Croque Madame og Croque Monsieur

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Croque Madame og Croque Monsieur

Sommerens ferietur var hektiske, inspirerende og morsomme dager i den franske hovedstaden. Vakre bygg, flotte parker, et Eiffeltårn som er mye høyere i virkeligheten enn det ser ut på bilder og endeløse mengder av caféer! Selvfølgelig falt hele familien pladask!

Vi spiste oss gjennom så mange caféer som vi overhode greide. Èn klassiker som du kan nyte mens du sitter og ser på siste gatemote, er Croque Madame – ostesmørbrød med massevis av skinke inni og tykk ostesaus og speilegg på toppen. Skikkelig hverdagsluksus!

Kutter du speilegget på toppen, blir resultatet Croque Monsieur!

Det kommer blogginnlegg fra turen også, så følg med!

Croque Madame og Croque Monsieur 

til 2 doble ostesmørbrød

20 g smør
1 ss (15 g) hvetemel
1 dl melk
litt salt
nykvernet pepper
evt. litt revet muskattnøtt
ca. 150 g smakfull hvitost
4 skiver godt brød
4 store skiver godt skinkepålegg
2 egg
smør og olje til steking
gjerne en grønnsalat til servering

Sett stekeovnen på 230 grader. Finn fram en liten ildfast form eller kle et stekebrett med bakepapir.

Det skal være en tykk ostesaus på toppen av ostesmørbrødene, så vi starter med å lage den. Smelt smøret i en liten kjele og rør inn hvetemelet. Spe med melken i to omganger og rør til du har en klumpefri hvit saus. Smak til med litt salt, nykvernet pepper og revet muskattnøtt (hvis du liker det i ostesausen din).

Riv osten og tilsett ca. ¼ av den i den hvite sausen. Rør rundt til osten har smeltet og ta sausen av varmen.

Smelt en god klatt med smør og litt olivenolje i en stekepanne. Fordel ¼ av osten på 2 av brødskivene. Legg 2 skinkeskiver over på hver av dem og så ¼ av osten over der igjen. Legg de 2 siste brødskivene over hver sin skive.

Legg skivene i stekepannen og stek i 2–3 minutter til det har blitt gyllenbrunt og sprøtt under. Snu dem og legg dem over på et stekebrett. Fordel den tykke ostesausen over ostesmørbrødene og dryss resten av osten over der igjen. Sett brettet i stekeovnen og stek til osten inni ostesmørbrødene begynner å smelte. Så skrur du på grillelementet på stekeovnen og gratinerer til all osten er smeltet og har fått noen gyllenbrune flekker.

Så langt har du nå laget Croque Monsieur. Vil du lage Madame-versjonen av dem, setter du stekepannen tilbake på varmen mens ostesmørbrødene gratineres. Ha litt svakere varme på pannen. Knekk i eggene og stek dem ferdig.

Plasser det stekte egget på toppen av ostesmørbrødet og server med en gang. Dryss litt salt over egget.

Bon appétit!

 

4 kommentarer til “Croque Madame og Croque Monsieur”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon