Ukemeny for uke 12
Det snør utenfor kontorvinduet mitt akkurat nå! Åhhh!! Jeg som nå er overmoden for vår, grønt gress og snøklokker som titter opp! For noen dager siden var jeg på thaimat-kurs, og der snakket kursleder Sebastian om at mens vi her i Norge har denne tendensen til å snakke om været til enhver tid (noe som jo ikke er spesielt rart, heller), bruker åpningsreplikken i Thailand å være: «Har du spist?»
Jeg håper du finner mange retter du kan tenke deg å lage og spise i denne ukas menyforslag.
Og husk: Nyt livet og nyt maten!
Mandag – Skrei med mandelpoteter og Sandefjordsmør
Skreien er fremdeles i sesong, så det er bare å handle inn av godsakene. Sandefjordsmør og mandelpoteter er perfekt tilbehør til torsken.
Tirsdag – Vintergryte med bacon og pølser
Det ser jo ikke ut som om vinteren har tenkt å slippe taket, og da er det vel en god idé å spise vintergryte enda noen ganger før gresset blir grønt.
Onsdag – Pastasalat med spekeskinke
Ultraenkelt, ultragodt og ultralurt å lage på en onsdag! Hva annet kan jeg si?
Torsdag – Saftig kylling med gulrot og rotmos
Små, snerte kyllingbiter sammen med rause porsjoner timian og hvitløk. Det er godt det! Sammen med rikelige mengder smørdampede gulrøtter og rotmos med hvitløk, må det blir en god middag!
Fredag – Stekt halloumiost med chiliolje og timian
Har du smakt halloumiost noen gang? Det er en fast, gresk geitost som du rett og slett skjærer i skiver og steker til den blir brunflekkete, hvorpå du drysser over litt krydder før du spiser det opp.
Alene blir ikke halloumiosten et måltid, men den kan gjerne kombineres med en bolle god salat og et fat med spekemat.
Lørdag – Pai med ørret og reker
Sprø paibunn og kremete fyll, er etter min smak helt perfekt. Pai er kjekt å lage hvis du skal ha selskap, fordi du enkelt og greit kan gjøre den ferdig lenge før gjestene kommer, og så bare lunke den opp igjen til servering. Eller du kan forsteke bunnen og ha fyllet klart, for så å sette paien i stekeovnen en stund før gjestene ringer på døra.
Søndag – Italiensk minestronesuppe med basilikumpesto
Det finnes sikkert like mange oppskrifter på en minestronesuppe som det gjør italierene! Suppen som er den italienske versjonen av norsk grønnsakssuppe. Kanskje med litt friere tøyler enn den norske varianten? Mitt inntrykk er at innholdet i minestronen varieres enda mer enn i grønnsakssuppa. I min utgave her, bruker jeg deilig pesto oppi!
Dessert – Luftig marengskake med karamellsaus
Dette er en stor versjon av den franske desserten ”ile flottante”, som betyr flytende øyer. Det er små luftige snøballer av marengs som flyter rundt på vaniljesaus. Her har snøballene blitt erstattet av én kake og karamellsausen har tatt vaniljesausens plass.