Så enkelt lager du ditt eget eplesyltetøy!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Så enkelt lager du ditt eget eplesyltetøy!

Har du fremdeles epler hengende i hagen? Eller har du et lager liggende inne og er litt usikker på om du rekker å spise dem opp før de blir dårlige? Da kan du jo for eksempel koke deilig syltetøy av dem.

Bare så det er sagt, så kan du selvfølgelig gå i butikken og kjøpe deg epler og koke syltetøy av dem også. Det gjør jeg. Epletreet vårt er ikke større enn at vi fint spise opp alle eplene rett fra treet.

Har du kjeller eller et annet kaldt rom der du bor, kan du gjerne oppbevare det kokte syltetøyet i steriliserte glass. Steriliserte glass får du på følgende måte: Ha syltetøyglass med tilhørende lokk og syltestrikk i en kasserolle med kokende vann og la det koke i noen minutter. Legg dem så inn i stekeovnen, på 100 grader, og la dem ligge der til du skal bruke dem. Det er viktig å ikke borti strikkene og toppene av glassene med fingrene slik at det kommer bakterier på dem.

Jeg har ikke noen kald kjeller å putte kokt syltetøy i, så jeg bruker å fryse ned kokt syltetøy også. Da bare har jeg det i plastbeger så snart det er kokt.

Gang gjerne opp oppskriften og lag en stor porsjon.

Hjemmelaget eplesyltetøy eller eplemos

1 kg epler
1 dl eplejuice eller vann
300 g sukker

Vekten på eplene har jeg beregnet etter at de er ferdig skrellet og kjernehusene fjernet, så beregn litt mer når du veier opp.

Skrell eplene, fjern kjernehusene og del opp eplene i mindre biter. Noen deler du fint opp i små terninger, mens resten ikke spiller noen rolle hvordan de blir oppdelt. De skal moses etterpå allikevel.

Kok opp eplejuicen og ha i de grovt oppdelte eplebitene. Kok til bitene er møre. Sjekk med en spiss kniv. Mos eplesyltetøyet med en stavmikser eller potetmoser. Kok eplene opp igjen og tilsett sukkeret. La det koke i 7–8 minutter til det tykner. De siste 3 minuttene har du i de fine eplebitene og lar dem koke med.

Ha syltetøyet over i steriliserte glass eller i egnet fryseemballasje.

Eplene jeg har brukt på bildene, er Discovery. 

 

23 kommentarer til “Så enkelt lager du ditt eget eplesyltetøy!”

  1. Jeg bruker konserveringsmidler, natriumbenzoat, edikk, vinsyre og sitronsyre, samt litt mer sukker. Om jeg skal ha det i skap i værelsetemperatur over tid. Da holder det i åresvis! Skal jeg lage ferskt syltetøy uten konserveringsmidler gjør jeg slik: Alle flater på kjøkkenet i radius av 1,7 meter fra der jeg skal arbeide, også vegg, tørkes over med klor eller perklorat. Alt utstyr som skal brukes has i trykkoker på 45 min v. 120 grader. Jeg bruker som regel syltetøyglass, agurkglass tacoingrediensglass eller sursildglass; femenalt med forskjellige volum, disse kokes i vann 20 min, løftes opp med klorsterilisert metallklype – Enkelte oppskrifter, og ingredienser tåler ikke metall, bjerkelåg m.lign. annen historie og måte! Da brukes skurt og dobbeltskoldet treklype. Bl.a. Bruker jeg norgesglass skolder jeg ringene to ganger i to hold ulike vann, og legger de i en løsning av atamon løst i 89 graders vann tilsatt bittelitt salt og en dæsj 60 prosent sprit samt en spisesjke god! cognac. Så har jeg aluminimsfolie rundt kanten og bruker syltetrakt for å helle i. Bruker folie som er skoldet i to hold vann. Lar så glassene koke i syltekjele med kopphåndkle mellem og helt under vann i 1 time og 45 minutter og så stå i vannet i 8 til 12 timer før jeg koker opp igjen og lar koke i 1 time. Det kan da lagres i åresvis såfremt det ikke kommer luft til.
    Brukte et glass med syltetøy fra 1969 i eplekrans her forleden, helt fint! Med klikklokk har man best kontroll! Kombinasjonen eple og rødhyll, (bør avkokes efter frysing), sorthyll, rabarbra (fra frysen) eller kvede eventuelt med litt stjerneanis er fantastisk. Prøv også gjerne å ha i litt chili, lime – sitron -appelsin -grapefruitchest (altså det ytterste uten noe av det hvite), kanel, muskatt eller ingefær, enebær, lakrisrot eller tyttebær. Rabarbra, muskatt, kvede og chili er min favouritt. Honning som søtningsmiddel er fantastisk. Lykke til!

    • Hei Anne-Kjersti! Det blir ikke veldig mye av 1 kg epler. 3 glass, kanskje – litt avhengig av størrelsen på de glassene da 😉

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon