På vinsmaking med Rosemount

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

På vinsmaking med Rosemount

Å være matblogger byr stadig på muligheter for å treffe hyggelige mennesker, smake god mat og drikke og å lære nye ting. Det er jo noe av det som er aller morsomst med det å holde på med dette.

For noen dager siden var jeg på vinsmaking med Rosemount-viner fra Australia hvor vinekspert Niclas Tuomela sto for opplæringen. Jeg er jo definitivt ingen vinekspert, så jeg synes det er veldig moro å lære nye ting. Ikke minst om hvordan du best mulig kombinerer mat og vin. Ofte er det forholdsvis små justeringer som trengs for å gå fra at maten og vinen egentlig ikke passer så veldig godt sammen til god match.

På vinsmaking med Rosemount

Her er bordet dekket til smaking. Pyntet og fint. Øverst til høyre ser du smakstallerkenen vår bestående av vannmelon (sødme), sitron (syre), potetgull (salt), sjampinjong (smakfult/umami) og sambal oelek chilisaus.

Det viktigste du kan gjøre når du skal matche mat og vin, er å smake på vinen du skal servere, før du begynner å lage maten. Er den tørr eller halvtørr (altså litt søtlig)? For, er maten du skal servere søt (nå snakker jeg ikke om søt, som i kaker, men søtlig som f.eks. skalldyr), bør også vinen du serverer være søt. Vinen vil da nemlig oppleves som tørr.

Prinsippet gjelder også omvendt. Er maten syrlig (snakker her også bare om antydningen til syrlighet), bør du bruke tørr vin. Tørr vin er mer syrlig i smaken enn en tørr vin, og når du da får syre i maten også, reduseres tørrheten i vinen.

Ofte snakker vi om en ekstra skvis med sitronen eller en liten teskje med sukker i sausen for å få de rette justeringene.

På vinsmaking med Rosemount

Forfriskende og leskende. Rosemount har en ny vin med bare 9 % alkohol som er ypperlig å servere sammen med massevis av isbiter og lime. Perfekt til varme sommerkvelder.

På vinsmaking med Rosemount

Det røde utvalget og vineksperten!

På vinsmaking med Rosemount

I tillegg til å være vinekspert var Niclas en kløpper til å lage mat. Her er det supergod Salmalaks som er marinert i soyasaus og hvitvinen GTR før den er rullet i sesamfrø. Til høyre er det en glassnudelsalat med kylling og lassevis med koriander. Jeg kommer helt sikkert til å lage denne maten og legge ut oppskriftene, så følg med! Til mye thaiinspirert mat passer det med halvtørre, hvite viner.

 

4 kommentarer til “På vinsmaking med Rosemount”

  1. Hei Marit. Ser du har prøvd yndlingsvinen min. Den har æ
    drukket i mange år,spesielt til sjømat. Jeg simpelten
    elsker den vinen,både hvit og rød.
    Den er også god til thai mat,som du beskriver,hærlig!!
    Ha en fin Tirsdag ettermiddag:-)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon