Fiskeburger med aïoli

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Fiskeburger med aïoli

Har du noen gang kjøpt med deg en varm, nystekt fiskekake og nærmest slukt den på tur ut av fiskebutikken? Jeg er tilbøyelig til å mene at enhver fiskebutikk med respekt for seg selv, må ha en egen signaturfiskekake som vi kundene kan få nyte godt av.

Heldigvis er det er slett ikke noe abrakadabra å lage sine egne fiskekaker, heller. Du må bare lære deg det. For har du først lært deg en grunnoppskrift, og skjønner hvordan fiskemassen fungerer, er det både lett og ganske fort gjort. Og da det er enkelt å variere smakene på fiskekakene også.

Det som er viktig når du skal lage fiskekaker eller annen fiskefarse, er å bruke fersk fisk. Når fisken har vært fryst, mister fiskekjøttet bindeegenskapene slik at det ikke er like enkelt å få fine, akkurat passe faste fiskekaker. Det er dessuten greit å bruke en fisk som har gode bindeegenskaper i seg selv og da er hyse og sei gode eksemplarer.

Fiskeburger med aïoli

Dette trenger du til 4 personer
25 g smør
2 sjalottløk
1 fedd hvitløk
10-15 strå gressløk
¼ søtpaprika (det er de røde, lange, smale)
600-700 g fiskefilet av hyse eller sei
1 ½ ts salt
1 ss potetmel
pepper
1 ½-2 dl melk
smør og olivenolje til steking

Hvitløksmajones – aïoli
2-3 fedd hvitløk
2 eggeplommer
ca. 1 1/2 dl maisolje eller annen nøytral olje
1/2 dl olivenolje
1-2 ss sitronsaft
salt
pepper

Alle ingrediensene må være kalde og fisken må være fersk. Det er best å gjøre klar alle ingrediensene først, og så jobbe kjapt når du setter i gang, slik at ingrediensene holder seg kalde. Fiskefarsen skal heller ikke arbeides mer med enn du akkurat må.

Start med å skjære opp smøret i terninger og sett den til side. Så finhakker du sjalottløk, hvitløk og gressløk. Paprikaen deler du opp i små terninger. Sett alt til side. Bruk en pinsett eller en liten tang til å fjerne alle bein fra fiskefileten før du deler den opp i mindre terninger.

Ha fisketerningene oppi en food processor og kjør rundt til fisken er opphakket, ca. 20 sekunder. Tilsett saltet og kjør videre til den er arbeidet inn, ca. 15 sekunder. Ha i margarinterningene og kjør rundt i nye 10 sekunder. Så tilsetter du resten, unntatt melken og kjører rundt til alt er blandet.

Spe med melken litt etter litt. Farsen skal være forholdsvis fast, så vurder melkemengden mens du sper.

For å få fine fiskekaker, er det lurt å væte håndflaten med kaldt vann og forme runde, fine kaker inni håndflata. Smelt smør og olivenolje i en stekepanne med slippbelegg. Stek fiskekakene i ca. 3 ½ minutter på hver side, på litt over middels varme.

Hvitløkmajonesen
Riv eller press hvitløkfeddene i en bolle. Ha i eggeplommene og rør det sammen. Tilsett noen dråper olje og visp den inn. Så tilsetter du noen dråper til og visper den inn. Da kan du fortsette speingen i en helt tynn, tynn stråle mens du hele tiden visper kraftig. Tilsett nok olje til at du får en fyldig og fin majones. Smak til med sitronsaft, salt og pepper.

Fiskeburger med aïoli

3 kommentarer til “Fiskeburger med aïoli”

  1. Har prøvd meg på frossenfisk en gang ja – det funka dårlig. Fersk fisk er viktig…foretrekker den ofte i filet, men med dette tilbehøret ble fiskekakene ekstra spennende 🙂 Bra tips! Kan det lages uten foodprosessor tror du? Får man farsen fin nok da?

  2. Jeg bor i utlandet og bruker frossenfisk til fiskekaker og det funker, det. Men det funker egentlig bare om fisken er nesten helt frossen fremdeles når jeg kjører den i food processoren. Om fisken er helt opptint blir massen bare grynete.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon