Utstyret du trenger til gjærbaksten!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Utstyret du trenger til gjærbaksten!

Jeg er definitivt ingen utstyrsfreak på kjøkkenet. Synes vel lett at utstyr bare tar for mye plass på både benker og i skuffer og skap uten at jeg bruker det veldig mye, men litt utstyr, det må jeg ha!

Når jeg baker gjærbakst – og spesielt når jeg baker med surdeig eller med løse, kaldhevede deiger, trenger jeg hjelpemidler som gjør sannsynligheten for et vellykket resultat mye større.

Her kommer derfor en oversikt over hva jeg synes er kjekt å ha til gjærbaksten!

Utstyret du trenger til gjærbaksten!

Miksmaster
Ja, du kan elte deiger for hånd, men med de eltetidene som veldig mange surdeigsbrød må ha, er det litt over min tålmodighet å kna dem sammen selv.  En god maskin som har plass til en skikkelig deig er derfor en god investering.

Deigskraper
Du trenger minst én plastskrape til å håndtere deigen din både ut av hevebollen og mens du driver på på bakebordet. Jeg bruker bestandig deigskrapen til å dele opp deigene mine. Du får kjøpt det i alle kjøkkenvarebutikker. Jeg har også én i metall. Den bruker jeg mer til helt løse deiger og når jeg skal dele opp deiger.

Digitalvekt
Det er utrolig kjekt å bare sette bakebollen på vekta og måle opp alle ingrediensene du trenger. Fordelen med en digitalvekt er både at du kan nulle den ut mellom hver ingrediens og at den er mer nøyaktig på små kvanta. 3 gram gjær er ikke lett å veie opp på en gammeldags vekt.

Timer/stoppeklokke
Jeg har en korttidshukommelse som tilsier at jeg må sette på en timer både når jeg elter deigene mine, når jeg setter ting til heving og når det stekes.

Termometer
Du trenger et termometer for å kunne sjekke temperaturen på brødet før du tar det ut av stekeovnen. Det gode gamle rådet om å kakke på undersiden av brødet, er fremdeles et bra råd, men spesielt når du baker litt grove surdeigsbrød er det ganske vanskelig å høre på lyden om brødet er 96 grader eller 98 grader midt inni. Og for at det ikke skal sitte igjen brødrester på kniven din når du skjærer i brødet, og at det skal føles helt gjennomstekt ut, må det ha en kjernetemperatur på minst 98 grader. Et steketermometer trenger du dessuten til alt mulig annet på kjøkkenet. Jeg bruker mitt (eller mine) hele tiden. De selges i alle kjøkkenutstyrsbutikker og i store dagligvarebutikker.

Hevekasser
Jeg har en stor forkjærlighet til plastkasser med lokk. Jeg sprayer dem med formfett før jeg hvelver i deigen når den er ferdig eltet. Jeg skriver mer om disse hevekassene her, under punktet heving.

Brødkniv
En god taggete brødkniv MÅ du ha når du baker brød med hard skorpe. Jeg bruker dessuten brødkniven min når jeg snitter enkelte av brødene.

Utstyret du trenger til gjærbaksten!

Heveformer
En del deiger er faste nok til at de kan heve rett på et stekebrett, men andre deiger er såpass løse at de trenger hjelp for å komme oppover og ikke bare bortover når de hever. Du kan gjerne drysse godt med mel på et kjøkkenhåndkle som du så legger i en bolle. Baker du mye, kan det være greit å kjøpe egne former. Her har jeg både linkledde kurver og rørformer. Jeg har køpt mine på internett. Søk på «banneton», så finner du mye forkjellig.

Bakestein
For å få mest mulig like forhold hjemme i stekeovnen som bakeren har, kan du bruke en bakestein eller pizzaztein. Du kan kjøpe steingodssteiner på type Jernia eller du kan gå til en steinbutikk og bestille deg en klebersteinsplate som passer i stekeovnen din. Den koster litt, men gir en fantastisk varmestabilitet. Jeg kjøpte min hos Askim Steinindustri. Jeg brukte pizzastein i mange år før jeg kjøpte denne, men etter å ha knekt 2 steingodssteiner, kjøpte jeg denne. Denne er perfekt å kaste pizzaen på også.

Bakespade
Bruker du en eller annen form for bakestein, trenger du også en bakespade for å greie å forflytte brødene dine fra stedet de hever og inn i stekeovnen. Og til å ta dem ut igjen.

Bakerist
Avkjøl bestandig bakvarket ditt på en bakerist slik at det kommer godt med luft rundt hele veien. Da beholder du den sprø skorpen som du akkurat har jobbet for å få.

Utstyret du trenger til gjærbaksten!

Enda flere plastbokser
Disse oppbevarer jeg surdeigene mine i. Èn til den fine hvetesurdeigen og én til rugsurdeigen. Husk at når du føst har bygget deg opp en surdeigskultur, kan du mate den opp og ha den så lenge som du vil. Det går dessuten veldig fint å dele ferdig surdeigskultur med andre, så slipper de å starte helt på scratch.

 

 

 

7 kommentarer til “Utstyret du trenger til gjærbaksten!”

 1. Hei,
  Jeg driver og planlegger nytt kjøkken, og jeg lurer på hva du pleier å bake ut deiger på? Har du en egen steinplate til dette, eller baker du rett på benkeplaten?
  -Anita

 2. Hei Anita!
  Hjemme på kjøkkenet har jeg en stor granittplate som ligger oppå trebenken bestandig. Den baker jeg ut på. Her nede på matverkstedet mitt, bruker jeg induksjonstoppen når jeg baker ut. Den fungerer helt perfekt!
  Lykke til med planleggingen!

 3. Den plastboks du oppbevarer din rugsurdeig i med «flaps» på alle 4 sider er jegbpå jakt etter. Vet du firmanavn på denne eller hvor du har kjøpt denne?

  • Hei Niels!
   De har jeg i mange ulike størrelser, som jeg bruker til alt mulig, og dem har jeg kjøpt på Europris. Ikke noe fancy pancy der med andre ord 🙂

 4. Hei, hvilket merke er eltemaskinen din, og kan du anbefale den? Jeg har prøvd opptil flere, men de fleste faller gjennom når det gjelder elting og strekking av deigen – enten kveiler deigen seg fast rundt eltekroken og blir dermed ikke noe særlig eltet, eller så krever det betydelig egeninnsats med å bevege eltearmen fram og tilbake for at alle ingrediensene skal komme med. Ønsker meg en maskin som kan elte store, tunge deiger og som jeg kan ha i noen tiår fremover. 🙂

  • Hei Elin!
   Problemet med de fleste vanlige bordmodeller av eltemaskiner er at de tar ganske liten deig. Min erfaring er at de fleste bare greier litt over 1 kg med mel før deigen går oppover eltekroken, som du beskriver. Jeg har en litt større maskin fra Electorlux som jeg bruker mest. Den er ikke like fin å se på, men elter veldig bra.
   Vet at mange sverger til de største fra Kenwood når det kommer til elting, men jeg har ikke erfaring med dem selv.
   Google for å finne noen forbrukertester, er mitt beste tips. Lykke til!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon