Urtefylt lammesteik

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Urtefylt lammesteik

Jippi! Nå er lammesesongen her igjen! Massevis av deilig kjøtt ligger bare å venter på å bli oppspist! Jeg er veldig glad i lammekjøtt og bruker det til både tradisjonelle, norske retter og retter inspirert av det Nord-Afrikanske kjøkkenet.

Jeg liker å kjøpe lammekjøttet mitt hos Brødr. Ringstad, som har utsalg her i Rakkestad hvor jeg bor, men som også selges i veldig mange dagligvarebutikker på hele Østlandet. De selger fjellam fra Imsdalen, og jeg har selv vært og besøkt de to bøndene som leverer lammekjøttet til Brødr. Ringstad. Har du lyst til å lese mer om dem, finner du det her.

Lammekjøtt passer veldig godt å matche med hvitløk og massevis av urter, og det er det jeg gjør her også. Og så serverer jeg det sammen med ovnsstekte rotgrønnsaker og pannestekt topp og soltørkede tomater – en blanding som rett og slett er veldig god!

Urtefylt lammesteik

Oppskrift på urtefylt lammesteik servert med stekt sopp og tomat og ovnsbakte tomater
til 8-10 personer

Lammesteik
ca. 2 kg lammesteik
5-6 fedd hvitløk
½ rød chili
½ potte basilikum
½ oregano
4-5 greiner rosmarin
2 ts flaksalt
godt med nykvernet pepper
hyssing

Ovnsstekte rotgrønnsaker
12-15 poteter
6-8 gulrøtter
2 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 ½ ts flaksalt
godt med nykvernet pepper

Tomat- og sopptilbehør
20 sjampinjong – avhengig av størrelsen
2-3 ss olivenolje
2 fedd hvitløk
1 ts flaksalt
nykvernet pepper
10 soltørkede tomater i olje
2 bokser røde bønner
noen basilikumblader til pynt

Basilikumpesto
40 g pinjekjerner
1 stor potte basilikum
1 fedd hvitløk
1 ¼ dl god olivenolje
40 g parmesan
saft av ¼ sitron
1 ts salt
nykvernet pepper

Sett stekeovnen på 175 grader varmluft.

Skjær et snitt langsetter steiken slik at du bretter ut kjøttet. Hakk opp hvitløkfeddene, chilien (som du gjerne kan fjerne frøene på først) og urtene og bland de med halvparten av saltet og pepperen. Fordel dette på innsiden av kjøttet. Rull så kjøttet fast sammen og surr det med kjøkkenhyssing. Fordel resten av saltet og pepperen rundt kjøttet.

Stikk et steketermometer midt inn i kjøttet. Kjøttet skal nå stekes til det får den kjernetemperaturen som du ønsker. Eller det vil si: du må ta kjøttet ut av stekeovnen når det er 4-5 grader lavere enn du ønsker at det skal være. Ettersom kjøttet stekes på så sterk varme, vil det øke såpass mye etter at du har tatt det ut.

Her er temperaturskalaen for lammekjøtt – målt i kjernen:
rødt kjøtt: 60-65 grader
rosa kjøtt: 65-68 grader
gjennomstekt: 76 grader

Pakk lammesteiken løst inn i aluminiumsfolie når du tar det ut, og la det hvile i 20 minutter.

Mens kjøttet steker, kan du lage pestoen. Start med å riste pinjekjernene i en tørr stekepanne til de blir brunflekkete. Ha kjernene, basilikumbladene og hvitløkfeddet i en blender og kjør knivene rundt til alt har blitt helt smulete. Tilsett olivenoljen i en tynn stråle mens blenderen fremdeles går rundt. Riv parmesanen og ha i. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Grønnsakene trenger ca 25 minutter, og det er så lenge som kjøttet skal hvile og den tiden du bruker på å skjære det opp (jeg gjør i alle fall det). Skrell eller vask grønnsakene og del dem i passe stykker. Hakk opp hvitløksfeddene. Ha dette i en langpanne og bland det med oljen og krydderet.

Skru stekeovnen opp til 225 grader varmluft og stek til grønnsakene er gjennomstekte og gyllenbrune – ca. 25 minutter.

Så er det tomat- og soppblandingen. Den er knallgod, bare så det er sagt! Skjør sjampinjongen i forholdsvis tynne skiver og ha halvparten av skivene i en stekepanne sammen med halvparten av oljen. Fres på ganske sterk varme til skivene blir gyllenbrune. Ta dem ut og gjenta med resten av dem.

Ha all soppen tilbake i stekepannen og skru samtidig ned varmen til medium. Hakk opp hvitløkfeddene og ha i sammen med salt og pepper og la det surre i noen minutter. Del opp tomatene og ha i.

Skyll bønnene i kaldt vann før du har også dem i stekepannen og lar de steke med til de blir gjennomvarme. Smak til med salt og pepper. Dryss noen basilikumblader over ved servering.

Urtefylt lammesteik

 

Urtefylt lammesteik Urtefylt lammesteik Urtefylt lammesteik Urtefylt lammesteik

Urtefylt lammesteik

God middag!

 

Dette blogginnlegget er skrevet som en del av et samarbeid jeg har med Brødr. Ringstad. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon