Prinsessekake

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Prinsessekake

Rekk opp hånda den som liker prinsessekake! Allerede oppe, sier du! Helt naturlig, spør du meg. Kan ikke skjønne noe annet enn at ALLE simpelthen elsker et godt stykke lunken prinsessekake.

Her kommer en liten morsom historie om én nystekt prinsessekake og én ung amerikansk jente: Som du helt sikkert vet har amerikanere flest andre frokostvaner enn oss her hjemme. Grovbrød med ost eller en skål med kornblanding kan ikke måle seg mot muffins, pannekaker eller prinsessekake.

Det andre året jeg gikk på videregående kom Christina fra Houston, Texas, for å være utvekslingsstudent hos oss. Det var spesielt én ting Christina likte hjemme hos oss, og det var mammas gjærbakst. En søndag morgen hadde mamma bakt prinsessekake før vi reiste ut til bestemor og bestefar. Christina valgte å bli hjemme i senga. Mens resten av familien var borte, våknet cowboyjenta opp og fikk lyst på frokost. Prinsessekaka sto lagelig plassert på kjøkkenbenken til avkjøling og lunken prinsessekake med et godt lag meierismør på toppen var hennes førstevalg. Så da vi andre kom hjem, var det kun en bitte liten bit igjen.

Prinsessekake

Dette trenger du for å lage en prinsessekake

Mandelfyll
150 g mandler
100 g melis
3 ss kokende vann

Vaniljekrem
5 dl vaniljekrem – oppskriften finner du her

Deig
1 ¼ dl melk
50 g gjær
250 g hvetemel
125 g smør, romtemperert
1 stor ts sukker
½ ts salt
rosiner
1 egg til pensling

Melisglasur
1 1/2 dl melis
noen dråper vann

Smør en rundform på 24 cm godt i bunnen og oppover kantene med smør eller formfett.

Varm opp melken til deigen til den blir fingervarm. Smuldre i gjæren og rør til den er helt oppløst. Ha hvetemelet og smøret i en food processor og kjør til smøret er helt oppsmuldret. Du kan også smuldre smøret med fingrene. Bland i sukker og salt før du heller i gjærmelken i en stråle mens deigen eltes. Dekk bollen med et klede og la den heve til den får nesten dobbel størrelse. Det tar et sted mellom 50 og 60 minutter.

I mellomtiden lager du mandelfyllet og vaniljekremen. Kjør mandlene til mel i en food processor. Ha i melisen, kjør knivene rundt noen ganger til alt er godt blandet før du rører det hele sammen med vannet.

Ha deigen over på et lett melet bakebord og del den i to. Den ene delen skal være litt større enn den andre. Klem den minste av delene ut i den smurte rundforma, og 4-5 cm oppover kantene. Smør mandelfyllet over og fordel halvparten av vaniljekremen oppå der igjen. Strø på rosiner.

Kjevle ut resten av deigen til en avlang leiv på ca. 30 x 20 cm. Smør resten av vaniljekremen på leiven og rull den sammen til en pølse. Skjær den i  2 ½ cm tykke skiver og plasser dem rundt i forma. Dekk kaka med plastfolie og la den etterheve i 50-60 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader. Visp egget lett sammen og pensle kaka før du setter den på en rist på nederste rille i stekeovnen og lar den steke til den er gyllenbrun. Det tar et sted mellom 25 og 30 minutter.

Sett kaka på en bakerist og la den hvile i 5 minutter før du tar av kantene på forma. Lag melisglasuren ved å røre sammen melis og vann. Fordel den over kaken og server.

9 kommentarer til “Prinsessekake”

 1. Hmmm… Dette gikk ikke bra. Pinlig nøyaktig med deigen, men den ble tung og fettet skilte seg nesten ut. Vond å kjevle ut, kort. Resultatet ble som en riktig mislykket butterdeig. Likte heller ikke så godt makronfyll laget i foodprosessor – neste gang blir det mandelkvern, og deig med mer melk, mindre smør og mindre gjær.

 2. Det er feil i melmengde i oppskriften. Enten så er det for mye smør. Tilsvarende oppskrifter har dobbelt mengde mel. Jeg måtte ha mere mel i, men fremdeles er deigen tung. Nå står kaka til heving. Veldig spent på hvordan det går. Jeg har nemlig lovt å ta med kake i kveld på jentetreffet.

 3. Hei Torill!
  Håper resultatet ble bra.
  Jeg tror jammen jeg må bake gjennom oppskriften igjen selv også for å sjekke hvordan den er. Jeg har brukt den mange ganger, men det er såpass lenge siden sist, at jeg kjenner at jeg må bake den om igjen for å kunne gi deg et skikkelig svar. Det blir ikke denne uka, men jeg lover at det blir snart 🙂
  Marit

 4. Ja prøv å se. Hadde ikke jeg knadd inn litt mer mel, så hadde kaken blitt alt for “tung..Men jeg fikk nå skryt for den da…kjempegod kake osv…

 5. Det er første gang jeg ser mandelfyll i prinsessekake. Det er noe jeg har bakt mye, elsker den. Kanskje jeg skal våge meg å teste med mandelfyll? 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon