Fersk skrei med rødvinsaus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fersk skrei med rødvinsaus

De er ganske så svære torskene som kommer svømmende inn til norskekysten fra Barentshavet nå i vintermånedene. Og stor fisk, gir tilsvarende store fiskeskiver med kritthvitt og delikat kjøtt. Jeg tenker at når skreien er i sesong, må jeg bare spise så mye som overhode mulig. Det er jo så utrolig godt!

Skreien er havutgaven av kysttorsken, som vi vanligvis spiser, og er i sesong i januar til mars når den kommer inn til kysten for å gyte.

Til torsken har jeg lagd en fyldig rødvinsaus. Og, ja! Det er godt med rødvin til torsk, både i glasset og på tallerkenen. Vil du heller gå for en mer tradisjonell saus, er sandefjordsmør også knallgodt til torsk.

Når vi først er inne på torskesporet, må jeg innom fiskepinnene mine,  for når de kommer på bordet vet jeg at hele familien setter seg lykkelige til bords. Og det gleder et mammahjerte! Har du torskefileter på lager, som du heller vil bruke, kan du bruke dem på akkurat samme måte, eller du kan surre god spekeskinke rundt filetene og servere med ris.

Fersk skrei med rødvinsaus

Dette trenger du for å lage skrei med stekte grønnsaker og rødvinsaus til 4 personer

Skrei
ca. 800 g torskeskiver
3–4 ss salt
1 laurbærblad
15–20 pepperkorn
1 fedd hvitløk

Tilbehør
150 g bacon
½ brokkolibukett
½ blomkålhode
2 gulrøtter
1 ss olivenolje
½ ts salt
nykvernet pepper

Rødvinsaus
½ rødløk
¾ dl rødvinseddik eller sherryeddik
3 dl rødvin
4 dl kjøttkraft eller utblandet god fond/buljong
ev. salt og pepper
20 g kaldt smør

Start med sausen. Finhakk rødløken og ha den i en kjele sammen med eddiken. Kok opp og la det koke til eddiken er nesten helt innkokt. Ha i rødvinen og kok den inn til litt under halvparten er igjen. Så har du i krafta eller buljongen og koker den inn til ca. 1/3 er igjen. Så langt kan du også forberede i god tid i forveien. Sil sausen for å fjerne løkbitene. Varm den opp til kokepunktet igjen. Smak til og kjenn om den må tilsettes salt og pepper. Ta den av varmen og rør inn smøret. Da er den klar til servering.

Del opp baconet i småbiter og stek det gyllenbrunt i en stekepanne. I mellomtiden deler du opp brokkolien og blomkålen i små buketter. Gulroten skreller du og skjærer i små, nette terninger. Legg baconet over på litt tørkepapir og vask ut stekepanna. Ha i olivenoljen og stek grønnsakene på forholdsvis sterk varme i noen minutter til de begynner å mykne. Smak til med salt og pepper. Bland inn baconet før servering.

Fjern eventuelle blodrenner fra torskeskivene. Kok opp godt med vann og salt i en romslig kasserolle. Jeg beregner 2 ss salt pr liter vann. Ha i laurbærblad, pepperkorn og hvitløkfeddet. Klem hvitløkfeddet flatt med kniven før du har det i. Legg i torskeskivene. Kok opp vannet igjen, akkurat til det begynner å boble. Slå av varmen og la skreien trekke i ca. 7 minutter til beinet begynner å løsne.

Fersk skrei med rødvinsaus

 

Andre torskreretter på bloggen:
Torsk med nypoteter
Kjapp fiskesuppe
Ost- og fløtegratinert torsk og fennikel

3 kommentarer til “Fersk skrei med rødvinsaus”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon