Helstekt kylling med rotgrønnsaker

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Helstekt kylling med rotgrønnsaker

Denne kyllingen kostet meg skikkelig dyrt! Saken er nemlig den at jeg på mitt siste besøk i Mathallen i Oslo, greide å tiltrekke meg en parkeringsbot på 760 kroner! Og det selv om jeg hadde betalt 40 kroner i parkering inne i dette parkeringsfjellet overfor Mathallen. Problemet var bare at jeg enten hadde lagt parkeringslappen oppned eller at den snurret pent og pyntelig rundt da jeg slo igjen døra. Klagen til Europark – med bilde av parkeringslappen og greier – førte selvfølgelig ikke fram. Så, 800 kroner fattigere, men én stor kylling, massevis av store, fete kyllingvinger, torskeskiver, lammepølser og annet småsnacks rikere, har jeg spist min mat og kost meg!

Det er morsomt å være lokalpatriot når muligheten er tilstede for det, så jeg synes det er ekstra stas når jeg kan kjøpe knallgod gårdskylling fra Smaalenene (som er her i Indre Østfold og som er fra de samme produsentene som har Livèchekylling) hos «I Kongens Hage». Der selger de gode råvarer fra Østlandsområdet.

Når jeg har én hel, stor kylling, bruker jeg som regel å bare gni den inn med godt krydder, legge den i langpanna sammen med grønnsaker og steke til det hele er ferdig. Så utrolig enkelt og så fantastisk godt!

Oppskriften under tar utgangspunkt i en vanlig stor kylling som er ca. 1 1/2 kg. Gårdskyllingen fra Smaalenene er ca. 2 1/2 kg, så da har jeg til restemat dagen etterpå også.

Helstekt kylling med rotgrønnsaker

Dette trenger du for å lage helstekt kylling med grønnsaker til 4 personer
1 stor kylling, ca 1 1/2 kg
30 g mykt smør
2 ts salt
godt med nykvernet pepper
noen grener frisk timian eller oregano (hvis du har)
3/4 ts paprikapulver
6-8 poteter
3-4 gulrøtter
1/2 blomkål
8 cherrytomater
2 ss olivenolje

Sett stekeovnen på 200 grader og finn fram en ildfast form.

Helstekt kylling med rotgrønnsaker

Bland sammen smøret, halvparten av saltet, godt med pepper og opphakkede krydderurter. Lag et hulrom i kyllingen mellom brystfiletene og skinnet og fordel kryddersmøret her. Fordel resten av kryddere godt rundt hele kyllingen. Gårdskyllingen er så stor at den bruker jeg å knyte opp slik at den holder seg sammen under stekingen. Kyllingvingene, som er med her, kan lett bli brente dersom de beveger seg litt for langt bort fra resten av kyllingkroppen. En så stor kylling, krever ganske lang steketid, ca. 1 time og 15 minutter, så da steker jeg kyllingen alene først og har i grønnsakene de siste 40-45 minuttene. Så, sett  kyllingen midt i stekeovnen.

Skrell grønnsakene og del dem i mindre biter. Når det er 45 minutter igjen av steketiden, tar du langpanna ut av stekeovnen og legger i grønnsakene. Drisle over olivenoljen, salt og pepper og bland det sammen. Sett forma tilbake i stekeovnen og stek videre.

Etter 1 time og 10 minutter, kan du sjekke om kyllingen er gjennomstekt. Stikk en kniv inn til beinfestet mellom lår og skrott når du tror kyllingen er ferdig stekt. Er saften som siver ut blank, kan du ta ut kyllingen og la den hvile i 10-15 minutter før servering. Er det litt blod i saften som kommer ut, steker du videre i 10 minutter før du gjentar stikkeprosessen.

Helstekt kylling med rotgrønnsaker

5 kommentarer til “Helstekt kylling med rotgrønnsaker”

  1. Hei, hei!
    Ofte tar jeg bare en klatt med rømme til hvis jeg føler behov for noe ekstra. ANdre ganger bruker jeg litt av søet som ligger i bunnen som base for en kjapp brun saus. 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon