Indisk linsesuppe og nybakte naanbrød

Du må være innlogget for å bruke disse funksjonene.

Legg til som favoritt

Legg til i ukemenyen

Legg til i handlelista

Indisk linsesuppe og nybakte naanbrød

Da jeg var på bursdagsfest og klesbytteparty hos en venninne nylig fikk vi server en skikkelig deilig indisk linsesuppe med nystekte naanbrød til. Jeg tror ikke hun hadde fulgt noen spesiell oppskrift, bare trikset og mikset litt, så da tenkte jeg at jeg fikk trikse og mikse litt jeg også. Jeg elsker mat som dette! Så gode smaker, billig å lage og herlig lett for kroppen!

Om det nå skulle vise seg at du ikke har alle krydderne som jeg bruker, er det ingen grunn til panikk! Det går helt fint å lage denne suppen selv om du ikke har en pose med sennepsfrø liggende. Sjekk ut krydderhyllene i butikken neste gang du er der. Kanskje finner du deg et nytt krydder eller to der. I samme slengen kan du sjekke ut de krydderne du har hjemme, og som du sjelden bruker. Kanskje har de gått ut på dato for lenge siden? Da kan det være lurt å bytte dem ut. Ikke fordi det er farlig å spise dem, men fordi de ikke har mye smak igjen.

Oppskrift på indisk linsesuppe og naanbrød
til 4 personer (+ litt rester av naanbrødet)

Linsesuppen
1 liten løk
3 fedd hvitløk
½-1 rød chili
2 cm ingefær
1 ss olivenolje
1 ts flaksalt
½ ts sennepsfrø
1 ts gurkemeie
½ ts spisskummen
½ ts malt korianderfrø
½ ts garam masala
1 ts nykvernet pepper
1 liten gulrot
2 ss tomatpuré
6–7 dl vann
1 grønnsaksbuljongterning eller –fond
4 dl kokosmelk
250 g tørre røde linser
cherrytomater og vårløk til servering

Naanbrødene
500 g hvetemel
¼ pk gjær, fersk eller tørr
½ ts salt
½ ts spisskummen
½ ts malt koriander
1 fedd hvitløk
3 ½ dl vann, ca. 25 grader
50 g smør
litt flaksalt
noen tørkede urter

Start med deigen til naanbrødene. Ha hvetemelet i en bakebolle sammen med gjær, salt og krydder. Bruker du fersk gjær, smuldrer du den rett oppi bollen. Riv hvitløkfeddet på den fine siden av rivjernet før du har det i. Hell i vannet og elt deigen på laveste hastighet på kjøkkenmaskinen i 10–12 minutter. Da skal deigen være blank og fin og nesten slippe bollen.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar om lag 1 time. Sett stekeovnen på full styrke med over- og undervarme (gjerne på 300 grader dersom stekeovnen går så høyt) og legg inn en pizzasten, dersom du har det. Hvis ikke, legger du inn en stekeplante opp ned.

I mellomtiden starter du med suppen. Finhakk løken, hvitløkfeddene og chilien. Hvor mye chili du vil bruke og om du vil ha med frøene eller ikke (det er de som gir mest hete) bestemmer du selv. Suppen blir ikke veldig sterk selv om du bruker en hel chili med frøene i. Skjær vekk skrellet på ingefæren før du river den på den fine siden av rivjernet. Ha alt dette oppi en kjele sammen med oljen og saltet og la det surre på medium varme i 3-4 minutter.

Knus sennepsfrøene i en morter og ha både dem og resten av krydderne i pannen. Surr videre i noen minutter. I mens skreller du gulroten og river den på den grove siden av rivjernet. Ha det i kjelen sammen med tomatpureen, vannet, buljongen, kokosmelken og de tørre linsene. Kok opp og la det småkoke til linsene er møre. Hvor lang tid det tar varierer litt fra linser, men rundt 40 minutter er det greit å beregne. Smak til med salt og pepper før servering. Her har jeg skjær opp noen cherrytomater og vårløker som jeg har over suppen ved servering.

Mens suppen koker, kan du lage ferdig naanbrødene. Dryss et helt tynt lag med hvetemel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 8 like store stykker. Rull dem ut til hver som ball. La dem ligge slik i 3-4 minutter før du kjevler dem ut til ovale brød, ca. 20 cm lange. Løft på leiven innimellom for å forsikre deg om at deigen ikke setter seg fast.

Brødene skal ikke etterheves, men stekes med en gang. Hvis du har en bakesten, har du sikkert også en bakespade. Bruk den for å legge brødene på bakestenen. Jeg steker to og to brød samtidig. Uten bakesten og –spade, legger du først et bakepapir oppå en stekeplate – også den har du opp ned. Så bruker du den som en bakespade og lar brødene og papiret skli ned på det stekebrettet som allerede ligger i ovnen. Det er lurt å bruke stekeplaten fra kortsiden når du lar brødene skli ned.

Hvor lenge brødene skal steke, avhenger av hvor høy varme det er på stekeovnen din, men et sted mellom 3 og 7 minutter vil jeg tippe. Fortsett med kjevlingen av resten og smelt smøret i en liten kjele. Så snart du tar ut brødene, pensler du dem med det smeltede smøret og drysser over bitte litt flaksalt og noen tørkede urter.

God middag!

6 kommentarer til “Indisk linsesuppe og nybakte naanbrød”

  1. Det står tomatpuré på ingredienslista, men det står ikke når det skal has oppi. Skal jeg bare slenge det oppi sammen med kokosmelka?

    • Hei Per Pleks! Den har jeg jammen greid å glemme! Beklager det. Ja, den skal inn sammen med kokosmelken. Skal skrive det inn med en gang!

  2. Denne suppa var skikkelig god! 🙂
    Hadde kjøpa nan-brød. Men fikk veldig lyst til å prøve meg på å bake en dag 🙂
    Hadde rester av ris fra en anna middag til. Det ble veldig godt!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Utvikling og Hosting av Sircon