Fisk, bacon og potetstappe! Perfekt middag!

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fisk, bacon og potetstappe! Perfekt middag!

Har du smakt lysing? Lysing, sier du? Det sa iallfall jeg da jeg sto i fiskebutikken. Jeg greide ikke å sette navn på fiskefiletene som lå i fiskedisken hos Fiskeriet på Youngstorget i Oslo. Litt merkelige så dem ut også. Du kan se bilde av dem litt lenger ned i teksten. Ettersom jeg skriver om mat og lever av det, burde jeg sikkert vite hva lysing er, men det visste jeg altså ikke. Ikke har jeg smakt den før heller – iallfall ikke som jeg kan huske på. Og det er jo nettopp i slike situasjoner det er helt perfekt å befinne seg i en faghandel! Mannen bak disken – som forøvrig var veldig hyggelig, altså mannen, ikke disken, – visste jo rå. Både hvordan den smaker og hvordan jeg best mulig skulle tilberede den.

Lysingen endrer ganske mye karakter fra rå til kokt tilstand. Den fastner til og den endrer farge fra et lett rosaskjær til kritt hvitt. Fiskemannen kunne også fortelle meg at lysing er ganske likt torsk i smaken, men den smaker litt mer av den enn torsken.

Jeg gledet meg derfor til å komme hjem for å lage middag med lysing for første gang!

PS! Du kan bruke torskefileter på akkurat samme måte som jeg gjør med lysingfiletene.

Her kan du se bildene fra mitt siste besøk hos Fiskeriet.

Fisk, bacon og potetstappe! Perfekt middag!

Dette trenger du for å lage lysing med bacon, chorizo og asparges til 4 personer
800 g lysingfilet – eller torskefilet
2 ss salt
120 g bacon, helst tørrsaltet
60 g chorizo
1 bunt asparges

Potetstappe
1 kg kokefast potet
1 fedd hvitløk
1 1/2–2  dl melk
30 g smør, romtemperert
salt
pepper

Start med potetstappa. Den tar lengst tid.

Kok opp vann til potetstappa i en kasserolle. Skrell potetene, del dem i mindre biter og ha dem i det kokende vannet sammen med hvitløkfeddet. Kok dem møre.

Tøm vannet av kasserollen og la den stå i 2 minutter uten lokk for at potetene skal dampes tørre. I mellomtiden varmer du opp melken til den ryker. Ha smøret i kasserollen. Knus potetene med en stapper før du sper med melken. Jeg liker potetstappen best når det fremdeles er en del klumper i den, men her er smaken forskjellig. Mos den etter din smak. Rør kraftig i mosen for å få den luftig og myk. Smak til med salt og pepper.

Fisk, bacon og potetstappe! Perfekt middag!

Lysingfiletene ser litt rare ut i kjøttet mens de fremdeles er rå. Når de blir kokt eller trekt, som det jo egentlig heter, fastner de til og blir samtidig helt hvite.

Fordel et godt lag med salt rundt fiskefiletene og la dem ligge slik i 15 minutter. I mellomtiden koker du opp vann i en romslig kasserolle, til fisken, og i en litt mindre kasserolle, til aspargesen. Fiskevannet skal være like salt som saltvann i sjøen.

Skyll saltet av fiskefiletene med kaldt vann før du har i fiskebitene. Legg på lokk og kok opp vannet igjen. Akkurat i det vannet koker, trekker du kasserollen bort fra varmen og lar fiskestykkene ligge i i 10-12 minutter. Ta dem forsiktig opp og la vannet renne av før du plasserer dem på et serveringsfat.

Del opp baconet i mindre biter og stek det gyllenbrunt og sprøtt på medium varme i en stekepanne. Fjern skinnet på chorizoen og del den i mindre terninger før du steker bitene sammen med baconet det siste 4-5 minuttene. Fettet som blir igjen i stekepanna, smaker skikkelig godt pent fordelt over fiskestykkene ved servering.

Salt aspargesvannet og kok aspargesene i 4 minutter.

Fisk, bacon og potetstappe! Perfekt middag!

Fisk, bacon og potetstappe! Perfekt middag!

God middag!

 

2 kommentarer til “Fisk, bacon og potetstappe! Perfekt middag!”

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon