Hvordan lage focaccia

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Hvordan lage focaccia

Plutselig fant jeg ut at jeg ikke hadde en eneste oppskrift på focaccia her på siden min. Sånn kan det jo virkelig ikke være! Focaccia må man ha. Både titt og ofte. Focaccia er brødet du kan bake når du egentlig ikke helt har tid til å bake. Ikke fordi focaccian ikke skal heve, men fordi det er så lite jobb involvert. Elting, heving, hvelving ut av bollen og over i en langpanne, heving og steking. Det er de 5 trinnene som skal til.

Focaccia kan bakes helt straight, med bare olivenolje og godt flaksalt på toppen, eller du kan drysse på med en eller annen form for topping. Ja, da blir det egentlig ikke så veldig langt fra en skikkelig feit pizza. Du vet sånn pizza som vi lagde på det glade 80-tallet! Vi har jo bestandig fått høre at vår tykke pizza stammer fra USA, men kanskje det rett og slett var focaccier med topping vi lagde. Jeg skal ikke forville meg langd inn i den diskusjonen. Bare konstantere at en god focaccia kan serveres til det meste. Den er dessuten helt perfekt til alle fester hvor det er supper, gryter eller koldtbord.

Det er i den nordvestlige delen av Italia, i Liguria, at focaccia har sitt utspring, og der spiser de sin focaccia til både frokost, lunsj og middag. Italienerne bruker en finere type hvetemel enn det vanlige vi har her hjemme, noe som gjør at brødet får en ekstra mykhet mellom de halvsprø skorpene. Du kan kjøpe finbakstmel i vanlige dagligvarebutikker og bruke det.

Pass på at du steker den skikkelig slik at den får en god stekeskorpe. Bruk også et lett flaksalt, som foreksempel Maldon. Jeg liker det ikke når det lesses på med mye grovt salt. Det blir veldig voldsomt i smaken. Her har jeg i tillegg til den vanlige utgaven, lagd en utgave med squash og aubergine.

Hvordan lage focaccia

Dette trenger du for å bake 1 langpanne med focaccia bianco
600 g hvetemel
2 ts salt
¼ pakke gjær, tørr eller fersk
4 dl vann
1 ½ dl olivenolje
maldonsalt

Til aubergine- og squashutgaven trenger du også:
2-3 ts salt
4 skiver auberginer
½ squash
½ løk

Ha hvetemel, salt og tørrgjær i en bakebolle. Varm vannet til det er fingervarmt, og rør ut eventuell fersk gjær. Tilsett det og 1 dl av olivenoljen i en stråle mens eltekroken går. Elt deigen godt, helst i 7-8 minutter. Mens du lar maskinen gå en siste runde, slår du ca. halvparten av den resterende olivenoljen oppi bollen, slik at den legger seg rundt hele deigen.

Dekk bakebollen med et kjøkkenhåndkle og sett deigen til heving på et lunt sted til den blir omtrent dobbelt så stor. Det tar omlag 1 time.

TIl aubergine- og squashutgaven bruker du hevetiden til følgende: Strø salt på begge sidene av aubergineskivene og la dem ligge slik i 20-30 minutter før du skyller dem godt med kaldt vann og tørker dem med papir. Saltet trekker ut den litt bitre smaken i auberginene.

Når hevinga er ferdig, hvelver du deigen over i en langpanne. Ettersom det er olje rundt deigen, trenger du ikke å smøre langpanna først. Bruk fingrene til å fordele deigen utover panna og dytt fingrene godt nedi deigen for å lage de karakteristiske gropene som focaccia har. Strø over salt og fordel resten av olivenoljen over brødet til slutt.

Skjær auberginen, squashen og løken i småbiter og fordel dette oppå focacciaen som du har satt til etterheving. Fordel salt og olivenolje over og bruk fingrene til å presse fyllet ned i deigen.

Dekk langpanna med plastfolie og la brødet etterheve i 30-40 minutter. Sett stekeovnen på 225 grader. Stek brødet på nederste rille i 20-25 minutter. Løft det opp på den ene siden og kakk på undersiden av det for å kjenne om det er sprøtt og om du får en hul lyd. Da er brødet ferdig. Ta brødet ut av panna og la det avkjøles på en bakerist.

Hvordan lage focaccia

7 kommentarer til “Hvordan lage focaccia”

  1. […] Du kan ha utrolig mange ulike toppinger på en focaccia. Ja, noen ganger er det nesten vanskelig å vite om det er en focaccia eller en tykk pizza. Det spiller sånn i og for seg ikke så veldig stor rolle heller, så lenge som smaker er god. Her bruker jeg tynne skiver med nypotet på toppen. Kjempegodt! Vil du prøve en versjon med squash og auberginer på toppen, finner du oppskriften på det her. […]

  2. Jeg prøvde å lage denne foccaciaen i dag, men jeg hadde ikke auberginer eller squash, så jeg brukte litt gresskar isteden. Oppå der igjen hadde jeg litt basilikum. Det ble veldig godt, men det var vanskelig å få den øverste delen der gresskarbitene lå gjennomstekt. Pga fuktigheten i frukten, går jeg ut ifra. Skjer dette med aubergin og squash? Eller skulle jeg hatt salt på gresskaret på samme måte som du beskriver for auberginen, kanskje, før jeg hadde det oppå deigen?

    Takk for en fin oppskrift!

  3. Serverte dette brødet som en del av mange tapasretter, og for en suksess! Helt nydelig smak. Takk for flott oppskrift 🙂 Ønsker deg en fin dag!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon