Langstekt lammekjøtt med mosmos

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Langstekt lammekjøtt med mosmos

Lammebog er et perfekt stykke kjøtt til langsteking. Bogen er skulderen og forbeina til lammet. Dette er kjøtt med mye muskulatur. Det krever derfor lang tilberedningstid. Når det til gjengjeld får det, ender du opp med et kjøtt som er så mørt at det nærmest faller fra hverandre bare du ser på det.

Det er kanskje mest vanlig å bruke lammebogen til fårikål, frikaséer eller gryter, og da selges som oftest kjøttet ferdig oppdelt i skiver. Det kan derfor være lurt å bestille lammebogen i kjøttdisken en dag eller to før du tenker å tilberede det.

Langstekt lammekjøtt med mosmosUt fra bildevinkelen skulle man nesten tro at dette er en skikkelig svær breiflabb, men det er det altså ikke. 

Dette trenger du for å lage langstekt lammebog med mosmos og saus til 4 personer
1 lammebog, ca. 2 kg
2 ts salt
godt med nykvernet pepper
2-3 ss olivenolje
2 never frisk timian
1 hel hvitløk

Mosmos
1 kg potet
300 g gulrot
200 g kålrot
2 fedd hvitløk
30 g smør
1 dl fløte
ca. 1 dl melk
salt
pepper

Saus
kraft fra langpanna du har stekt lammebogen
1 ss hvetemel
3 dl kyllingkraft eller -buljong
1 ss rødvinseddik

Sett stekeovnen på så 225 grader.

Fordel saltet, godt med nykvernet pepper og olivenolje rundt hele bogen og gni det lett inn i kjøttet.

Legg halvparten av timianen i en langpanne. Del opp hvitløken i fedd. Du trenger ikke å fjerne skallet, men bruk en kniv og press hvert fedd litt flatt før du legger halvparten av feddene oppå timianen. Legg lammebogen oppå og fordel timianen og resten av hvitløkfeddene på toppen.

Sett langpanna inn i stekeovnen og senk samtidig varmen til 120 grader. Etter 20 minutter legger du aluminiumsfolie over lammekjøttet. Stek videre i ca. 3 1/2 time. Når du lett kan ta kjøttet fra hverandre med to gafler, er kjøttet ferdig.

Start med mosen ca. 45 minutter før kjøttet er ferdig. Navnet på denne mosen er fra min brors nå avdøde svigerfar, som var en mester på mosmos. Det er rett og slett en potetmos med gulrot og kålrot i.

Skrell og del opp grønnsakene i mindre terninger. Ta skallet av hvitløkfeddene og kok både grønnsakene og hvitløken i usaltet vann til de er møre.

Hell av vannet og la grønnsakene dampe tørre i kasserollen, uten lokk i noen minutter. Del opp smøret i mindre biter og varm fløten og melken til den nesten når kokepunktet. Ha smørbitene i kasserollen og knus grønnsaksbitene med en stapper. Det spiller ingen rolle om det blir igjen noen små grønnsaksklumper. Det er bare godt. Spe med litt av fløtemelken og rør kraftig. Fortsett med speingen til mosen får en passe konsistens. Smak til med salt og pepper.

Hvis mosen blir stående en stund, må du spe den med litt mer melk.

Når lammekjøttet er ferdig, tar du det forsiktig ut av langpanna og legger det over på et serveringsfat. Dekk til kjøttet med aluminiumsfolien og legg et kjøkkenhåndkle over for å holde det varmt. Det varierer noe om hvor mye fett som ligger igjen i panna, men hell ca. 1 dl oppi en liten kasserolle. Ha i hvetemelet og rør det sammen. Tilsett kraften eller buljongen og kok opp. La det koke i ca. 6-7 minutter. Tilsett rødvinseddiken og smak eventuelt til med mer salt og pepper.

Langstekt lammekjøtt med mosmos

God middag!

2 kommentarer til “Langstekt lammekjøtt med mosmos”

  1. Hei, takk for denne og mange gode oppskrifter og morsomme ideer! Har du tips til et steketermometer som har det som er nødvendig og ikke alt mulig annet, OG som ikke slutter å virke med en gang? Har ikke hatt flaks og kjøpt minst fem nye det siste året….

  2. Hei Herborg og takk for hyggelig melding.
    Mine har en tendens til å gå i stykker de også. Jeg har steketermometer som jeg kobler til inne i stekeovnen, og de virker. Men noen ganger passer det bedre med løse, og de må jeg bytte ut med jevne og ujevne mellomrom jeg også. Så, beklager, men her har jeg ikke gode tips å komme med.
    🙂 Marit

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon