Ja vi elsker fersk gjærbakst! Det er vi enige om, ikke sant? Det er jo rett og slett veldig lite som kan slå duftende nystekt gjærbakst. Akkurat så luftig som den skal være og med akkurat så mye smør som søt gjærdeig skal ha for å få det perfekte resultatet.

For det er smør som gjelder når det kommer til gjærdeiger som skal ha smør i seg. Ikke margarin. Det blir ikke det samme.

Jeg bruker min eminente bolledeig når jeg baker denne flettekringlen, og så må jeg si meg riktig så fornøyd med fyllet i akkurat denne versjonen. Istedenfor å lage et vanlig makronfyll, bestående av mandler og melis (som jeg også synes er veldig godt), brukte jeg pekannøtter og brunt sukker i tillegg til mandlene og melisen, og det ble en riktig så god kombinasjon. Både det brune sukkeret og pekannøttene gir en ekstra dybde til smaken. Jeg elsker dessuten pekannøtter.

Bak den beste flettekringlen!

Dette trenger du for å bake en flettekrans med makronfyll av mandler og pekannøtter

Deigen
600 g hvetemel
90 g sukker
3 g salt
1/2 pk gjær, enten fersk gjær eller tørrgjær
3 1/2 dl melk
100 g smør

Makronfyllet
150 g mandler
50 g pekannøtter
50 g mykt brunt sukker
100 g melis
50 g smør
1/2 dl kokende vann

Bak den beste flettekringlen!

Ha alle de tørre ingrediensene (ikke smøret) til deigen i miksebollen og ha i melken. Elt sammen deigen på den laveste hastigheten i 10 minutter.

Del opp smøret i terninger og tilsett i deigen. Elt videre i 8 minutter til smøret er helt eltet inn og du har fått en blank og glatt deig.

Dekk bollen med plastfolie og la deigen heve til dobbel størrelse. Det tar omlag 1 time.

mens deigen hever, lager du fyllet. Ha alle de tørre ingrediensene i en food processor og kjør knivene rundt til det har blitt nærmest pulverisert. Kok opp vannet og tilsett det. Ha i ca. halvparten først og øk mengden til du har fått et passe fyll. Det skal være type smøremykt.

Dryss et tynt lag med mel på bakebordet og hvelv deigen over. Kna den sammen en gang før du deler den i 4 like store deler.

Rull hver del ut til en pølse og kjevle dem ut til størrelsen 80 x 10 cm. Fordel på fyllet og rull sammen hvert rektangel slik at det blir en pølse. Fest sammen pølsene i én ende og flett dem sammen. Legg fletten på et bakepapirkledd stekebrett og form det til en kringle. Er fletten litt for kort, bare drar du i deigen til den blir lang nok. Fest sammen endene.

Dekk kringlen med et bakeklede og la den etterheve et sted mellom 30 og 50 minutter.

Sett stekeovnen på 200 grader.

Visp sammen egget og pensle kringlen med det før du setter brettet inn på den nederste rillen i stekeovnen. Stek kringlen i ca. 30 minutter.

Bak den beste flettekringlen!

Bak den beste flettekringlen!

La kringlen avkjøles på en bakerist før du skjærer den i stykker og nyter resultatet!

Bak den beste flettekringlen!

Bak den beste flettekringlen!

Du kan se at dette smaker skikkelig godt!

Bak den beste flettekringlen!

Kos deg!

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Lesernes kommentarer

  1. Hei! Går den an å lage flettekringlen ferdig å sette den i kjølerommet til neste dag for så å steike den.

  2. Ja, det kan du, Sissel. Da bør du bruke mindre gjær. Ta den ut fra kjøleskapet en stund før du steker den, slik at den rekker å bli romtemperert igjen.
    God bakst!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *