Langstekt svinenakke

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Langstekt svinenakke

Veldig mye svinekjøtt er som skapt for langtidssteking. Jo flere timer det får på lav varme i stekeovnen, desto mørere og saftigere blir det. Nakken er et av favorittstykkene mine fra grisen. Akkurat passe med fettmarmorering og helt brilliant i smaken.

Jeg bruker å langsteke svinenakken på 120 grader i 5-6 timer. Du kan steke det på lavere varme også. Jo lavere varme og flere timer i varmen, desto mørere blir kjøttet. Kjøttet skal stekes lenge nok til at du får en kjernetemperatur på rundt 95 grader.

Langstekt svinenakke

Langstekt svinenakke med gulrot og potetstappe

til 4-5 personer

2 løk
4-5 fedd hvitløk
1 ss olivenolje
4 gulrøtter
1 kg svinenakke
2 ts salt
godt med nykvernet pepper
2 laurbærblad
1/2 ts spisskummen

Potetstappa
1 kg kokefast potet
1 1/2–2  dl melk
30 g smør, romtemperert
salt
pepper

Langstekt svinenakke

Skjær opp løken i tynne skiver og hakk opp hvitløkfeddene. Ha det i en stekepanne sammen med olivenoljen og la det surre på forholdsvis svak varme i noen minutter. I mellomtiden skreller du gulrøttene og skjærer dem i skiver.

Langstekt svinenakke

Kjøttstykket krydrer du godt med salt, pepper og spisskummen. Bruker du en slow cooker, legger du nå løken og gulrotskivene i bunnen av beholderen og legger kjøttstykket over. Legg i larubærbladene.

Det går helt fint å bruke stekeovnen også. Sett den på 100 grader og legg råvarene på samme måte i en ildfast form. Legg over folie og stek i 7-8 timer eller sett stekeovnen på 125 grader og stek i ca. 5 timer. Er du i tvil om kjøttet er ferdig, stikker du inn et termometer.

Jeg satte min slow cooker på 8,5 timer, la på lokket og bare gikk rundt og snuste inn de deilige luktene de kommende timene.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Jeg liker potetstappen best når det fremdeles er en del klumper i den, men her er smaken forskjellig. Mos den etter din smak. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Langstekt svinenakke

God middag!

13 kommentarer til “Langstekt svinenakke”

 1. Er litt nyskjerrig på crockpot,har sett litt rundt om,ka størrelse vil du anbefale?Kan ein koke til to i ein 5liters f.eks?

 2. Hei Hildegunn.
  Jeg vet jammen meg ikke hvor stor min er, men tipper kanskje på at den kan være 6,5 l – hvis det finnes – og den er kjemperomslig. Her kan jeg helt sikkert lage mat til 15 personer, så det burde ikke være noe problem med en på 5 liter til to personer.
  Lykke til!

 3. Ville du brukt samme krydder til en reinsdyrnakke? er velsignet med en jeger til make, så hjort og reinsdyr er hverdagsmat her i heimen….

 4. Hei Anette og beklager et supertregt svar!
  Ja, jeg tror alle disse krydderne vil passe bra til reinsdyr også. Langsteker du det på samme måte?

 5. Har en reinsdyrnakke liggende i fryser som jeg ikke helt har visst hva jeg skal gjøre med; så her fikk jeg en idé. Tenkte jeg skulle langtidssteke, det blir jo supermørt og godt. Bare litt usikker på hvilke krydder jeg skulle satse på, men tror jeg prøver din oppskrift 🙂

 6. Hei Anette!
  Prøv i vei. Jeg tror nok sikkert at krydderne passer godt. Jeg vet ikke helt hvordan reinstyrkjøtt er å langsteke på denne måten, men det går sikkert fint. Gi meg en tilbakemelding på hvordan det går, da. Lykke til!

 7. Hei!
  Så fin oppskrift!
  Jeg skal prøve denne i morgen. Men jeg lurer på hvor mange grader kjøttet skal være når den er ferdig? Skal bruke stekeovn i 7-8 timer på 100 grader.

  Svinenakken jeg har kjøpt er røkt. Vet du om jeg fortsatt bør pepre og salte den før den stekes?

  Hilsen Camilla 🙂

  • Hei!
   Beklager. Det har jeg glemt å skrive inn. Kjøttet skal være et sted over 90 grader. Jeg skal skrive det inn nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon