Rabarbrais

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Rabarbrais

Det er en klar fordel å ha ismaskin i huset hvis du skal lage en is som er basert på en vaniljesaus eller -krem. Det er fullt mulig å lage den uten så lenge som du belager deg på å kjøre massen i miksmaseren hver halve time inntill den har frosset så mye at det ikke lenger er mulig å kjøre den i miksmaseren. Hele hensikten med en ismaskin er å mikse luft inn i massen mens den fryser. Luften hindrer isen til å bli en eneste stor isklump når har fryst.

Hjemmelagd is er i større grad enn butikkjøpt is, en ferskvare. Det betyr at den er aller best når den er helt nylagd. Etter en ukes tid i fryseren synes jeg den begynner å miste toppen av sjarmen. Den hjemmelagde varianten trenger også å tine opp før den spises. Sett den på kjøkkenbenken i 10-15 minutter eller, aller helst, i kjøleskapet i 30-40 minutter før du setter i isskjea og starter gildet!

Rabarbrais

Dette trenger du for å lage deilig rabarbrais med blåbærpynt
200 g rabarbra
50 g demerarasukker (brunt sukker)
4 eggeplommer
100 g sukker
2 ts vaniljesukker eller 1 vaniljestang
3 dl fløte
3 dl melk
blåbær til pynt

Er rabarbrastilkene grove, skreller du dem før du deler dem i mindre biter. Ha den i en liten ildfast form sammen med demerarasukkeret og stek det under aluminiumsfolie i stekovnen på 225 grader i ca. 15 minutter. Da skal rabarbraen være myk, men fremdeles ha litt hold. Ta den ut og la den bli helt avkjølt.

Mens rabarbraen steker, kan du lage vaniljesausen. Ha eggeplommene, sukkeret og vaniljesukkeret i en bolle og pisk det sammen til det blir litt fluffig. Bruker du vaniljestang deler du den i to ot skraper ut frøene. Ha dem i en kasserolle sammen med fløte og melk kok opp. Hell halvparten av den kokende væsken oppi egg- og sukkerblandingen og rør til alt sukkeret er oppløst. Så heller du hele blandingen tilbake i kasserollen og varmer det opp på ganske svak varme mens du rører hele tiden. Nå er det viktig at dette ikke koker, da vil sausen skille seg. Når sausen begynner å tykne, tar du den av plata og setter den til avkjøling. Sausen skal være så tykk at du kan dra en finger opp langs sleiva og at gropa etter fingeren blir igjen. Hell sausen gjennom en sil og over i en bolle og sett den til avkjøling.

Har du en ismaskin kan du bruke den når vaniljesausen er helt kjøleskapskald. Ha i rabarbraen på slutten. Hvis ikke, heller du det i en isboks og setter den i fryseren. Ta den ut hver halvtime og rører kraftig i massen slik at iskornene blir brutt. Du kan gjerne bruke miksmasteren. Etter siste gjennomrøring, blander du inn rabarbramassen, som også er helt kald.

Her har jeg drysset over noen blåbær. Deilig!

 

3 kommentarer til “Rabarbrais”

  1. Nam! Der fant jeg endelig en rabarabra-oppskrift verdt et forsøk. Isbollen til Kenwooden går I fryseren I kveld, så satser vi på deilig rabarbrais I morgen. Tusen Takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon