Indisk kyllingkarri

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Indisk kyllingkarri

Mens karri her i Norge er mest kjent som en krydderblanding vi drysser på fiskebollene, vil det for en inder – som vel må ansees for å ha en tettere kontakt med det originale opphavet –implisere en sausbasert rett. De har ikke én ferdig krydderblanding som blir brukt, men ulike kryddersammensetninger brukes ut i fra hvor retten lages, hva den brukes til og hvilken familie du kommer fra. For her er det mang en husmor som legger sin ære i å lage en forrykende god karriblanding! Og når disse forskjellige aromatiske krydderene brukes som grunnlag og smakssetter til velduftende gryter, er det altså selve retten som får karrinavnet. Og curry, som det også heter mange steder, er rett og slett det engelske ordet for karri. Verken mer eller mindre.

Koriander blir også kalt kinesisk persille. Den blir rikelig brukt i det asiatiske, karibiske og latin-amerikanske kjøkken. Korianderen har en ganske parfymert smak som er fin å bruke i chilirike retter fordi den runder av og demper chilistyrken.

Indisk kyllingkarri

Dette trenger du for å lage indisk kyllingkarri til 4 personer
4–5 cm fersk ingefær
5 fedd hvitløk eller 1 hel kinesisk hvitløk
2 never frisk koriander
1 ts chilikrydder
1 lime
2 ss solsikkeolje
1 kg kyllinglår u/bein eller kyllingfileter
2 løk
1 rød eller grønn chili
1 ts gurkemeie
1 ts salt
nykvernet pepper
1 boks, 4 dl kokosmelk
1 kube kyllingbuljong

Krydret ris
4 dl basmatiris
1 kanelstang
8 kardemommekapsler
6 nellikspiker
2 ts hele spisskummen
8 dl vann
1 ts salt
100 g fersk spinat

Indisk kyllingkarri     Indisk kyllingkarri     Indisk kyllingkarri

Den enkleste måten å fjerne skallet på ingefæren, er å gni en teskje fram og tilbake. Vanligvis ville jeg nå finhakket ingefæren, hvitløken og korianderen, men ettersom jeg skal bruke food processoren til løken litt senere i oppskriften, skitner jeg den til allerede nå og hakker opp de tre ingrediensene med processorknivene. Gjem litt av korianderen til serveringen. Ha dette i en brødpose sammen med chilikrydderet, saften av limen og halvparten av solsikkeoljen. Del opp kyllingen i store, gode biter og ha bitene oppi posen de også. Legg kjøttet til marinering i kjøleskapet i en time.

Del løkene i to eller fire og ha dem i food processoren sammen med chilien. Du bestemmer selv om du vil ha med frøene. Kjør dette til det nærmest blir en grøt. Ha resten av oljen i en gryte og ha i løkgrøten, gurkemeie, salt og pepper. La det surre på medium varme i noen minutter før du skrur opp varmen noe, har i kyllingbitene og –marinaden og lar det hele frese i vei i ca. 5 minutter.

Tilsett kokosmelken (jeg bruker helfet) og kyllingbuljongen, kok opp og la karrien putre de kommende 20 minuttene. Smak til og kjenn om det er passe mengde med salt og pepper.

Hakk opp resten av korianderen og dryss over ved servering.

Risen
Vask risen lenge nok til at vannet blir klart. Ha kanelstangen i en kjele sammen med kardemommekapslene, nellikspikerne og spisskummenfrøene. La det varmes opp i ca. 1 minutt til deilige dufter stiger opp. Ha i risen og la det surre i 1 minutt. Tilsett vannet og saltet, sett på et lokk og kok opp. La det koke i 8–10 minutter. Smak og kjenn at risen er mør. Vask spinaten godt før du blander den inn i risen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon