Fiskegrateng med makaroni

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fiskegrateng med makaroni

Mange av de middagsrettene jeg vokste opp med, og som jeg syntes var ulidelig kjedelige da jeg var en urban, singel kvinne i 20-åra, har kommet til heder og verdighet igjen etter hvert som åra har dratt seg på. Fiskegratengen er et typisk eksempel på det.

Det blir litt søl når du lager fiskegrateng, for du må bruke tre kasseroller i tillegg til en ildfast form, men du rekker fint å vaske kasserollene mens gratengen står i stekeovnen. Når jeg lager dette til middag lager jeg dessuten alltid dobbel porsjon, sånn at vi kan spise det to dager på rad. Og da har jeg bare en enslig ildfast form å vaske dag to. Så summa summarum blir snittet bra!

Fiskegrateng med makaroni

Dette trenger du for å lage fiskegrateng med makaroni til 4 personer
350 g makaroni
ca. 1 ½ l vann
800 g lettsaltet torsk
40-50 g smør
2 ss hvetemel
1 dl melk
2 vårløk
2 egg
50 g revet ost
salt
pepper
ca. 1 ½ dl brødkrumme eller strøkavring
rømme til servering

Sett stekeovnen på 225 grader.

Kok opp vann i en kasserolle og kok makaronien etter anvisning på pakka i godt saltet vann. Når den er ferdigkokt, heller du den over i et dørslag og lar den renne av.

Skjær torsken opp i 3-4 biter og legg i kasserollen. Hell over vannet og kok opp. Det må være nok vann til at all fisken blir dekt. Hvis torsken ikke er saltet, må du salte kokevannet, ca. 1 ss salt per liter vann. Legg et lokk på kasserollen, skru ned varmen og la fisken trekke, det vil si at vannet ikke skal koke, men være like oppunder kokepunktet, i 8-10 minutter.

Like før fisken er ferdig, begynner du på sausen: Smelt smøret i en kasserolle og ha i hvetemelet. Rør det sammen. Spe med 5 desiliter av kokevannet til fisken. Visp godt sånn at du får en helt klumpfri saus. La den småkoke i 3 minutter. Ha i melken, rør rundt og ta kasserollen av plata. Smak til med pepper. Ettersom kokevannet allerede var saltet, trenger du sannsynligvis ikke mer salt. La sausen avkjøles i 4-5 minutter mens du plukker fisken i mindre biter og plasserer i bunnen av en smurt ildfast form. Fordel makaronien over. Skjær vårløkene i ringer og fordel over.

Tilsett eggene i sausen, ett og ett og rør dem inn før du har i osten. Hell sausen over makaronien.

Fordel brødkrummen eller strøkavringen på toppen. Brødkrumme lager du selv ved å putte to skiver daggammelt brød oppi en food processor og kjøre til det blir smuler.

Sett forma midt i stekeovnen og stek i ca. 20 minutter.

Fiskegrateng med makaroni

Server fiskegratengen med en klatt rømme, og kanskje revne gulrøtter som vi bestandig brukte hjemme i barndommen.

Fiskegrateng med makaroni

 

10 kommentarer til “Fiskegrateng med makaroni”

 1. Namm! Jeg lager også grateng slik, og den er alltid en suksess. Jeg varierer den med å bruke pølser som jeg skjærer i biter og bruner sammen med finhakket løk før jeg blander det i røren.
  Grateng bruker jeg å servere med mandelpotet, rårevet gulrot med med smeltet smør tilsatt finhakket vårløk.

 2. Ja, jeg bruker også samme oppskrift når jeg har pølser i gratengen. Og vi brukte bestandig å servere poteter, rårevne gulrøtter og smeltet smør til i hele oppveksten. Det er heldigvis akkurat like godt nå som da!
  God helg til deg 🙂

 3. Jeg skiller eggene, og stivpisker eggehvitene, som jeg igjen forsiktig vender inn i gratengen helt til slutt.
  Blir en luftig og flott fiskegrateng.

 4. Gratengen ble veldig «dvassen» hos meg. Følte sausen ble alt for tynn med såpass mye kraft i. Det smagte helt greit, men jeg tror nok ikke det blir noen gjentagelse med denne oppskriften.

 5. med min økonomi er det for dyrt å kjøpe lettsaltet fisk, så jeg kjøper torsk frossen i blokk og salter den selv. lar blokkene tine litt i kjøleskapet over natta. så legger jeg dem på fat/i form med strødd salt over og under i 4-5 timer på kjøkkenbenken den dagen du skal lage gratengen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon