Brenneslesuppe og tomatbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Brenneslesuppe og tomatbrød

Jeg ble veldig overrasket første gang jeg smakte brenneslesuppe. Det var jo så godt! Skikkelig frisk i smaken og helt annerledes enn jeg hadde fryktet. For jeg fryktet vel egentlig at bare smakte sunt. Du skjønner hva jeg mener! Det er morsomt når mat kan overraske slik.

Når du skal plukke nesle, så utstyr deg med lange gummihansker og ei saks og ta ikke nesler som vokser i veigrøftene eller ved søppelfyllinger. Er det små nesler der du er, tar du med både stilk og blad. Er de store og blomstrer, plukker du bare av bladene. Til denne suppa trenger du ca. 2 liter tettpakket med blad.

Som en kuriositet må jeg bare ta med at på trøndersk, som jeg jo snakker, heter brennesle brennhuttu! Et utrolig morsomt navn, og hutte meg tu så god denne suppa blir!

Er du opptatt av supermat? Dette er skikkelig norsk supermat!  Brennesle virker stimulerende på fordøyelsessysemet og kan derfor være fint å spise hvis man har fordøyelsesplager. Den regnes dessuten som en av de mest næringsrike plantene i naturen.

Brenneslesuppe og tomatbrød

Dette trenger du for å lage brenneslesuppe og tomatbrød til 4 personer (blir brød til overs)

Brenneslesuppe
2 liter nesleblad
1 sjalottløk
1 fedd hvitløk
1 ss smør
1 ss olivenolje
1 ½ ss hvetemel
1 ¼ l vann
2 buljongterninger el. tilsvarende mengde fond
2 store ss creme fraiche
1 ts salt
nykvernet pepper

Vask neslebladene godt i kaldt vann. Finhakk sjalottløken og hvitløken og ha dem i en kasserolle sammen med smør og olje. La det surre på forholdsvis svak varme i 4-5 minutter til løken har blitt blank. Rør inn hvetemelet og spe med litt av vannet. La det koke opp før du rører ut klumpene. Spe med resten av vannet. Ha i buljongen eller fonden sammen med neslebladene. La suppa småkoke i 6-7 minutter. Bruk en stavmikser til å jevne suppa helt glatt. Du kan også bruke en blender eller food processor. Tilsett creme fraichen og smak til med salt og pepper.

Finner du ikke brennesle, kan du bruke spinat i stedet for. Smaken blir ikke fullt så frisk med spinat.

 

Tomatbrød
Passer i en liten langpanne – 30 x 30 cm

750 g hvetemel
1 ts salt
4 ½ dl vann, 37 grader
1 pk gjær, fersk eller tørr
1 ½ dl olivenolje
500 g cherrytomater
Maldonsalt

Ha mesteparten av hvetemelet i en miksebolle og bland inn saltet. Bruker du tørrgjær blander du den sammen med det tørre. Fersk gjær rører du ut i vannet før du tilsetter både vannet og 1 desiliter av oljen i bollen mens mikseren går. Elt deigen på litt over medium hastighet i 7-8 minutter til deigen blir blank og jevn. Tilsett eventuelt litt mer hvetemel slik at deigen blir passe fast. Det er den når den nesten slipper bollen.

Legg plastfolie over bollen og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 45 minutter. I mellomtiden kler du en langpanne med bakepapir og deler alle tomatene i to. Hvelv deigen over i langpanna. Bruk fingrene til å få den jevnt fordelt utover. Fordel over tomatene og dytt dem ned i deigen. Fordel resten av olivenoljen og Maldonsalt på toppen. Etterhev brødet i 20-30 minutter.

Sett stekeovnen på 225 grader.  Stek brødet midt i ovnen i ca. 25 minutter. La det ut av panna og la det avkjøles på en bakerist.

 

Denne oppskriften er fra boka mi «Søndagsmiddag». Hvis du har lyst på boka, kan du bestille den som vanlig bok ved å sende en mail til meg på marit@frutimian.unitedbloggers.no, eller du kan laste den ned som e-bok. Det er Mette Møller som har tatt alle bildene i boka. Følg gjerne Mette på Instagram. Du finner henne på mettemfoto. 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon