Supergodt olivenbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Supergodt olivenbrød

Jeg elsker olivenbrød! Så enkelt og greit er det. Gode olivenbrød vel og merke, men det blir det jo når man baker selv, ikke sant?

Når jeg baker disse brødene kombinerer jeg surdeigsbaking med den eltefrie baketrenden som har vært de siste årene, og da føler jeg rett og slett at jeg får det beste av to verdener. Jeg får den ekstra gode smaken fra surdeigen, men jeg unngår all den håndeltingen og slåingen av deigen som det er vanlig å gjøre med surdeigsbrød.

Har du ingen surdeigsstarter stående, finner du oppskriften her dersom du har lyst til å sette i gang selv. Men du kan lage disse brødene uten surdeig også. Istedenfor surdeigsstarteren, tilsetter du 5 gram fersk gjær eller 1 gram tørrgjær. Eller følger du bare oppskriften.

Denne deigen setter du kvelden før du skal steke brødene.

God bakst!

Supergodt olivenbrød

Dette trenger du for å bake 2 olivenbrød
200 g steinfri oliven
50 g ferdig surdeigsstarter
800 g hvetemel + mel til utbaking
6 dl romtemperert vann (jeg bruker å veie vannet også, og da skal det altså være 600 gram)
7 g salt

Supergodt olivenbrød

Grovhakk olivenene og ha det i en stor bolle sammen med resten av ingrediensene. Rør alt godt sammen slik at du er sikker på at alt melet er blandet inn. Legg på et lokk eller dekk bollen med plastfolie og la den stå på kjøkkenbenken til neste dag. Deigen bør stå i minst 12 timer og tåler fint å stå i noen flere timer enn det.

Supergodt olivenbrød

Jeg bruker plastkasser med lokk som jeg lager deigen i. Veldig kjekt og lettvint å bare legge på de lokkene når deigen hever. Jeg lar brødene heve i heveformer. Har du ikke det, har du et godt lag meg hvetemel på et kjøkkenhåndkle og legger det i en helt vanlig bolle. 

Dryss et godt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Brett den sammen (du ser bretteteknikken her) før du deler den i to, bretter hver del på samme måte en gang til og legger hver del enten i en melet heveform eller på et kjøkkenhåndkle som du har i en bolle. La brødene etterheve i ca. 2 timer. Denne hevetiden varierer ut i fra romtemperatur og hvordan surdeigen din virker. Brødene er ferdig hevet når den har blitt nesten dobbelt så stor. Du kan også stikke en finger forsiktig inn i deigen. Blir fingermerket der, er deigen ferdig hevet. Kommer deigen tilbake ut, trenger den 15-20 minutter til.

Mens brødene hever, setter du stekeovnen på 250 grader og setter inn to jerngryter.

Når brødene er klare til steking, tar du grytene ut av stekeovnen, tar av lokkene og hvelver brødene oppi hver sin gryte. Legg på lokkene igjen og sett grytene tilbake i stekeovnen.

Stek brødene i 30 minutter. Ta av lokkene og stek videre i ca. 15 minutter. For å være sikker på at brødene er gjennomstekte, kan du gjerne stikke et steketermometer midt inni det. Kjernetemperaturen skal være minst 97 grader. Du kan også kakke på undersiden av brødet for å sjekke om du får en hul lyd. Får du det, er brødene ferdig.

La brødene avkjøles på en bakerist.

Supergodt olivenbrød

Om du skulle undre deg hvorfor det ene brødet er mye hvitere enn det andre, er det bare fordi de landet med hver si side opp da jeg hvelvet brødene opp i grytene.

Kos deg!

 

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Idun Industri

 

3 kommentarer til “Supergodt olivenbrød”

    • Hei Mia! Du trenger ikke gryte for å steke brødet, men det kan være at det vil bli litt flatere om du har det rett på et stekebrett. Men godt, det vil det bli da også 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon