Helstekt kalkun med rosenkål og god saus

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Helstekt kalkun med rosenkål og god saus

For veldig mange er kalkun og nyttårsaften én side av samme sak. Og en velstekt kalkun med god saus og godt tilbehør, er jo skikkelig festmat. For å få ekstra smak inn i kalkunen, legger jeg den i en saltlake 1 døgn før jeg steker den. Leser du denne oppskriften for sent til at du rekker å gjøre det til nyttårsaften, er det ikke krise. Da bare salter og peprer du den litt ekstra før du setter den i stekeovnen.

For å bevare kalkunbrystet saftig, pensler jeg det med smør gjennom hele steketiden.

Kombinasjonen rosenkål og bacon er bestandig et vinnertilbehør.

Helstekt kalkun med rosenkål og god saus

Dette trenger du for å lage heltekt kalkun med rosenkål og god saus til 6 personer

Kalkun
1 kalkun, ca. 5 kg
125 g salt
5-6 l vann
1 sitron
1 appelsin
1 hvitløk
4 laurbærblad
100 g smør eller andefett

Saus
innmat fra kalkunen
2 sjalottløk
1 laurbærblad
1 fedd hvitløk
1 ss smør
1 ss olivenolje
2 dl rødvin
3 dl kraft
1 ss maisenna
3 dl kremfløte
salt
pepper

Tilbehør
400 g bacon
800 g rosenkål

Tin kalkunen i kjøleskapet i 1-2 døgn. Ta ut posen med innmat.

Finn en kasserolle eller en stor bolle som rommer hele (eller mesteparten) av kalkunen. Ha saltet i bollen og rør det ut i litt av vannet. Del opp sitronen, appelsinen og den hele hvitløken og ha det i bollen sammen med laurbærbladene. Legg kalkunen i saltvannet og fyll opp nok vann til at hele kalkunen blir dekt. Legg plastfolie over bollen og la den stå kaldt i ca. 1 døgn.

Neste dag
Sett kalkunen i romtemperatur og hell ut vannet. Sett stekeovnen på 200 grader og smelt smøret eller andefettet.

Legg kalkunen over i en langpanne. Tørk av vannet. Pensle på et lag med smør/fett og sett langpanna på nederste rille i stekeovnen. Kalkunen skal steke et sted mellom 2 timer og 10 minutter til 2 timer og 30 minutter. Hver halvtime pensler du den med fettet. Sett et steketermometer inn i beinfestet når tiden nærmer seg. Er kjernetemperaturen over 72 grader, er kalkunen ferdig. Ta den ut, dekk den med folie og la den hvile i ca. 30 minutter.

Ha innmaten fra kalkunen i en liten kjele og hell over nok kaldt vann til det dekker. Kok opp og fjern skum som danner seg på toppen. Klyv den ene sjalottløken i to og ha i panna sammen med laurbærbladet. La det koke i ca. 30 minutter.

Finhakk den andre sjalottløken og hvitløkfeddet og ha det i en liten kasserolle sammen med smør og olivenolje. La det surre på svak varme i noen minutter til løken har blitt blank. Ha i rødvinen og la den koke nesten helt inn. Så tilsetter du kraften du akkurat har lagd og lar den også koke nesten helt inn. Rør ut maisennaen med fløten og tilsett. Smak til med salt og pepper.

Del baconet i småbiter og brun det i en panne. Rens rosenkålen og kok den i godt saltet vann i ca. 3 minutter. Hell den over i et dørslag og ha den over i panna sammen med baconet. La det surre sammen i noen minutter til rosenkålen er ferdig. Smak til med salt og pepper.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon