Deilig fisk med bacon og den beste hvite sausen

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Deilig fisk med bacon og den beste hvite sausen

Innimellom dukker fiskebilen opp i gårdspalssen hjemme. Jeg har aldri greid å finne et mønster for når de kommer, men plutselig står bilen på plassen og fiskebilmannen (ja, for det er bestandig en mann!) på trappa for å selge diverse frossen fisk.

Behovet for frossen fisk i fryseren var på mange måter større før, da ferskfisktilbudet her ute på landet var riktig så dårlig. Heldigvis har det blitt bedre de siste 2 årenen. Selv om, er det allikevel behagelig å bare kunne ta opp fisken rett fra fryseren og slippe og kjøre til butikken innimellom. Jeg synes dessuten at fisken jeg kjøper fra fiskebilen bruker å holde en høy standard. Alle fileter og skiver bruker også å være singelfrosne slik at det er lett å ta opp akkurat den mengden du ønsker.

Sist mannen med frysebilen dukket opp, kjøpte jeg med både røkte koljeskiver og store og fine kveiteskiver. Kolje, eller hyse som den også heter, husker jeg vi spiste masse av i barndommen, og når fiskemannen sto der slo deg meg at det var fryktelig lenge siden jeg hadde spist det sist. Vanlig, ubehandlet kolje hadde han ikke, så da gikk jeg for den røkte varianten. Og den var kjempegod!

Tining av fisk
Den beste måten å tine fisk på er å pakke fisken helt tett inn i plast for så å legge i en balje med kaldt vann. Det går fort samtidig som fisken beholder kvaliteten ettersom den ikke blir varmet opp på noe vis. Tin for all del ikke fisk i mikrobølgeovn!

Her lager jeg en aldeles fantastisk god saus til fisken. Har du en hvitvinsskvett stående som du ikke får drukket opp, putt den i en boks og oppi fryseren, så har du til en saus som dette. Det er ikke store skvetten du trenger, men den gjør underverker. Kommer du over matlagingsvis i butikken, er det også veldig kjekt å ha stående. Du kan lese mer om matvinen her.

Deilig fisk med bacon og den beste hvite sausen

Dette trenger du for å lage røkt kolje med bacon og hvitvinssaus til 4 personer
1-2 skiver røkt kolje pr person (avhengig av størrelsen på skivene)
2 ts salt
150 g bacon, helst tørrsaltet
2-3 gulrøtter

Hvitvinssaus
1 sjalottløk
1 ss olivenolje
½ ts salt
½ dl hvitvin
1 ss hvetemel
1 ½ dl fløte
1 dl creme fraiche (du kan også øke fløtemengden tilsvarende eller bare bruke creme fraiche)
ca. 1 dl vann
½ ts sukker
nykvernet pepper

kokte poteter

Deilig fisk med bacon og den beste hvite sausen

Er fisken frossen? Tin den etter anvisningen min litt høyere opp i denne saken.

Sett stekeovnen på  170 grader.

Dryss saltet over de tinte fiskeskivene og la dem ligge i 15 minutter. Skyll av saltet og legg dem over på en bakepapirkledd stekeplate. Stek fisken i 12-13 minutter. Når beinet begynner å løsne, er fisken ferdig.

Del baconet i småbiter og stek deg gyllenbrunt i en stekepanne. Vil du servere det sprøtt, tar du det opp av pannen og lar det renne av på kjøkkenpapir. Du kan også servere baconet sammen med fettet. Det gir ekstra smak til den ferdige retten.

Skrell gulrøttene og del dem i små fine terninger. De skal tilsettes sausen de siste kokeminuttene, så legg dem til side så lenge.

Finhakk sjalottløken og ha den i en kasserolle sammen med olivenoljen og saltet. La det surre på ganske svak varme i 4-5 minutter, til løken har blitt myk. Ha i hvitvinen og la det koke inn. Rør så inn hvetemelet og spe med fløten. Bruker du bare creme fraiche, sper du med vannet nå og har i creme fraichen etterpå. Rør ut alle melklumpene før du har i creme fraichen også og koker opp. La det koke i noen minutter. Spe med vannet. Tilsett sukkeret og smak til med nykvernet pepper og eventuelt mer salt. Ha i gulrotterningene og la dem koke med til de blir gjennomkokte.

Kokte poteter er veldig godt til. Ungene elsker å mose dem ned i sausen. Jeg også, sånn i og for seg.

Deilig fisk med bacon og den beste hvite sausen

God middag!

 

 

 

Ett kommentar til “Deilig fisk med bacon og den beste hvite sausen”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon