde, og så la dem modnes hjemme på kjøkkenbenken. Ønsker du en raskere modning, legger du dem inni en plastpose sammen med et eple, en pære eller en banan.

Del avokadoen i to på langs og fjern steinen. Bruk en skje til å skrape fruktkjøttet ut av skallet. Ha det oppi en bolle sammen med bananen og mos det godt. Hvor gammel ungen som skal spise mosen er, avgjør hvor godt du må mose.

Bland inn eplet til slutt. Avokadomosen vil raskt miste den friske farge og vil bli litt brun. Smaken vil ikke påvirkes av dette. Tåler å stå i kjøleskapet i 1 dag.

 

Råkostsalat
fra 6 måneder

Denne råkostsalaten smaker godt for både små og store, så du kan gjerne lage den til resten av familien også. Da ville jeg brukt den groveste siden av rivjernet eller skjært alt opp i tynne staver.

1 eple
1 pære
1 gulrot

Skrell alt og bruk den fineste siden på rivjernet til å rive alt sammen. Bland det godt sammen. Ettersom du bruker den aller fineste siden på rivjernet, vil både eplet og pæren raskt misfarges. Men det betyr ingenting for smaken.

 

Eplemos
fra 6 måneder

Du trenger ikke å tilsette sukker for å få en god eplemos.

2 epler

Kok opp vann i en liten kasserolle. Skrell eplene og del dem opp i mindre biter. Ikke ta med kjernhuset. Ha bitene oppi det kokende vannet og kok dem møre. Det tar 4–5 minutter. Slå av kokevannet, men ta vare på det til etterpå.

Mos eplene godt. Hvis du skal bruke dette som dessert til en unge på 6 måneder, er det viktig at det ikke er noen biter i mosen, så da er det best å bruke en stavmikser eller at du moser eplebitene gjennom en sikt. For å få mosen litt tynnere, kan du spe med 1–2 ts av kokevannet.

Hjemmelagd babymat
(hirsegrøt)

Grøter

Her er det to oppskrifter på grøter som er fine å starte med. Når ungen har blitt litt større, kan også lage grøter av lettkokt havregryn og melk eller sammalt mel og melk. Begge disse typene inneholder jern og er gode babygrøter.

For å få litt variasjon på grøten, kan du ha litt eplemos eller råkostsalat på toppen.

 

Hirsegrøt
fra 6 måneder

Hirseflak får du kjøpt i helsekostforretninger. Hirsegrøt er en fin startgrøt til ungen. Den er fin i konsistensen og den inneholder godt med jern.

½ dl hirseflak
2 dl vann
1 dl morsmelk eller morsmelkerstatning

Ha hirse og vann i en kasserolle og la det småkoke i noen minutter. Ta kasserollen av plata og la grøten bli litt avkjølt før du rører inn melken. Hvis du fortsetter å lage grøten etter at ungen er 10 måneder, noe du gjerne kan gjøre, kan du bruke helmelk i stedet for morsmelk eller morsmelkerstatning.

 

Maisgrøt
fra 6 måneder

Du må ikke bruke maizenna til denne grøten. Det er ikke det samme som maismel. Maismel får du kjøpt i dagligvarebutikker med stort utvalg, innvandrerbutikker eller i helsekostforretninger.

½ dl maismel
2 dl morsmelk eller morsmelkerstatning

Ha mel og melk i en kasserolle og la det småkoke i 4–5 minutter. Tilsett eventuelt litt mer melk dersom grøten blir for tykk. Etter 10 månedersalderen kan morsmelk og morsmelkerstatning byttes ut med kumelk.

14 kommentarer til “Hjemmelagd babymat – mange oppskrifter”

 1. Hei Fru Timian!

  Jeg kan ikke se om du har skrevet noen plass hvor mange porsjoner dette er (gjelder de for litt mer erfarne spisere)? Ellers supre oppskrifter!

 2. Hei Lene!
  Nei, jeg har ikke skrevet hvor mange porsjoner dette er. Det varierer etter hvor stor ungen er, men to kokte poteter passer kanskje til 2 måltid til en liten en. Kyllinggryta rekker nok til 3-4 måltider.
  Føl deg litt fram. Lykke til!

 3. For ein utrulig inspirerende blogg=) Eg berre lurer på om kva rettar (både mos og gryter) som er grei å fryse ned?

 4. Hei Fru Timian:-)

  Helt fantastisk nettside med flotte oppskrifter, gjør min hverdag enklere:-)
  Jeg lurte på når det kom til barnematen, man kan oppbevare barnematen i kjøleskap optil 4 dg, er det greit å servere dette kaldt også, direkte fra kjøleskap? tenkte hvis man er ute å gå tur eller noe, så kan bare ha det med i sekken?!?! (eller liten kjølebag)
  Hvis man fryser ned, hvor lenge kan det ligge fryst?

 5. Hei Heidi! Tusen takk for så hyggelig tilbakemelding! Ja, så lenge som råvarene i utgangspunktet har en holdbarhet på minst 4 dager, kan du oppbevare den ferdiglagde barnematen i kjøleskapet så lenge også. Husk å avkjøl maten fort etter at den er lagd. Og, ja, den kan også serveres kald da.
  Barnematen holder seg i fryseren i minst 3 måneder. Lykke til!

 6. Hei! Ser du bruker olivenolje. Er det noen grunn til at du ikke bruker rapsolje? Pepper, muskat basilikum er vel OK å bruke?

  Fine og deilige lettvinte oppskrifter som innholder ting man stort sett har i kjøleskapet!

  • Hei Lilli!
   Du kan gjerne bruke rapsolje istedenfor. Det går akkurat like bra. Både pepper og basilikum er iallfall helt fint å bruke. Når det gjelder muskat, vet jeg ikke, så det ville jeg googlet litt hvis jeg var deg. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon