Kylling tikka

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kylling tikka

Noe av moroa med å lage mat, er å prøve nye smaker og finne sammensetninger som man ikke har prøvd før. Noen ganger blir resultatet definitivt ikke så smakfullt som det var tenkt, mens andre ganger er smakene som et nyforelsket par – heftig og sammenfiltrert. Jeg er ikke så godt bevandret i det indiske kjøkkenet at jeg vet om det er vanlig å bruke denne grønne risen sammen med kylling tikka. Men i min østfoldske tolkningen av god indisk mat, er dette en perfekt kombinasjon.

I India heter alle smakssatte risretter pilaff. En pilaff kan være en helt enkelt smakssatt ris eller ha en riktig så lang innholdsfortegnelse.

Kylling tikka

Dette trenger du for å lage kylling tikka til 4 personer

Kylling tikka
4 kyllingbrystfileter
saft av ½ sitron
1 ts salt
2 cm fersk ingefær
4 fedd hvitløk
1 ½ dl matyoghurt
½ dl kremfløte
½-1 ts chilipulver
½ ts gurkemeie
1 ts sukker
1 ½ ss hvetemel
1 ts garam masala
1 ss solsikkeolje

Spinatpilaff
200 g basmatiris
3 ½ dl vann
1 liten løk
1 fedd hvitløk
1 hel grønn chili
2 ss solsikkeolje
1 laurbærblad
2 kardemommekapsler
6 hele, svarte pepperkorn
1 ts hele spisskummenfrø
salt
200 g frossen spinat
2-3 ts sitronsaft

For å få den helt rette smaken på disse kyllingfiletene, blir de gjenstand for dobbelmarinering. Start med å dele kyllingfiletene i ganske store terninger, ca. 4 x 4 cm. Ha dem i en bolle sammen med sitronsaften og saltet. La det marineres i ca. 20 minutter. I mellomtiden gjør du klar ingrediensene til den neste marinaden.

Skrap vekk skallet på ingefæren med en teskje før du river kjøttet på den fineste siden av rivjernet. Riv hvitløkfeddene på sammen måte. Bland det i en bolle sammen med resten av ingrediensene. Tilpass chilimengden til ønsket styrke. En hel teskje gir litt punch i den ferdige retten.

Bland alt godt til du får ut alle klumper. Ha i kyllingbitene. Rør rundt slik at alle bitene blir godt dekt av marinaden. Legg plastfolie over bollen og la kyllingbitene marineres i kjøleskapet over natta, eller minst i 3-4 timer.

Sett grillelementet på stekeovnen på 230 grader.

Mens kjøttet marineres, lager du pilaffen. Skyll risen godt i kaldt vann. Kok opp vannet, hell i risen og sett på et lokk. Kok risen i 10 minutter. Ta kjelen av varmen, men la lokket ligge på i enda 10 minutter. Da er risen ferdig.

Finhakk løken og hvitløken og legg det til side. Rull chilien mellom fingrene for å gjøre den litt mykere. Skjær av stilkfestet og fjern frøene ved å rulle den litt mer, eventuelt stikke skaftet av en lang teskje inni. Ha oljen i en stekepanne og ha i de hele krydderene, inklusive chilipepperen. Stek det på ganske sterk varme i 20-30 sekunder. Skru ned varmen noe og tilsett løken. Stek den til den blir helt blank. Det tar 3-4 minutter. Ha i spinaten og stek videre til den har tint fullstendig. Så har du i sitronsaften og risen og steker stek til alt er gjennomvarmt. Smak til med salt.

For egentlig å leve opp til navnet tikka – som betyr kjøttbiter stekt på spyd – burde jeg træ bitene på et grillspyd når jeg skal steke dem. I dag fordeler jeg bitene like så godt på et stekebrett kledd med aluminiumsfolie og steker dem under grillelementet i stekeovnen.

Sett stekebrettet høyt opp i stekeovnen og stek i ca. 8 minutter. Det skal begynne å bli noen brune flekker på bitene. Ta ut brettet og snu bitene. Stek videre i ca. 5 minutter. Grillelementer i stekeovner oppførere seg etter min erfaring ganske forskjellig, så følg med slik at det ikke blir verken for mye eller lite stekt.

La kyllingbitene hvile i 2-3 minutter før du serverer dem med pilaffen.

I grillsesongen, kan du selvfølgelig træ bitene på spyd og legge dem på en god og varm grill.

 

 

Dette bildet er tatt av Mette Møller til boka mi “Søndagsmiddag”. Følg gjerne Mette som @mettemfoto på Instagram. 

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon