Kjempegod bacalao

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Kjempegod bacalao

Hver gang jeg spiser bacalao tar jeg meg i å tenke at det er alt for lenge siden sist! Bacalao er rett veldig godt! Litt annerledes i smaken enn mye av det andre jeg spiser. Og det er nettopp det som gjør bacalaoen så fortryllende å spise.

De to viktigste ingrediensene i en tradisjonell bacalao er klippfisk og hermetiske tomater. Klippfisk er torsk som først blir saltet, så tørket. Vanlig tørrfisk blir bare tørket. I fjor besøkte jeg klippfiskmester Garshol i Kristiansund, og han fortalte meg at den absolutt beste klippfisken er den som blir lagd av gyteklar skrei. Det er rett før skreien gyter i mars at den er aller mest smakfull.

Når du skal kjøpe klippfisk i butikken, så prøv å finn så store fiskestykker som mulig. Da blir det store, kraftige stykker som gir deg fine og veldig smakfulle fiskestykker i den ferdige bacalaoen.

Husk at du må vanne ut klippfisken i 1 døgn før du skal lage maten!

Kjempegod bacalao

Dette trenger du for å lage bacalao til 4 personer
400 g klippfisk (uvannet – 800 gram ferdig utvannet)
8-9 poteter
2 store løk
1 rød chili
1 glass hermetisk paprika (pimientos), 280 gram
3 tomater
1 dl olivenolje
2 bokser hele hermetiske cherrytomater
1 ts chilipulver
150 g hele svarte oliven

Legg fiskestykkene i kaldt vann og la dem ligge i kjøleskapet i 1 døgn. Skift vann én til to ganger i løpet av døgnet.

Skrell potetene og skjær dem i 1 ½ cm tykke skiver. Skrell løken og skjær den i tynne skiver. Finhakk chilien. Jeg bruker å ta med frøene, men der gjør du som du vil. Vil du fjerne dem, deler du chilien i to på langs og skraper dem ut med en teskje før du finhakker chilien.

Del de hermetiske paprikaene i strimler som er ca. 1 cm brede og skjær tomatene i litt tykke skiver. De hermetiske paprikaene får jeg faktisk kjøpt hos min lokale Rema 1000, bare så det er sagt.

Ha olivenoljen i en stor gryte. Legg i et lag med fisk. Jeg synes det er best med litt store fiskestykker i bacalaoen. Legg så på et lag med løk, potet og tomat. Fordel over ca. 1/3 av paprikaen, tomatene, chili og chilikrydder. Fortsett til du har brukt opp alle ingrediensene.

Legg på et lokk og kok opp. La det småkoke i litt over 1 time. Rist litt på gryta innimellom, men ikke rør i den. Da går all fisken i stykker og det blir bacalaogrøt. Dryss over olivenene og la de varmes opp de siste minuttene.

Sannsynligvis trenger du ikke å salte bacalaoen ettersom fisken er salt i seg selv, men prøvesmak før servering.

Kjempegod bacalao

Godt måltid!

Kjempegod bacalao

Ser det ikke godt ut?

Kjempegod bacalao

5 kommentarer til “Kjempegod bacalao”

    • Hei Ina!
      Jeg kjøper mine på min lokale Rema 1000. Det er ikke bestandig de som jobber der vet at de har det, men det står sammen med hermetiske tomater, bønner etc.
      Lykke til i jakten 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon