Eyvind Hellstrøms roquefortterte med løkmarmelade

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Eyvind Hellstrøms roquefortterte med løkmarmelade

Jeg har veldig mange kokebøker. Noen bruke jeg ofte mens andre blar jeg i en gang i mellom. Men alle er de med på å inspirere på ett eller annet vis. Èn av bøkene som står i hylla er Ingrid Espelid Hovig og Eyvind Hellstrøms ”Livretter”. Der viser de frem den maten de liker aller best, samtidig som de forteller små mathistorier knyttet til oppskriftene.

En av Ingrids historier er fra hennes første møte med Eyvind. Han var akkurat kåret til Årets kjøkkensjef og Ingrid dro med seg TV-teamet fra NRK for å lage TV-sending fra Bagatellekjøkkenet. Hun skriver at hun var skikkelig skjelven av nervøsitet foran møtet, fordi hun ikke helt visste hvordan hun skulle få denne veldig reserverte og lite pratsomme mannen til å snakke foran TV-kameraene.

Hellstrøm skriver at han også var veldig nervøs foran dette møtet, og for å sikre seg et godt førsteinntrykk, lagde han en roquefortterte med løkmarmelade som ble servert straks Ingrid og TV-teamet var innenfor dørene. Nervøsiteten forsvant for begge to og vennskapet startet.

Både terten og marmeladen er så god at jeg viderebringer oppskriften.

Eyvind Hellstrøms roquefortterte med løkmarmelade

Eyvind Hellstrøms roquefortterte med løkmarmelade

Mørdeig
100 g kaldt smør
150 g hvetemel
¼ ts salt
2–3 ss kaldt vann

Fyll
200 g roquefort
5 dl matfløte
1 egg
3 eggeplommer
nykvernet pepper
¼ ts salt

Løkmarmelade
skallet av 2 appelsiner
5 middels store løk
½ dl hvitvinseddik
5 dl appelsinjuice
20 røde pepperkorn

Del smøret i små terninger og ha det i en food processor sammen med hvetemel og salt. Kjør til det blir smulete. Tilsett litt og litt vann, akkurat nok til at du greier å samle det sammen til den deig. Ikke kjør processoren mer enn du trenger, da kan bunnen bli seig.

Klem deigen sammen til en tykk pannekake og pakk den inn i plastfolie. Legg den i kjøleskapet i minst 30 minutter.

Mens deigen hviler, kan du lage løkmarmeladen. Den passer forøvrig veldig godt sammen med mye annen mat også. På stekt kjøtt eller sammen med en ostetallerken.

Med en skarp kniv skjærer du det oransje av appelsinene. Skjær skallet i helt tynne strimler. Kok opp vann i en kasserolle og ha i appelsinstrimlene. La dem koke i 2–3 minutter. Hell det over i et dørslag.

Skrell løken og skjær den i helt tynne skiver. Ha skivene i en kasserolle sammen med appelsinstrimlene, hvitvinseddiken og appelsinjuicen og kok opp. La det koke på ganske sterk varme til væsken har dampet bort, i ca. 15 minutter. Rør i bunnen slik at det ikke setter seg fast. Her går jeg litt utenom Hellstrøms oppskrift og bruker å tilsette 2 spiseskjeer sukker under kokingen for å få litt ekstra sødme.

Ta kasserollen av varmen og rør inn pepperkornene. La marmeladen avkjøles før servering.  

Smør en paiform på 20 cm i diameter med smør eller formfett. Ta deigen ut av kjøleskapet og kjevle den ut til en tynn leiv. Jeg bruker å kjevle mellom to lag plastfolie som jeg drysser med mel. Løft deigen forsiktig opp og legg den i forma. Press den godt ned langsmed kanten. Vil du ha den på Hellstrøms vis ruller du kjevlet over kanten og fjerner den overflødige bunnen. Her lager jeg den litt mer rustikk og bruker en vanlig kakeform i stedet for paiform, og lar deigen gå oppover kantene.

Prikk bunnen med en gaffel før du kler den med bakepapir og fyller forma med tørre erter eller lignende. Sett forma i kjøleskapet i 30 minutter. Sett stekeovnen på 220 grader.

Stek terteskallet midt i stekeovnen i 20 minutter. Ta ut ertene og bakepapiret og la bunnen avkjøles.

Skru ned varmen i stekeovnen til 150 grader.

Ha alle ingrediensene til fyllet i food processoren og kjør det sammen til du får en helt klumpfri røre. Sett terteskallet på et stekebrett og sett det midt i stekeovnen. Hell oppi osterøren. Skallet blir helt fullt. Stek terten i 35–40 minutter. Rist forsiktig på stekebrettet for å se om paien er ferdig. Den skal fremdeles være litt vaglete. Ta den ut og la den avkjøles.

Eyvind Hellstrøms roquefortterte med løkmarmelade

 

 

Dette bildet er tatt av Mette Møller til boka mi «Søndagsmiddag». Følg gjerne Mette som @mettemfoto på Instagram.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon