Sånn lager du din egen sushi!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Sånn lager du din egen sushi!

Den største utfordringen når du lager sushi er å få risen akkurat så perfekt som du ønsker den skal være! Det er ikke vanskelig, men det krever at du gjør det du skal når du skal. Og at du er nøye når du vasker risen og måler opp kokevannet. Jeg bruker ikke å være ultranøye når jeg koker vanlig ris, men når sushirisen står på tapeten, er jeg like nøye som når jeg baker kake. Så det så.

Hvis du har en innvandrerbutikk i nærheten, vil du finne alt du trenger – unntatt kanskje fisken – der. Hvis ikke, har de ganske bra utvalg i de aller fleste dagligvarebutikker også. Det eneste du sannsynligvis ikke vil finne på din lokale Rema 1000, er mirin. Det er en japansk risvin.

Sånn lager du din egen sushi!

Dette trenger du for å lage sushi til 4 personer
Her lager jeg både nigiri, makiruller og sashimi 

500 g sushiris
6 ½ dl vann
2 ts salt
4 ss riseddik
3 ss sukker
2 ss mirin
1–2 ts wasabi
400 g laksefilet – helt fersk slik at du vet at du kan spise den rå
2–3 ss sesamfrø
½ agurk
½ rød paprika
4 noriark
syltet ingefær
soyasaus

Ha sushirisen i en bolle og hell over nok kaldt vann til at det dekker godt. Vask den. Hell den over i et dørslag og la vannet renne av. Gjenta prosessen 3–4 ganger til helt til vannet forblir blankt og gjennomsiktig. Ha så risen i en kasserolle sammen med det tilmålte vannet og saltet. Kok opp. Skru umiddelbart ned varmen slik at vannet akkurat koker. Ha på lokket og la det være helt tett mens du koker.

Kok risen i 13 minutter. Ta kasserollen bort fra varmen og la kasserollen stå i 10 minutter til. Hele tiden mens lokket er pent plassert på kasserollen.

Sånn lager du din egen sushi!

I mellomtiden blander du sammen riseddik, sukker og mirin i en bolle. Hell risen over på et stort fat og fordel den utover. Hell eddikblandingen over og bland det sammen. La risen avkjøles til romtemperatur.

Nigiri
Nigiri er de ovale risballene med en rå fiskeskive på toppen.

Sånn lager du din egen sushi!

De lager du på følgende måte: Væt håndflatene med vann. Ta ca. 1 ss med ris og form den til en oval ball. Legg det over på et fat. Gjenta til du har 20 baller. Fordel en tynn stripe med wasabi på toppen.

Sånn lager du din egen sushi!

Ta laksefileten og skjær så tynne skiver som du greier av den. Skjær mot hodet på fisken, da får du finest skiver. Legg én fiskeskive på toppen av hver risball. Du kan skjære opp all fisken på denne måten.

Makiruller
Det er kjekt å ha en bambusmatte når du skal rulle disse rullene, men du kan også bruke et kjøkkenklede. Jeg bruker å kle bambusmatta mi med plastfolie slik at risen ikke setter seg sånn fast.

Del opp agurken og paprikaen i staver.

Sånn lager du din egen sushi!

Legg et noriark på bambusmatta og fordel ris over 2/3 av noriarket. Væt fingrene dine med vann for å klappe risen flatt og fint utover. Midt på risen fordeler du en tynn stripe med wasabi før du legger på en rad med fisk, agurk og paprika. Væt kanten av noriarket med vann. Rull opp ved å bruke bambusmatta. Start på den siden som har risen nesten helt ut. Se på bildene for en god forklaring. Rull det stramt sammen.

La rullen hvile i 10 minutter før du skjærer den i ca. 2 cm tykke skiver og plasserer på serveringsfatet. Gjenta med resten.

Sashimi
Resten av fiskeskivene danderer du på serveringsfatet og drysser over sesamfrø.

Sånn lager du din egen sushi!

Kos deg!

Ett kommentar til “Sånn lager du din egen sushi!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon